Ülkedeki ekonomik dalgalanma ve döviz kurlarındaki hareketlilikle birlikte, aradaki fark ithalata dayalı mallarda fiyatlara yansıtıldı. Yapılan zamlar, çoğu ithal araç gereç kullanan engellilerin belini büktü. Son 6 ayda medikal malzemeler, akülü araçlar, işitme cihazları ve hasta altı bezlerinde yüzde 50'lere varan fiyat artışı yaşandı. Duruma tepki gösteren engelliler, "Zamlarla birlikte hayatımız iyice zorlaştı" diyor.
Konu ile ilgili görüştüğümüz engelli vatandaşlar, zamlardan sonra evlerinden çıkmaya korkar hale geldiklerini söylüyor.

KESİNTİLER FAZLA

Fatih'te 1960 yılında kurulan ve bugüne kadar engellere yol açan birçok konuda raporlar hazırlayan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, yapılan zamların engellilerin günlük hayatını kısıtladığını söylüyor.

Boyraz "Akülü sandalyelerin en uygun olanları 5 bin liraya çıktı. Kişi emekli ise yüzde 10, çalışıyorsa yüzde 20 kesinti yapılıyor. 10 yılda bir değişim hakkı olan bu sandalyeler, çok kısa sürede eskiyor. İşitme cihazına devlet 550 TL ödüyor ama şu anda piyasada en uygun işitme cihazı bile bin 500 TL'den başlıyor. Yani devlet ancak 3'te birini karşılıyor" dedi.

GARANTİ SÜRESİ 3 YIL

Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Şube Başkanı İlyas Yıldız ise, protez bacakta 10 yılda bir değişim hakkı verildiğini belirterek şunları söyledi: "Ben de protez bacak kullanıyorum. Protezlerde mikro işlemcilerin fiyatı oldukça yüksek ve bizlere 10 yılda bir protez değişim hakkı veriliyor. Aktif çalışan engelliler, spor yapan engelliler için 10 yıl çok geç bir süre. Bu sürede ekipmanlarımız eskiyor. Bugün klasik bir teknolojik aletin bile garanti süresi 3 yıl ve biz bu ayaklar ile yaşıyoruz, yere sağlam basıyoruz ancak en geç 5 yılda bir değişim hakkı verilmeli."

365 GÜN ENGELLİYİZ

Yılın önemli günlerinde hatırlandıklarını ancak kalan 365 gün engelliliklerinin devam ettiğini belirten Yıldız, ekonomideki dalgalanmaların kendilerine olumsuz yönde yansıdığını söylüyor. Yıldız, "Bugün 4 bin liralık ayak protezinin sadece 800 lirasını devlet karşılıyor, geçen yıl 3 bine aldığım protez bugün 5 binin üzerinde ve devlet yine 800 lirasını karşılıyor. Biz de bu noktada sorunlar yaşamaktayız" diyor.

İstanbul'daki ulaşım hayatının eskiye göre daha iyi olduğunu belirten Yıldız, "Rampalar bazen çok eğimli olabiliyor ya da çalışmayan asansörlere denk gelebiliyoruz, bunlar da bizi zorluyor. Birleşmiş Milletler'e göre, erişilebilirlik yasalarımız, komisyonlarımız olsa da bunlar bir tabela olmaktan öteye gidemiyor" şeklinde konuştu.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA BİZE ENGEL ÇIKARILIYOR

Türkiye Sakatlar Derneği'nde yönetici üyelik yapan Arife Gözükızıl, geçirdiği çocuk felci yüzünden tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürüyor, bir yandan da hayattan kopmayarak özel bir firmada aktif bir şekilde iş hayatını devam ettiriyor. Dernekte sosyalleştiğini belirten Gözükızıl, mücadelesini bırakmayacağını belirtiyor. Şehir içi ulaşımda, İETT otobüsleri ve Metrobüslerde büyük sıkıntı yaşadığını belirten Gözükızıl, özellikle erguvan ve mavi renkli halk otobüsleri sürücülerinin tavırlarından yakınıyor. 

ASANSÖRLER BOZUK

"Çoğu şoför rampayı indireceğimiz kaldırıma yanaşmadan duruyor. Çevredeki vatandaşlar yardım etse de ben kimseden yardım almadan hareket etmek istiyorum, bu yüzden metro ya da tramvayları tercih ediyorum. İstanbul'da yaşayan bir engellinin en büyük sorunu ulaşım" ifadelerini kullandı. Metro ve Metrobüs geçitlerindeki çalışmayan asansörlerden de yakınan engelliler, "Engelli rampaları çok dik, asansörler de çalışmayınca çaresiz geri dönüyoruz" diyerek duruma tepki gösteriyor. Kaldırımlardaki engelli geçiş noktalarına park eden araçlar da ayrı bir sorun. Bir başka engelli vatandaş ise, basamaklı halk otobüslerine binemediklerini, bu yüzden uzun süre İETT duraklarında beklemek zorunda kaldıklarını anlatıyor.

İKİ KATINA YAKIN ZAM

Dernek üyesi olan Aydın Sirkecioğlu'da şu anda 57 yaşında ve çocuk yaşlarından itibaren koltuk değnekleri ile yaşamını sürdürüyor. Doğduğu zaman çocuk felcinin yaygın bir hastalık olduğunu ve ailesinin de eğitimsizlikten dolayı kendisini hastanelere götüremediğini belirten Sirkecioğlu, "Medikal ürünlerin birçoğu ithal edildiği için en ufak bir dalgalanmadan bile etkileniyor, çoğu engellinin bunu kaldıracak gücü yok. Geçen yıl çifti 3 bin olan koltuk değneklerini şu anda 5 binden aşağı fiyata bulamıyoruz" diyor.

Sibel GÜLERSÖYLER