Kağıthane Belediyesi tarafından toplumsal bilinci arttırmak amacıyla çeşitli konularda düzenlenen seminerlere bir yenisi daha eklendi. Temizlik malzemelerinin doğru kullanımı ile ilgili seminer belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Fazla sayıda kimyasal madde içeren ve yanlış kullanıldığı zaman ölümcül sonuçlara yol açabilen temizlik malzemelerinin doğru kullanılması konulu seminer vatandaşlar tarafından da ilgiyle takip edildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan ile İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. İsmail Boz vatandaşlara temizlik sırasında nelere dikkat etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

ÖNEMLİ UYARILAR

Kullanılan temizlik malzemelerinin üzerinde yazan uyarıların nasıl yorumlanması ve ne anlama geldiğiyle ilgili olarak bilgiler aktaran konuşmacılar malzemelerde yanlış etiketlerin nasıl olduğu, oda parfümü gibi sıkça kullanılan ve herhangi bir tehdit olarak algılanmayan ürünlerin ne gibi tehlikeler yaratabileceği gibi farklı birçok konuya da değindi. Seminerde, dünyada her yıl 16 bin çocuğun renkli kapsül deterjanları şeker zannederek yediği için zehirlendiği anlatıldı.

KİLİTLİ ÜRÜN KULLANIN

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, en çok önem verdikleri şeyin temizlik malzemelerindeki içerik ve etiketlerinin karşılaştırması olduğunu belirtti. Karaaslan, içerikleri ile etiketleri uyuşmayan ürünlerin kendilerine bildirilmesini istedi. "Çocuklar için mutlaka kilitli ürünler kullanılmalı" diyen Karaaslan, vatandaşlara aldatıcı reklamlara kanmamaları uyarısında bulundu. Engelli vatandaşlar için de kabartma yazısı olması gerektiğini belirten Karaaslan, "Onlar için hayatı kolaylaştırmak adına çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Evlerde bulunan stor perdelerdeki tehlikelere de dikkat çeken Karaaslan, "Geçtiğimiz haftalarda bir çocuk stor perdenin ipinin boynuna dolanması sonucu hayatını kaybetti. Bu ürünler mutlaka güvenlik kitleri ile satılmalı. Eski stor perdeler için de perdecilerden 10-15 TL'ye güvenlik kitleri alınıyor. Vatandaşlar mutlaka bunlardan temin etmeli" şeklinde konuştu.

HEPSİ BİR SİLAH

İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. İsmail Boz, güvenli temizlik konusundaki tecrübelerini katılımcılar aktardı. "Deterjanların evimize girmiş kimyasal silahlardır" diyen Boz, özellikle çocuklu ailelerin çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Ürünleri bol su ile yıkamanın önemine değinen Boz, "Bu temizlik ürünleri yardımcı ürünlerdir. Esas temizlik maddesi sudur. Bu tarz ürünleri uzun süreli solumamak, daha az dokunmak gerekiyor. Ürünlere mutlaka eldiven ile kullanmak gerekiyor" dedi.

"Sıcak su iyi temizler" algısının da yanlış olduğunu aktaran Boz, "Ürünlerde 40 derece yazıyorsa 60 derece ile yıkamak çok zararlı" ifadelerini kullandı. Kadınlar arasında birebir ürün satışlarındaki tehlikelere de dikkat çeken Boz, "Fazla puan kazanacaksınız diye arkadaşlarınızı ateşe atmayın. Kaynağı doğa olan hiçbir kimyasal madde yoktur" şeklinde konuştu.

Sibel Gülersöyler / ÖZELHABER