Dünya Sağlık Örgütü 2018 Avrupa Sağlık Raporu verilerine göre, Türkiye’deki insanların yüzde 32’si obez. 2018 yılında ABD’de yaklaşık 240 bin, Türkiye’de ise 20 kişi morbid obezite cerrahisi ile tedavi edildi. Avrupa Obezite Günü çerçevesinde, obezitenin dünyada ve Türkiye’de hızla artan görülme oranlarına dikkat çekmek ve obezite cerrahisi hakkında bilgi vermek için İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’de Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği (BMCD) tarafından ‘obeziteye karşı el ele’ etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, obezite sorunu tüm yönleriyle ele alınarak son gelişmeler ve çözüm yolları tartışıldı. Ayrıca, hastalar cerrahi operasyonla birlikte değişen hayatlarını anlattı.

'KÖTÜ BESLENİYORUZ'

Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği (BMCD) Başkanı Prof. Dr. Mahir Özmen, “Obezite tüm dünyada artırıyor. Türkiye’de ise en önemli neden, beslenme alışkanlıklarımız. Hem kötü besleniyor hem de hareket etmiyoruz. Yerel mutfağımız yağdan ve karbonhidrat yönünden diğer ülke mutfaklarına kıyasla daha zengin. Ölçüsüz biçimde yağlı ve yüksek karbonhidratlı besinlerle besleniyoruz. Türkiye’nin milli fast-food’u sayılan lahmacun, ekmek arası döner, dürüm gibi yağlı ve yüksek karbonhidratlı besinlerin yanı sıra baklava ve böreği de sık tüketiyoruz. İkinci ve en önemli faktör ise Avrupa’nın diğer ülkelerine kıyasla çok daha az hareket etmemiz, sporu bir hayat felsefesi olarak görmeyi bir türlü başaramamamız. Beden kitle endeksi 30’un üstünde olan insanların oranı Avrupa’da en yüksek olan ülke biziz. Morbid obez dediğimiz yandaş hastalıklar nedeniyle ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastaların oranı açısından da çok ciddi bir popülasyonumuz var. 7.5- 8 milyon kişinin morbid obez olduğu bir ülkeyiz, bu nüfusa sahip Avrupa ülkelerinin olmadığını biliyoruz” diye konuştu.