Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ın 10 Temmuz'da Atina'da düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Konferansı'yla ilgili Türkiye'yi hedef alan açıklamalarına cevap verdi. Büyükelçi Müftüoğlu, Kocias'ın Kıbrıs Konferansı'nda Türkiye'nin uzlaşmadan uzak bir tutum sergilediği yönündeki açıklamalarıyla ilgili, Crans-Montana'da bir sonuç alınamamış olmasındaki sorumluluğu kendi üstünden atarak Türkiye'nin üzerine yıkmaya yönelik beyhude çabalar olarak niteledi.

"BAKAN'I SORUMLU DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ'

Bakanlık Sözcüsü Büyükelçi Müftüoğlu şunları söyledi:

"Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias'ın 10 Temmuz günü Atina'da yaptığı bir basın toplantısında sarfettiği, 28 Haziran - 7 Temmuz 2017 tarihlerinde Crans-Montana'da düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nda ülkemizin uzlaşmadan uzak bir tutum sergilediği yönündeki ifadeleri hiçbir şekilde kabul edilemez.

Evvelce de vurguladığımız üzere, Türkiye, Kıbrıs Konferansı'nın Crans-Montana oturumuna, müzakere sürecinin en başından bu yana sergilemiş olduğu iyi niyet ve yapıcı yaklaşımla, Kıbrıs meselesine adil ve sürdürülebilir bir kapsamlı çözüm bulunabilmesi amacıyla katılmıştır. Konferans'ta hangi tarafların yapıcı davranmadığı ise tüm katılımcılarca bilinmektedir.

Öte yandan, Bakan Kocias'ın, dünkü basın toplantısında yaptığı gibi temelden yoksun suçlamalarda bulunmasını ve suçlama oyununa girişmesini esasen yadırgamamaktayız. Zira kendi yaklaşımlarının uzlaşı ruhundan tümüyle yoksun ve yapıcılıktan uzak olduğunu bilenler, kendilerinin aksine iyi niyet ve yapıcılık sergileyenleri suçlayabilmek için asılsız ve gerçek dışı iddiaları gündeme getirirler. Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Kıbrıs Konferansı'ndan Cenevre'de olduğu gibi Crans-Montana'da da bir sonuç alınamamış olmasındaki sorumluluğu kendi üstünden atarak Türkiye'nin üzerine yıkmaya yönelik beyhude çabaları, müzakerelerin aslında ülkesinin ve Kıbrıs Rum tarafının iyi niyetten ve siyasi iradeden yoksun olmaları nedeniyle çöktüğünü örtbas etme gayretidir. Konferansın olumlu şekilde sonuçlanması için hiçbir gayret göstermeyen Bakan Kocias'ı hiç değilse bundan sonra sorumlu davranmaya davet ediyoruz."