1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 673 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”, 5510 sayılı Kanunun emekliye sevk onayının verilmesinde aradığı bir aylık süre zorunluluğunu kaldırmıştı.

Emeklilik onayının verilmesi

5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”, kamu görevlilerinin emekliye sevk onaylarının kimler için hangi makamlar tarafından verileceğini düzenlerken; kamu görevlilerinin yaşlılık, malûllük veya vazife malullüğüne ilişkin emeklilik talebi işlemlerinin söz konusu makamların onayı ile tekemmül edeceğini ve emekliye sevk onayının  (özel kanun hükümleri hariç olmak üzere), emeklilik talep tarihinden itibaren bir ayı geçemeyeceği hükme bağlanmıştır.

673 sayılı KHK, 1 ay içinde emekliliğe onay verilmesi zorunluluğuna ilişkin bu kuralın, OHAL süresince uygulanmamasını sağlamıştı. 

Ancak, 673 sayılı KHK ile getirilen düzenleme, emeklilik onayı verilmesine veya verilmemesine ilişkin olmayıp, emeklilik onayının bir ay içinde verilmesine ilişkin zorunluluğun kaldırılmasına yönelik olmuştur.

Emekli olma isteğinin onaylanma zamanı ilgili amirin takdirinde

Kamu görevlilerinin emeklilik talebinde bulunması halinde bu taleplerinin en geç 1 ay içinde ilgili makamlar tarafından onaylanması, 21/7/2016 tarihinden başlayarak ve OHAL’in devamı süresince, zorunlu değil. 673 sayılı KHK ile getirilen bu uygulama OHAL süresince devam edecek.

Bu nedenle; 21 Temmuz 2016 tarihinden önce emeklilik talebinde bulunmuş olmakla birlikte o tarihe kadar emeklilik onayı verilmemiş olanlar ile bu tarihten sonra emeklilik talebinde bulunanlar/bulunacak olanlar için gerekli onay işlemlerinin verilmesi OHAL’in devamı süresince ilgili makamların takdirine bırakıldığından, OHAL devam ettiği müddetçe çalışanların bazılarının emeklilik taleplerine onay verilmeyebiliyor.

Öte yandan, 673 sayılı KHK’nın emeklilik onayları konusunda ilgili makamlara tanıdığı takdir yetkisi, çalışanların emeklilik taleplerinin OHAL süresince hiç kabul edilmeyeceği anlamına gelmemekte; emeklilik taleplerine ilgili makamların uygun gördükleri tarihlerde onay verilebilmektedir.

OHAL dönemi sona erdiğinde, (başka bir düzenleme yapılmamış ise) 5510 sayılı Kanunun emeklilik taleplerinin en geç 1 ay içinde onaylanması zorunluluğu yeniden uygulamaya girmiş olacak.