Diyarbakır’da Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile MEKSA Vakfınca, denetimli serbestliğe tabi tutulan mahkumların meslek sahibi olup topluma kazandırılmaları için proje hazırlandı. Proje kapsamında MEKSA Vakfının eğitim alanına gelen denetimli serbestliğe tabi tutulan yaklaşık 30 kişi burada eğitim almaya başladı. 2 ay sürmesi planlanan eğitimlerin ardından girişimcilik belgelerini almaya hak kazanacak olan mahkumlar hem kendilerini hem de suç işlemeye meyilli gençleri istihdam ederek geleceklerini aydınlatacak.

GİRİŞİMCİLİK BELGESİ ALACAKLAR

Aldıkları eğitim ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan denetim hükümlüsü Kadri Sütay, kendisinin 15 aylık bir cezasının olduğunu bunun 6 ayını denetimde geçireceğini söyledi. Sütay, “Burada denetimli serbestliğe tabi tutulan mahkumlar için kurs açıldığını duydum ve kaydımı yaptırdım. 6 ay boyunca burada meslek öğreneceğiz. Ardından girişimcilik belgesi alacağız. Belgemizi aldıktan sonra bu işi yapmayı düşünüyorum. Bu kurs bize fırsat, sadece bize değil mesleği olmayan herkese öyle. İş yerimi açarsam sadece kendime değil, yanımdakilere de iş imkanı sağlamış olacağım. Onlar da evlerine ekmek götürecek ve sokaktan kurtulabilecek. Bunun gibi farklı alanlar açılırsa, suç oranları çok daha azaları” dedi. Mehmet Burakmak isimli denetim hükümlüsü ise, 6 yıl cezaevinde kaldığını ve ardından denetimli serbestlikten faydalandığını söyledi. Burakmak, “Bu kursun açıldığını duydum ve yazılmak istedim. Bu mesleği öğrenmeye çalışıyorum. İleriki zamanlarda kendime iş yeri açmayı düşünüyorum. KOSGEB’den destek alırsam kendi işimin patronu olabileceğim. Özellikle gençlere tavsiyem, kötü arkadaşlardan uzak dursunlar, uyuşturucudan uzak dursunlar, okusunlar ve faydalı birer birey olsunlar” diye konuştu.

HEDEF TURİZM

MEKSA Vakfı Başkanı Sertaç Işık da, Diyarbakır Valiliği tarafından yürütülen Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen SODES projesi kapsamında Diyarbakır Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile seramik biçimleme ve kaynakçılık kurslarını yürüttüklerini söyledi. Işık, şöyle devam etti: “Bu kapsamda mesleki eğitim kampüsünde seramik biçimleme kursu ile birlikte Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yönlendirilen öğrencilere özellikle turizme yönelik ürünlerin oluşturmalarını sağlıyoruz. Bu kurs tamamlandığında, özellikle son zamanlarda artan turist trafiğini de verimli bir şekilde değerlendirip Diyarbakır’a özgü ürünlerin üretilmesini ve bunun pazarlanmasını, denetime tabi kişilerin yeniden istihdam imkanı sağlamaya çalışıyoruz.”