TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenci ve velileri büyük heyecan sardı. Sınavda ter dökerek kazandığı liseye kayıt yaptırmak için öğrenci ve aileleri ise bağış adı altında toplanan ve minimum 100 TL'den başlayan kayıt parası sürprizi bekliyor. Devlet okullarında, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Kanuna aykırı" açıklamasına rağmen kayıt parası çarkı dönmeye devam ediyor. Türkiye'de devlet okullarında eğitim gören ilköğretim ve ortaöğretim çağında 15 milyonu aşkın öğrenci bulunuyor. Bu sayıya özel okullarda eğitim gören 1,5 milyon öğrenci de eklenince sayı 17 milyonu buluyor. 

AYNI BAĞIŞ DA VAR 

Okulların elektrik, su ve doğalgaz faturaları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanırken, öğrencilerin diğer ihtiyaçları Okul Aile Birlikleri tarafından karşılanıyor. Sınav sonuçlarının açıklanması ile kazandıkları okula kayıt olmaya gelen öğrenci ve velileri ise büyük bir sürpriz bekliyor.
İstanbul'un çoğu ilçesinde çocuklarını okula kaydettirmek için getiren velilerden ise bağış adı altında en az 100 TL'lik ödeme isteniyor. Bu rakam ilçeden ilçeye değişkenlik gösteriyor. Hatta bazı okullarda nakil için 6 bin TL ödeme istendiği de iddia ediliyor. Ödeme yapmak istemeyen velilere ise içerisinde A4 kağıt, posta pulu, dosya poşeti gibi malzemeler olan bir liste verilerek orada bulunan malzemeleri satın almaları isteniyor. Bazı okullarda da Okul Aile Birliği adına açılan hesaba para yatırmaları istenen veliler bulunuyor.

YENİ ADI BAĞIŞ

Esenyurt'ta bulunan Cumhuriyet Nakipoğlu Lisesi'ne çocuğunu kaydeden ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci velisi kendisinden 150 TL kayıt parası istendiğini belirtiyor. Öğrenci velisi ödemenin nedenini sorduğunda ise, okulun perdelerinin yenilendiğini ve duvarlarının boyandığını bu işlemlerin ise 12 bin TL tuttuğunu kayıt memurundan öğrenmiş. Çocuğunu 150 TL ödeyerek okula kaydeden veli makbuz alamadığını da sözlerine ekliyor. Nedenini sorduğunda ise makbuzların basım aşamasında olduğunu öğrenen veli, isminin bir listeye yazıldığını ve birkaç gün içerisinde gelip alabileceğini öğrendikten sonra okuldan ayrılıyor.

Kayıt parası istenilen başka bir okul olan Başakşehir Güvercintepe Mahallesi'ndeki Güvercintepe Ortaokulu'na çocuklarını kayıt etmek için giden velilerden de 200 TL kayıt parası isteniyor. 

YILMAZ: ÖDEMEYİN

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz velileri, 'Kayıt parası ödemeyin' diye uyardı. Yılmaz, 'Kayıt dönemi başladı. Kayıt parası filan istiyorlar. Bu Milli Eğitim Temel Kanunu 16. maddeye aykırı bir durum. Öğrenci velileri hiçbir şekilde bağış yapmaya zorlanamaz. Buradan bütün yöneticilere, bütün okul müdürlerine, personelime ve velilere talimatımdır. Böyle bir uygulama doğru değildir. Veliler ödeme yapmasın' şeklinde konuştu.

'KALİTELİ EĞİTİM İÖİN BAĞIŞ TOPLUYORUZ'

Öte yandan velilerin kayıt parası şikayetini ilettiğimiz ve ismini vermek istemeyen bir okul müdürü ise, "Veliler çocuklarının hijyenik bir ortamda eğitim görmelerini istiyorlar. Bizler de elimizden geldikçe öğrencilerimiz için var gücümüzle çalışıyoruz. Bütçemiz kısıtlı, Bakanlık ise sadece faturalarımızı ödüyor. Bu çocukların giderlerinin karşılanması, kaliteli bir eğitim alması için velilerimizden cüzi bir rakam bağış topluyoruz" ifadelerini kullandı.

DİPLOMA PARASI

Velilerden gelen şikayetler neticesinde, öğrencilerden sadece kayıt dönemlerinde değil mezun olduklarında da diploma alabilmek için ödeme istendiği ortaya çıktı. Esenyurt'ta bulunan Ali Kul Çok Programlı Anadolu Lisesi mezun olan öğrencilerinden 50 TL diploma parası istediği öğrenildi. Ödeme yapmayanın diplomasını alamayacağı söylenerek öğrenciler üzerinde baskı oluşturuluyor.

Bu arada, meslek lisesi mezunlarından da "İşyeri açmak için gerekli belge" denilerek bir nevi bonservis veriliyor ve bunun için de ayrıca bağış alınıyor.

Sibel Gülersöyler / ÖZELHABER