2 yıl önce işyerimden mobbing nedeniyle ayrıldım. İşyeri avukatı doktorun mobbing raporu vermesi ve dava açabilmem için o sırada sinir krizi geçirmem gerektiğini söyledi. Ama öyle bir şey olmadı. Şahitin mutlaka işyerinden mi olması gerekiyor. Bir de bu davayı açabilmem için zamanaşımı ne kadardır?

İş yerinizde size karşı mobbing uygulandığını diğer bir deyişle sistematik bir şekilde psikolojik tacize uğradığınız için işinizden ayrılmışsanız, işvereninize manevi tazminat davası açabilirsiniz. Ayrıca haklı olarak iş sözleşmenizi fesih etmişseniz (psikolojik tacize uğrayan işçi haklı olarak iş sözleşmesini feshedebilir) şartları oluşmuşsa kıdem tazminatı içinde dava açabilirsiniz. Dava açabilmeniz için doktordan rapor almanız şart değil. Elinizde doktor raporu olması ispatı noktasında kolaylık sağlardı. Bu raporu almak için sinir krizini geçirmenize gerek yoktu. Şahitlerin iş yerinde olması size uygulanan psikolojik tacizin ispatı hususunda kolaylık sağlar ancak mutlaka iş yerinde çalışan kişilerin şahit olması da gerekmiyor. Manevi tazminat davası açmayı düşünüyorsanız kural olarak iki yıl zaman aşımı mevcut olsa da psikolojik taciz aynı zamanda suç (ör: Hakaret suçunun unsurlarını oluşturur) teşkil ettiği için de uzamış ceza zaman aşımı dikkate alınır. Bu uzamış ceza zaman aşımı da 10 yıldır.
 
 5 yıl önce 35 milyon olan vergi borcum dün itibarıyla faiziyle 300 bin liraya çıkmış? Vergi dairesi eve haciz geleceğine dair kağıt göndermiş. Vergi yapılanma süresini de sanırım kaçırdım ne yapmam gerekir?

Evinize hacze gelebilirler, ancak evdeki eşyalara haciz işlemini yapabilmeleri veya muhafaza altına alabilmeleri yani alıp götürmeleri için lüzumlu eşyalar dışında başka ev eşyalarınız da olmalı aksi durumda hiçbir işlem yapamazlar. Evinizde ihtiyaçtan fazla ev eşyası varsa ihtiyacın dışında kalanlar haczedilebilir. Örnek vermek gerekirse iki adet televizyonunuz varsa pahalı olan televizyonu haczedebilirler. 

Hukuki konulardaki sorularınızı bize
yazın. Av. Cavit Karataş cevaplasın