Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Çevre Düzeni Planı'nda Küçükçekmece'de bulunan Marmara Üniversitesi arazisi konut ve ticaret alanı ilan edildi. 1 milyon metrekarelik arazi önce Marmara Üniversitesi arazisi olarak uzun yıllar atıl bir durumda bekletilmiş,  17 Ağustos tarihinde ise konut+ticaret alanı olarak değiştirilmişti. Yapılan plan değişikliği ile söz konusu alana konut, rezidans, iş merkezi, AVM, otel, cami ve banka yapılacak. Yüzde 30'u ticaret, yüzde 70'i konut alanı olan arazinin plan değişikliği itirazları için son gün 15 Eylül.

TOKİ'YE DEVREDİLDİ

Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Marmara Üniversitesi arasında imzalanan devir protokolü ile üniversitenin Halkalı, Bahçelievler ve Nişantaşı yerleşkeleri TOKİ'ye devredildi. Karşılığında ise üniversiteye Kenan Evren Kışlası arazisi verildi. Yerleşkede inşa edilecek bina ve tesisler de TOKİ tarafından yapılacağı öğrenildi. Küçükçekmeceliler ise arazinin imara açılmasına fidan dikerek tepki göstermek istedi. Emniyet güçleri ise, arazinin tüzel kişilik olduğu gerekçesiyle fidan dikimine izin vermedi. Olayda fiziki bir müdahale olmadan, taraflar arasında uzlaşma sağlandı.Programa, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Haydar Koparan ve CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat'ın yanı sıra pek çok vatandaş katıldı.

GEREKİRSE ÇADIR KURARIZ

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Haydar Koparan, "Bugün basın açıklamamızı okuduktan sonra, 50 adet fidanımızı alana dikmek için harekete geçtik. Sonrasında ise emniyet güçleri arazinin tüzel kişilik olduğu gerekçesiyle alana fidan dikmemize izin vermedi. Bizim buradaki amacımız farkındalık yaratarak bir kamuoyu oluşturmaktı. Fidan dikmek de bunun ilk aşamasıydı. Önümüzdeki süreçte arazinin betonlaşmaması için Küçükçekmeceliler olarak mücadele edeceğiz. Gerekirse çadır da kuracağız yeşilimize sahip çıkacağız. İmar planları 15 Eylül'de askıdan indirilecek. Vatandaşlar o güne kadar karara itiraz edebilir. Ayrıca, söz konusu arazi için imza kampanyasına da başladık" ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili yapılan basın açıklamasında, "Bu arazi, Küçükçekmece Halkalı Bölgesi'nde bulunan, Marmara Üniversitesi'ne ''Üniversite Kampüs Alanı'' yapılmak üzere yaklaşık 30 yıldır tahsisli bulunan, imar planları, uygulama planları yapılmış, bölgemizde kamu mülkiyetindeki tek boş alandır. Söz konusu alanın, bölgedeki vatandaşlar tarafından Küçükçekmece ve İstanbul için önemli bir eğitim alanı olarak kullanılması, yani ''Marmara Üniversitesi Kampüs ve Eğitim Alanı ''olarak amacına uygun kullanılması beklenirken, parsellerin yeniden planlanarak yoğun yapılaşmaya ve imara açıldığı, ayrıca TOKİ ve Emlak Konut tarafından, Hasılat Paylaşımı modeli ile hukuksuz olarak ihaleye çıkarıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. 100 hektar büyüklüğündeki böyle bir alanı kentsel gelişim ve nüfus dinamiklerini, yerel şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, bölgemizin ihtiyaçlarını karşılayan, kamunun veya İlçe Belediyesinin kullanımına uygun olarak kullanma imkanı varken ve planlamanın amacının bu şekilde oluşması gerekirken, yapı ve nüfus yoğunluğunu artıran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kendi hazırladığı ve yasal olarak uygulamaya koyduğu plan ve yönetmeliklerine ve planlama ilkelerine aykırı, planlama alanında üniversite alanına karşılık eşdeğerlik ilkesine uymayan bölgesel bir bakış açısı ortaya koyamayan, Küçükçekmece İlçemizdeki yaşam kalitesini arttırmayan, bölgesel ulaşım akslarını ve ulaşım standartlarını zorlayarak, ulaşımın yükünü fazlalaştırarak, Küçükçekmece de problemli olan ulaşımı daha zor, içinden çıkılmaz ve kalite standartları düşük bir noktaya getireceği, zaten varolan trafik problemini daha da arttıracak bir plan kararı olduğu görülmektedir. Planlama bölgesinin Küçükçekmece gölüne yakınlığı, zemin yapısı mevcut Kanarya Mezarlık Alanı ve yerleşim bölgeleri, endemik bitki yapısı ve ekolojik durumu da dikkate alındığında, ayrıca Küçükçekmece İlçesinin depremsel yapısı, mevcut yapıların depreme karşı dayanıksızlığı ve ilçe bazında depreme karşı alınacak önlemler bilimsel olarak dikkate alındığında, askıda olan bu imar  planlarının iptal edilerek, bölgenin, Küçükçekmece'nin ve İstanbul'un ihtiyaçlarına, önceliklerine yönelik, halkın ve kamunun yararına plan kararlarının üretilmesi gerekmektedir. İlçemizde son kalan yeşil alanı ranta kurban etmeyecek, mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi.

Sibel Gülersöyler