Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu 15:00'te, Bakanlar Kurulu 18:00'de toplanacak. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin referandum ısrarı sürerken ve Kerkük adım adım çatışmaya sürüklenirken Türkiye’de gözler bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) zirvesi ve hemen ardından toplanacak Bakanlar Kurulu’na çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin net tavrı ve atacağı adımlar konusunda bu iki toplantıya işaret etmişti. Irak’ta 25 Eylül’de yapılacak referandum nedeniyle bir hafta öne çekilen MGK’da Türkiye’nin 4 konuda net mesaj vermesi bekleniyor. Zirveden çıkacak mesajların şu çerçevede olduğu iddia ediliyor:

25 EYLÜL’Ü TANIMIYORUZ

  • Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin muhafazası, bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refahın tesis edilebilmesine bağlıdır. Irak’ın toprak bütünlüğünü tehdit eden son dönemdeki girişimler endişeyle izlenmektedir.
  • Türkiye, hukuki dayanaktan uzak referandumu ve sandıktan çıkacak sonucu meşru görmemekle birlikte tanımayacaktır.
  • Referandum, orta ve uzun vadede Türkiye’nin ulusal güvenliğini ve geleceğini tehdit eden sonuçlara yol açabilir. Türkiye’nin, milli güvenliğine yönelecek tehditler karşısında gerekli tedbirleri alacağından kuşku duyulmamalıdır. PKK ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin varlık gösterdiği bölgede sınırlarından yönelecek her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan doğan ve meşru müdafaa kapsamında haklarını gerektiğinde kullanmaktan çekinmeyecektir.
  •  Türkiye, Irak’taki Türkmen varlığını ve haklarının korunmasını yakından takip etmektedir. Kerkük’ün statüsüne ilişkin oldu bittiler kabul edilemez. Türkiye Irak’ta ve genel olarak bölgede mezhep ve etnik farklılıklar üzerinden yapılan her türlü girişimin karşısındadır.

HAREKAT PLANI MASADA

MGK’da TSK’nın bölgeye yönelik harekât planları, son gelişmeler ışığında gözden geçirilecek. Irak kuzeyindeki PKK’lı teröristlere yönelik hava operasyonlarının yanısıra, sınırımızdaki çatışmaların artması halinde askeri seçeneklerin de masaya yatırılması bekleniyor. Irak sınırının hemen ötesinde olası bir çatışma ortamına karşı Türkiye’nin gerekli güvenlik tedbirlerini alması ve 75 km derinlikte olaylara müdahale ederek sınır güvenliğini sağlaması, Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan bir hak olarak masaya gelecek. Bu doğrultuda Habur Sınır kapısı yakınında gerçekleştirilen tatbikata ilişkin de devletin zirvesi bilgilendirilecek.

HABUR KAPATILABİLİR

MGK toplantısında, referandumun yol açacağı sonuçlardan Türkiye kadar etkilenecek komşu ülkelerle etkin işbirliğinin önemi üzerinde de durulacak. Türkiye’nin bekasını ilgilendirdiği kadar aynı sorunla karşı karşıya bulunan İran ve ülkesi bölünme aşamasına getirilen Irak merkezi hükümeti ile temasların sıkılaştırılması gerekliliği vurgulanacak. Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması yahut ticaretin yavaşlatılması durumunda Irak ile olan ticari münasebetin nasıl şekilleneceği de görüşülecek konular arasında. Yine Türkiye, bu süreçte komşularından, bölgenin baş belası olan PKK terör örgütünün, özellikle de sözde yöneticilerinin baskı altına alınmasını istiyor. Bu konu da ayrıntılı olarak masada.

SEVKİYAT YAVAŞLAR

MGK’nın hemen ardından toplanacak Bakanlar Kurulu’nda IKBY’ye yönelik uygulanabilecek yaptırımların masaya yatırılması bekleniyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin hava trafiğinin IKBY’ye kapatılması, Habur’dan yapılan ticaretten IKBY’ye aktarılan payın doğrudan merkezi yönetime aktarılması veya sınır kapısının değiştirilmesi, yine IKBY’nin petrol sevkiyatının yavaşlatılması ve işlenmiş petrol ürünleri satışının sınırlanması veya ileri aşamada bunların durdurulmasına varan yaptırım seçenekleri masaya yatırılacak. Barzani’nin Türkiye’deki şirketlerine yönelik denetimlerin sıkılaştırılması gibi önlemler de görüşülmesi beklenen konular arasında. (Yeni Şafak)