Uzun süredir tartışmaların ana gündem maddesini oluşturan yeni ODTÜ Yolu Projesi'nde Vali Ercan Topaca, Başkan Gökçek ile ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ün bir araya gelmesi sonucunda çözüme ulaşıldı. Yıllardır aynı masada buluşamayan Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile ODTÜ yönetimini bir araya getiren Ankara Valisi Ercan Topaca,  “Yol düşüncemizi Sayın Cumhurbaşkanımız’a da ilettik. ‘Üniversiteyle görüşün. Görüşerek yapmakta fayda olur’ talimatı oldu” dedi. Hürriyet'ten Deniz Gürel'e olayın arka planını anlatan ve yaklaşık bir ay önce başlayan görüşmelerin önceki gün ‘Ankara’nın yararına’ sonuçlandığını söyleyen Vali Topaca süreci şöyle aktardı:

'ÖNCEDEN BERİ TARTIŞILIYORDU'

ODTÜ’den geçecek yeni yolun gerekliliği Bilkent’e yapılan 3 bin 800 yataklı Entegre Sağlık Kampüsü’yle birlikte oluştu. Birkaç ay içerisinde faaliyete geçecek. Sadece orada 10 bin kişi çalışacak. Günlük 100 bin kişi giriş çıkış yapacak. Sorunun çözümüyle ilgili yola çıktık. Yol yapılması meselesi önceden beri konuşulan, tartışılan bir konuydu.

CUMHURBAŞKANI ’ODTÜ’YLE GÖRÜŞÜN’ DEDİ

Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’a da arz ettik, ‘Üniversiteyle görüşün. Görüşerek yapmakta fayda olur’ talimatı oldu. Böyle olunca Biz de YÖK Başkanı Yekta Saraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök’le bir araya geldik. Önce sorun nedir, talepler nedir, ortaya koyuldu. Orta yol bulmaya çalıştık. ODTÜ kurullarında görüşüp, teklif getireceğini söyledi. Onların da bazı istekleri oldu projeyle ilgili. Özellikle tünel meselesinde ısrarlıydılar. Yol güzergahında bir miktar ağaç olan bölge de var. Bazılarının nakli gündeme gelecek. ODTÜ’nün talebi kesilenden, nakledilenden daha fazla ağacın dikilmesi. Büyükşehir Belediye Başkanımız da gerekirse 4 kat bile dikebileceği şeklinde olumlu yaklaşım sergiledi.

GENİŞLİK SORUN OLDU AMA AŞILDI

İlk başta yolun genişliği meselesinde anlaşılamadı. Büyükşehir Belediyesi 50 metre diyordu. ODTÜ teknik üniversite olduğu için yol hesaplarını yaptılar. Yaklaşık 40 metre genişlik olacak şekilde uzlaşma sağlandı. Yolun geçtiği güzergah ODTÜ’nün bir arazi kaybı gibi düşünüldü. Üniversite arazisinin bitişiğine tahsis yapabileceğini söyledik. ODTÜ de onu istedi. Neticede belediye başkanımız da rektörümüz de YÖK başkanımız da herkes olumlu bir çizgi içerisinde sessiz sedasız 1 ay içerisinde olgunlaştırdık. Önceki akşam son tur görüşmemizi yaptık, protokolde ufak tefek değişiklikleri yapıp açıkladık.

GÖRÜŞMELERDE ‘YOKUŞ ALİ’ YOKTU

“Sağlık Bakanlığı taşındı şimdiden trafik oluşmaya başladı. Yıl onuna hastane bitirilecek o zaman daha da artacak. Önümüz kış, şartlar ağırlaşmadan yol çalışmaları bir an önce başlar. Ankara için olmazsa olmaz, hayati bir proje. Eskişehir yolunu, Konya yolunu, tüm kenti trafiğini rahatlatacak. ODTÜ rektörümüze çok teşekkür ediyorum iyi bir pazarlıkçı ama çok da makul bir insan. Bazı insan ‘olmaz’ der, bizde Yokuş Ali derler, yokuş yapar. O tür bir şey yok. Büyükşehir Belediye Başkanımız da hiç olumsuz bir tavır takınmadı, yapıcıydı. Sonraki açıklamaları da güzel. Kentin belediyesiyle Ankara’nın, Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden biri arasında sıkıntı olması doğru değil. Yönetimde kavgayla bir yere varmak mümkün değil. Uzlaşmak, konuşmak tarafların birbirlerine ön yargısız yaklaşması önemlidir.”

TÜNEL ODTÜ GÖZETİMİNDE YAPILACAK

Murat YILMAZ

Bilkent Şehir Hastanesi trafiğini rahatlatmak için ODTÜ kampüsünden geçmesi planlanan ve Büyükşehir Belediyesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni (ODTÜ), karşı karşıya getiren yeni yol projesinde taraflar Ankara Valisi Ercan Topaca’nın devreye girmesiyle anlaştı. Ankara Valiliği’nde düzenlenen imza törenine, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Türker Özkan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Fen İşleri Daire Başkanı Vedat Üçpınar katıldı. ODTÜ ile Büyükşehir Belediyesi’nin imzaladığı protokol şu maddeleri kapsıyor:

ÜST KISMA ZARAR VERİLMEYECEK

ODTÜ Teknokent Kavşağı ile 1071 Malazgirt Bulvarı arasında bağlantıyı sağlayacak tünelin kampüs alanının üst yüzey bölgesine zarar verilmeksizin yeraltından yapılmasına karar verildi.

TÜNEL ODTÜ GÖZETİMİNDE YAPILACAK

Tünelin giriş ve çıkışındaki kavşak bağlantı alanlarında gerektiğinde aç-kapa imalatları yapılması ve tahribatın minimum seviyede tutulması öngörüldü.
Tünel projesi ODTÜ’nün gözetim ve mutabakatı çerçevesinde yürütülecek.

4.8 KM’LİK KISIMA KARAR VERİLDİ

Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nin bulunduğu bölgeden başlayan ve ODTÜ arazisinin sınırına en yakın bölgelerinden geçerek İncek Bulvarı’na ve daha sonrasında Ankara Çevre Otoyolu’na bağlanacak olan bulvarın Jandarma Komutanlığı Hava Radar arazisi bölgesine kadar olan ve ODTÜ alanında kalan yaklaşık 4.8 kilometrelik kısmının yapımına karar verildi.

BELEDİYE AĞAÇLANDIRMA YAPACAK

Proje kapsamında nakledilecek veya kaldırılacak ağaç ve çalı gruplarının 2 katından az olmamak üzere ağaç ve çalı grubu, ODTÜ’nün göstereceği alanlara dikilecek ve yol güzergahının her iki tarafında kalan kısımlar Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırılacak.

ODTÜ’YE ARAZİ TAHSİS EDİLECEK

Proje kapsamında yol olarak kullanılan 36 hektarlık alan karşılığı olarak ODTÜ alanına bitişik veya en yakın bölgeden 36 hektardan az olmamak üzere alan, Ankara Valiliği’nin koordinasyonunda ODTÜ’ye tahsis edilecek.

GÖKÇEK: EYMİR İÇİN DE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Başkan Melih Gökçek de anlaşmayı Twitter hesabından duyurdu. Gökçek paylaşımında, “Protokol görüşmeleri karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde geçti. ODTÜ camiası ve yönetiminin Ankara halkına yaptığı jest dolayısıyla Ankara’lılar adına şükranlarımı sunuyorum. Bu başlangıcın bundan sonra Ankara, ODTÜ ve Ankara halkına yeni birlikteliklerin yolunu açacağını temenni ve umut ediyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak ODTÜ yönetim ve camiasından gelen hertürlü işbirliğine hazır olduğumuzu bildirmek isterim. ODTÜ ile Eymir rekreasyon alanı konusunda ODTÜ’nün istediği tarzda her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ayrıca iletiyorum” ifadelerini kullandı.

REKTÖRDEN ODTÜLÜLERE MESAJ

ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Verşan Kök de yol projesiyle ilgili öğrenciler de dahil ODTÜ mensuplarına bir bilgilendirme mesajı attı. Protokolün içeriğine ilişkin detaylı bilgi veren Kök, aç kapa yöntemine ilişkin madde ile ilgili, “Üniversitemizi bir anlamda ikiye bölecek ve büyük bir oranda ağaç kaybına neden olabilecek bu girişim önlenmiş olacaktır” dedi. İncek Bulvarı Bağlantı Yolu’nun 4 gidiş 4 geliş olarak ilk plandaki gibi 50 metre değil 38 metre olarak yapılacağını kaydeden Rektör Kök, yolun açılmasının ardından üniversite sınırlarının kontrolü amacıyla da ODTÜ’nün görüşü doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi tarafından yol dış sınırlarına tel çit uygulaması yapılacağını belirtti. Mustafa Verşan Kök mesajında şu ifadelere yer verdi:

KAMU YARARI DİKKATE ALINDI

“Protokolle tünel yolun ODTÜ’nün istediği biçimde yapılacağı mutabakat altına alınacaktır. İncek Bağlantı Yolunda ise ODTÜ önerilerinin biri çok sayıda istimlak gerektireceği için, diğeri ise arazinin vadi yapısının yol yapımını zorlaştıracağı gerekçeleriyle kabul görmemiştir. Öte yandan, yol genişliği 50 metre’den 38 metre’ye inmiş, mümkün olan ağaçların transferi, yeni ağaç dikimi gibi hususlar ABB tarafından kabul edilmiştir. Son olarak, aynı büyüklükte ya da değerde ve üniversitemize bitişik bir arazinin ODTÜ’ye tahsis edilmesinde de mutabakata varılmıştır. Üniversite olarak bugüne kadar olduğu gibi Hastane Bölgesinde kamu yararını da dikkate alarak, ancak Üniversitemizin kampüs bütünlüğünü ve ekolojik zenginliğini de zedelemeden bir çözüm üretilmeye çalışılmıştır.”