Bir dönemlerin usta isimleri, oynadıkları filmler ile Türk halkının gönlüne taht kurmuş oyuncuların günümüzde hak ettikleri değeri görmemeleri sanat dünyasına yapılan en büyük eleştiri olarak tazeliğini koruyor. Açık hava sinemalarında Türk halkını ellerinde mendil ağlatan emekçilerin pek çoğu bugün çok zor şartlar altında hayat mücadelesi veriyor. Yeni dönem kostümlü dizilerin pek çoğunda, eski oyunculara yer vermek yerine genç oyunculara takma sakal takılması da sanat dünyasına yapılan başka bir eleştiri olarak karşımıza çıkıyor. Konuyla ilgili Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) da çok sayıda şikayet geldiği de biliniyor. Meslek hayatında yarım asırı geride bırakan, bir dönem fırtınalar estiren Nokta ile Virgül Tiyatrosu'nun noktası tiyatrocu Abdullah Şahin, "Türkiye'de sanat icra etmek artık giderek zorlaştı" diyor.

KİTAP DA YAZDI

Türkiye'de tiyatro alanında yaşanan sıkıntılara karşı 'rağmen tiyatro' yaptıklarını belirten Şahin, neden tiyatro sorusuna ise şöyle cevap veriyor. "Tiyatronun mantıklı bir nedeni olmaz, olsa bu tiyatro olmazdı. Özgürlüğüme çok düşkün birisiyim ve kendimi sergilemeyi seviyorum. Bu yüzden hep kendi yolumu kendim çizdim" diyor.

Subay bir baba, öğretmen bir anne ve gazeteci bir abisi olan Şahin'in yazmış olduğu çok sayıda kitabı da bulunuyor. Şahin, 'Beni Artiz Yapanın' isimli kitabında neden tiyatro sorusunun cevabını da aradığını söylüyor.

NOKTA KAPANMAYACAK

Tek kanallı TRT döneminde, Enver Demirkan ile Nokta ve Virgül isimli tiyatrosunu kuran Şahin, tiyatroda yakaladıkları başarı sonucu Nokta ve Virgül olarak pek çok filmde yer aldıkları da biliniyor. Şahin, 1983 yılında ise Enver Demirkan ile birlikte ayrılma kararı aldıklarını ve Nokta Tiyatrosu olarak yoluna devam ettiğini söylüyor. Kendi kurup yönettiği tiyatrosunda bu yıl 33. yılını kutlamaya hazırlanan Şahin, "Yıllardır tiyatromun perdelerini kapatmamak için savaşıyorum, mücadele ediyorum" diyor.

Bir dönem okullarda gezici tiyatrolarda da sergileyen Şahin, şimdi ise 'Nafile Adam' isimli bir oyunda oynuyor. Oyunda anlatılan nafile adamın kendisi olduğunu, bu tiyatroda başarısızlıklarını sergileyerek kendisi ile alay ettiğini anlatan Şahin, "Bu oyun tiyatrodaki 50. Sanat yılıma özel, kendimle hesaplaşma oyunu" diyor. Ekipte, Şahin'le birlikte Ortaz Kıvanç, Açelya Elmas, Dilek Karaduman ve Binnur Yüce de yer alıyor. 

BAĞIMLILIĞA KARŞI OYUN SERGİLEYECEK 

Çağımızın vebası madde kullanımı ile ilgili bir sosyal sorumluluk projeleri olduğunu da anlatan Şahin, bu bağlamda Emin Özbek'in yazdığı 'Kontrol Sende' isimli bir oyunu da sergileyeceklerini anlatıyor. Şahin, oyunda gençlere maddenin hemen yakınlarında ve çok tehlikeli bir şekilde kendilerini beklediklerini komedi şeklinde anlatmaya çalıştıklarını belirten Şahin, "Sonu komedi olsa da sonu dramla bitiyor. Aile komedisi şeklinde anlattığımız bu güldürüde herkesin kendine göre ders çıkarabileceği anlar var. Ailelere de çocuklarına karşı duyarsız oldukları ve onları yeteri kadar kontrol edemediklerini anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

SEYİRCİ UCUZ OLANI SEÇİYOR 

Tiyatroculuğunun son dönemlerdeki durumuna yönelik açıklamalarda bulunan Şahin, "Televizyon kültürümüze hakim oldu. Her şey sanal olsa da iyi şeyler de yapılıyor. Yüzlerce genç alternatif tiyatro kuruyor, kendilerini gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan, vatandaşların daha ekonomik olduğu gerekçesiyle devlet tiyatrolarını seçtiğini ve bu durumun da özel tiyatrolar ile devlet tiyatroları arasında haksız bir rekabet yarattığına değinen Şahin, "Seyirci de doğal olarak ucuz olanı tercih ediyor" dedi.

Özellikle Yeşilçam oyuncularından emekli olamayan hakları gasp edilen çok sayıda oyuncu olduğunun altını çizen Şahin, "Ben de eski bir sanatçı olarak sorunlar yaşayabiliyorum. Tüm dünyada geçerli bir durum vardır, bir oyuncu eskidikçe değer kazanır biz de ise tam tersi bir durum söz konusu" şeklinde konuştu.

Ülkemizin sanat karnesi notuna 10 üzerinden 4 vermeyi de ihmal  etmeyen Şahin, "Hayat devam ettiği sürece sanat da devam edecek. Sanat ne kadar bastırılırsa bastırılsın, unutulmamalıdır ki bastırılmış şeylerden de sanat çıkar" diyerek sözlerine son verdi.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER