Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson görüşmesine yönelik 'Bir şey daha dünyada tercümanlık yapan dışişleri bakanı bizim dışımızda yoktur' eleştirisine 'Devletin Dışişleri Bakanı görüşmede, görüşmeye verilen öneme binaen tercüme yapmaktadır. Devlet bir mütercim midir? Bazen bu tür görüşmelerde tercüman alınmaz, bu görüşmeye verilen önemin ifadesidir' açıklamasıyla karşılık verdi. 

Kalın'ın açıklamasından satır başları: 

"ABD ile yapılan mutabakat konusuna gelince, muhalefetin şöyle bir tavrı var. Ne yapsanız tersini söylemeyen bir tutum içerisinde. Amerika ile ilişkileri rayına oturtmayı hedeflediğimizde, "bu doğru bir mutabakat değildir". PYD konusunda, FETÖ konusunda, terörle mücadele konusunda ne tür adımlar atılması gerektiğini ifade ettim. Sahadaki somut adımları görmek istiyoruz. Daha önce de bize defalarca sözler verildi. Biz somut adımları görmek için teyakkuz halinde adımları takip edeceğiz. 

'KONUŞULAN TÜM KONULAR NOT ETTİRİLMİŞTİR'

Görüşmede mütercimin bulunmaması konusu da artık gülünç bir yorum. Kılıçdaroğlu, 'devlet devre dışı bırakılmıştır' diye bir ifade kullandı. Devlet not tutucu mudur? Devletin Dışişleri Bakanı görüşmede, görüşmeye verilen öneme binaen tercüme yapmaktadır. Devlet bir mütercim midir? Bazen bu tür görüşmelerde tercüman alınmaz, bu görüşmeye verilen önemin ifadesidir. Bazen bakan arkadaşım yapar, ben yaparım tercümeyi. Maalesef devlet tercümesinden bihaber olan kişilerin yaptığı yorumlar olarak görülüyor. Konuşulan tüm konular not ettirilmiştir. Her görüşmede o anda bir not tutucu olmak zorunda değildir. Başka ülkelerde de gördüğümüz bir uygulamadır. Bu oranın şartlarına göre karar verilen bir konudur."

KILIÇDAROĞLU: TUTANAK TUTULUP, TUTULMADIĞINI DA BİLMİYORUZ

Kılıçdaroğlu'nun o açıklaması: 

"Tillerson geldi Türkiye'ye 3,5 saat görüştüler, yarım sayfalık bir metin yayınladılar. ABD'ye o kadar suçlama yapıldı bu metinde, PYD/PKK'ya verilen desteğe hiçbir şey demiyor. FETÖ'yü terör örgütü olarak görmüyor. PYD'yi terör olarak görmüyor. Siz bu metne nasıl nasıl imza attınız? Yarın çıkıp diyecek ki 'Tillerson bizi kandırdı'. Bir şey daha dünyada tercümanlık yapan dışişleri bakanı bizim dışımızda yoktur. Tutanak tutulup tutulmadığını da bilmiyoruz. Büyük bir ihtimalle Zarrab görüşüldü, Halk Bankası görüşüldü ama bilmiyoruz" (Ajanslar)