Türkiye, 2019'da 3 seçimi bir arada yaşayacak. İlk yapılacak seçim, daha sonraki milletvekili ve başkanlık seçimleri için de gösterge olacak. Kesin olan bir şey var ki, 2019 seçimleri, geçmiş seçimlerden çok ama çok daha gergin ve gürültülü geçecek. Özellikle yerel seçimler.

Belediye başkanlığı, milletvekilliğinden daha cazip bir makamdı zaten. Yapılan "hizmet" ihaleleri yanında hükmettikleri "imar rantı", belediye başkanlığını milletvekilliğinden daha cazip hale getiriyordu.

SARIGÜL YENİDEN ŞİŞLİ'YE GÖZ DİKTİ/ VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Her ne kadar Çevre Bakanlığı'nın imar yetkisi, il ve ilçe belediyelerinin gücünü zayıflatsa da, TBMM'deki milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, bildiğimiz anlamda "hükümet" modeli olmadığı için, vekilliğin bakanlığa giden yol olmaktan çıkması belediye başkanlığının cazibesini daha da artırdı.

İsterseniz tanıdığınız bir milletvekiline "yeniden milletvekili mi seçilmek istersiniz, yoksa İstanbul'da bir ilçeye belediye başkanı mı?" diye sorun, alacağınız cevap beni haklı çıkaracak.

* * *

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti teşkilatının yaklaşık yüzde 50'sinin "metal yorgunluğu" sebebiyle değiştirelceğini açıklaması, iktidar partisi cenahında "tedirgin" bir bekleyişe yolaçtı. FETÖ'yle mücadelede pasif kaldığına inanılan, 16 Nisan 2017 referandumunda İstanbul ve Ankara'da "hayır" oylarının fazlalığı bu şehirlerdeki değişikliklerin daha köklü olacağının da işaretiydi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "tekrar aday olmayacağım" açıklamasını yaparak sorumluluğun bir bölümünü kabul ediyor görüntüsü verdi. Ancak partinin hem üst yönetiminde, hem de tabanında "yetmez, istifa etmeli" fikri ağır basıyor.

Topbaş'ın imza yetkisine sahip yardımcısı Göksel Gümüşdağ'ın Kulüpler Birliği Başanlığı'nı bırakması da "Seçime kadar vekil başkan" olarak anılmasına yolaçtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yorulan bıraksın" çağrısı, henüz İstanbul'un hiç bir ilçesinde karşılık bulmadı. Kimse, sahip olduğu güç ve o gücün getirdiklerinden vazgeçmek istemiyor çünkü.

Sonunda Erdoğan direk müdahil olacak ve "kibir abidesi"ne dönüşen, halktan kopan, işgal ettiği makamdan çok kendisi için çalıştığı için teşkilatın bile uzak durduğu tipleri kulağından tutup kenara çekecek. Bu tasfiyenin "küskünler ordusu" oluşturup oluşturmayacağını zamanla göreceğiz.

* * * 
CHP cephesinde ise daha farklı sorunlar var. 2014 yerel seçimlerinin en büyük kaybedeni CHP'nin İstanbul adayı Mustafa Sarıgül'dü. Seçimi kazanamadığı gibi Şişli'yi de elinden kaçırmıştı. Meclis üyesi yaptığı müteahhit oğlu Emir Sarıgül aracılığıyla, Başkan Hayri İnönü'yü bypass etmek istemiş ancak bu da bazı kriminal olaylara yolaçmıştı. 

Türkiye'nin hemen hemen her ilçesine "Çare Sarıgül" yazdırmayı başaran Sarıgül, 7 Haziran 2015 milletvekili seçimleri için CHP'nin yaptığı ön seçimden beşinci çıkmıştı. Efsane, ön seçim sandığına gömülmüştü.
Sarıgül, Şişli'yi istiyor ve çalışmalara şimdiden başladı. Beykoz'da büyük bir inşaat projesine imza atan oğlu Emir Sarıgül'ün aday olmasını bekleyenler, karşılarında "baba" Sarıgül'ü görecek.

Mustafa Sarıgül seçim yolculuğuna, İzmir Meryem Ana'da yapılan ayinle başladı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Şişli Kent Konseyi Başkanı Ali Yavuz Meriç'in de katıldığı Meryem Ana'nın ölüm yıldönümü ayininde, konuşmacıların neredeyse tamamı "Sarıgül'ü yeniden Şişli'de belediye başkanı olarak göreceğiz" dedi.

* * * 
Binlerce kişi için hazırlanan açık hava kahvaltısında konuşan Şişli Kent Konseyi Başkanı Ali Yavuz Meriç, Sarıgül'den "Evvelimiz olan ve ahirimiz olacak olan Mustafa Sarıgül" diye bahsetti. Dikkat edin, Hayri İnönü'nün yönettiği Şişli Kent Konseyi'nin başkanı söylüyor bu sözleri.

Menemen'i 1999 yılından bu yana yöneten Belediye Başkanı Tahir Şahin de konuşmasında Sarıgül'e övgüler dizdikten sonra "Benim için hep Şişli'nin Belediye Başkanı o.." ifadelerini kullandı.
Bu ifadeleri yetersiz bulmuş ki Tahir Şahin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Hiç merak etmeyin. Yakında ama çok çok yakında Mustafa Sarıgül Şişli Belediye Başkanı olacak..."

Meryem Ana ayini öncesi yapılan kahvaltıda konuşan Taksimspor Başkanı Garo Hamamcıoğlu da Sarıgül'ü yeniden Şişli Belediye Başkanı olarak görmek istediklerini söyledi.

Artık Şişli adaylığı net bir şekilde ilan edildiğine göre, Mustafa Sarıgül'ü Şişli'de sabah namazında cami önünde, cumartesi günleri havra önlerinde, pazar günleri bir kilisede, düğünde ve cenazede daha sık görmeye başlayacağız.
Sarıgül'ün bu kararı; İstanbul'da CHP adayı olmak isteyen ve günaşırı İstanbulla ilgili açıklamalar yapan Gürsel Tekin'i de rahatlatmıştır