İkinci el piyasasına ÖTV müjdesi!

ÖTV oranları ve dövizdeki yükselişin etkisiyle oluşan kur farkı nedeniyle pahalanan sıfır araç pazarında daralma yılbaşından bu yana devam ederken, ikinci el piyasada giderek artan canlılık Mayıs ayında da sürdü.


5 ayda % 7,4 yükseldi



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mayıs ayında ikinci elde otomobil satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,3, toplam araç satışları da yüzde 11,7 oranında artış gösterdi. İkinci el araç piyasasında beş aylık artış yüzde 7,4 olarak gerçekleşti. İkinci elde geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde 2 milyon 797 bin 713 adet olan devir sayısı, bu yıl aynı dönemde 3 milyon 3 bin 836 adede ulaştı. Bunların da 2 milyon 87 bin 708 adedini, satışları geçen yıla göre yüzde 6,4 artan ikinci el otomobiller oluşturdu.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç,

İkinci el araç alacaklara uyarılar yapan Erkoç, şunları konuştu;

"Vatandaşlarımız kesinlikle internet sitesi, oto pazarı ya da sokak satıcısından değil, karşısında bir muhatap bulabileceği kurumlardan araç almalı. Alacağınız otomobili mutlaka güvenilir yerlerden alın. Sokak satıcısından aldığınız zaman bir hasar ve arıza durumunda karşınızda muhatap bulamayabilirsiniz. Aracınızı güvenilir kurumlardan alırsanız, bir arıza durumunda muhatabınız olur. Aksi takdirde yıllarca birikim yaparak ya da kredi çekerek satın aldığınız araca verdiğiniz para boşa gidebilir. Tanınan, bilinen yerden araç alın ve mutlaka aldığınız aracı teknik servise ya da güvenilir bir ekspere gösterin. Biz de Otonomi olarak bu konuda müşterilerimize her zaman yardımcı oluyoruz." dedi.

Aydın Erkoç şe şekilde devam etti;

 "Otonomi ailesi olarak 2017'nin izleyen döneminde siyasi, sosyal hayat ve genel ekonomide belirsizliklerin ortadan kalkması, istikrar ve güvenin daha da güçlenmesiyle ikinci el araçta çok daha fazla canlanma bekliyoruz. Bu yılın tümünde ikinci el pazar 7 milyon adedi aşacak, 7-7,5 milyon aralığında gerçekleşecektir. Bu kapsamda otomobil satışlarının yılın tümüne 5 milyonu aşmasını bekliyoruz." diye ifade etti.