1- İhraç edilen memur Hizmet + Yaş = Emeklilik koşulunu taşıyorsa emeklilik müracaatında bulunabilmektedir. Bu halde, Sosyal Güvenlik Kurumunca emekli aylığı bağlanmaktadır.

2- İhraç edilen memurun memurluk hizmetleri dışında sigortalı veya bağ-kurlu hizmetleri olduğunda memurluk hizmetlerine emekli ikramiyesi ödenmemektedir. Yoksa ödenmektedir. Bu konuda sitemizde detaylı açıklamalarımız mevcut olup ziyaret edilebilir.

3- Emekli memurların tekrardan memurluğa başlamaları 5335 sayılı Kanun kuralları gereği mümkün olmamaktadır. Bu konularda da sitemizde detaylı açıklamalarımız mevcut olup ziyaret edilebilir.

4- Emekli memurlar 5335 sayılı Kanun gereği tekrardan memurluğa başlatılmamakla beraber, ihraç edilen memur emekli olsa dahi yeniden memurluğa iade kararı çıktığında Kurumunca görevine iadesinin yapılması ve emekli işlemlerinin durdurulması gerekmektedir.

692 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi iade işlemlerini düzenlemiştir. İade hükümleri ile ilgili bu maddede "İlgili kanun hükmünde kararname hükümleri, birinci fıkrada belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır. Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılır. Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir. Bu maddeye ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yürütülür." Hükmü bulunur.

Ayrıca, bu konuda Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce yayımlanan 81 Nolu ve 81 Nolu Genelgeye Ek olarak yayımlanan Devlet Memurları Genel Tebliğleri ile yapılan açıklamalar bulunmaktadır. Bu açıklamalarda, göreve son verme, görevden çekilmiş sayılma ya da benzeri işlemlerin iptali üzerine göreve döndürülenlerin, dava dilekçelerinde aylık ve diğer özlük haklarına ilişkin bir istemde bulunup bulunmadıklarına bakılmaksızın, işlemin tesisi tarihinden sonraki bütün maddi haklarının ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu hükümler bağlamında sorularınıza karşılık cevap değerlendirmelerimiz:

Soru 1-Emekli olduğum halde tekrar memuriyete başlayabilir miyim?

Cevap 1- 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi karşısında 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmünün uygulama alanı kalmaz. 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 14 Temmuzda yayımlanmıştır. 10 günlük süre verilmiştir. Yani 24 Temmuzda göreve başlamanız gerektiğini hatırlatmaktayız. Yok başlamazsanız görevden çekilmiş sayılırsınız.

Soru 2-Eğer tekrar memuriyete başlarsam Maddi açıdan bu güne kadarki geçen sürelerin maaş, ek ödeme gibi haklarımı alabilir miyim?

Cevap 2- Görevden ayrılıp tekrar göreve başladığınız tarihe kadar tüm özlük haklarınızın ödenmesi gerekir.

Soru 3-Emekli Sandığından almış olduğum maaş ve ikramiye tekrar geri mi ödenecek? Yoksa ikramiye dışındaki ödemeler alacak olduğum hak edişlerden mahsup mu edilecek?

Cevap 3- Sosyal Güvenlik Kurumundan almış olduğunuz emekli maaşı dönemleri ile göreve başladığınızda alacağınız özlük haklarınız dönemleri aynı günlere rastlayacağından Sosyal Güvenlik Kurumu ödemiş olduğu emekli aylığını geri alması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Yani emekli maaşı olarak 2000 TL. ödenmiş, siz de göreve başladığınızda görev maaşınız 3000 lira ise bu dönemlerde görev maaşınızı ile emekli maaşınız arasında bir anlamda mahsuplaşma işlemine tabi tutulması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Emekli ikramiyesi tutarlarının da Kanun Hükmünde Kararnamelerle bu işlemler gerçekleşmiş olduğundan tüm sonuçları ile ortadan kalmış olur, yani bu ödeme de bir anlamda erken ve yersiz bir ödeme olacağını değerlendirmekteyiz. Bu nedenle emekli ikramiye tutarının da iade edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Sonradan emekli olduğunuzda da emekli olduğunuz tarihteki unsurlar üzerinden hizmet yılınızla orantılı olarak emekli ikramiye tutarı tekrar hesaplanıp ödenir.

Hatırlatmamız gereken önemli husus 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 14 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanmıştır. Göreve başlama talebinizin son günü 24 Temmuz olacaktır. Göreve başlama düşünceniz olduğunda bu tarihin kaçırılmaması gerekir.

memurlar.net