Ülkemizin dört bir yanından hayvana şiddet haberlerinin geldiği şu dönemlerde, her yıl bir milyona yakın hayvana işkence edildiği ortaya çıktı. 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu'na göre, hayvanların eşya statüsünde kabul edildiğini belirten Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, "Onları da can statüsüne koyduğumuz ve cezaları da ona göre belirlediğimiz zaman şiddet olaylarında düşme yaşanır" diyor.
Hayvanlara dönük şiddet olayları gözle görülür şekilde artarken, sahipli ya da sahipsiz hayvanlara göre, verilen cezalar değişiyor. Şiddet gören hayvan, eğer sahipli ise, Türk Ceza Kanunu'na göre, mala zarardan ceza veriliyor. Eğer sahipsiz ise, Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezası kesilerek kişi serbest kalabiliyor.

2 YIL CEZA ARTIRILMALI

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı olan Deniz Kalafatoğlu, ceza noktasında net bir ayrım yapılması gerektiğini belirterek, "Hayvanlara yönelik suçların cezası 6 ay-3 yıl arasında değişiyor. Kişi, 2 yıldan daha az bir ceza aldıysa, bu ceza ertelenerek para cezasına çevriliyor. Bu yüzden bizler, bu tarz vakalarda 2 yıldan daha fazla ceza alabilmesi için mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği Anayasası'na göre, hayvanların duygulu varlıklar olarak değerlendirildiğinin altını çizen Kalafatoğlu, "Hayvanları can statüsüne koyup değerlendirdiğimiz zaman, sahipli sahipsiz ayrımı da ortadan kalkacak" dedi.

UMUT VERİCİ GELİŞME

Siyasilerin seçim vaatleri arasında hayvan haklarının olmasını sorunu daha görünür hale getirdiğini anlatan Kalafatoğlu, Eyüp'te kediye yaşanan tecavüz vakasında şahsın tutuklanmasının da umut verici bir gelişme olduğunu kaydetti.

Kalafatoğlu, vatandaşları sosyal medyadaki paylaşımlarla ilgili de uyararak, özellikle hayvana yönelik tecavüz görüntülerinin paylaşılmasının, olaya meşrutiyet kazandırdığını söyledi.

Sibel GÜLERSÖYLER