İstanbul'u da vuran 1999 Marmara Depremi'nden bu yana evinin bahçesinde kurmuş olduğu laboratuvarında karıncaların hareketlerini inceleyerek depremleri tahmin eden eğitimci Kadir Sütçü, İstanbul'a kar yağmayışının sebebini deprem hareketlerine bağladı. 12 bin karınca bulunan laboratuvarında karıncaların hareketliliğin yanında bulutların hareketliliğini de inceleyen Sütçü, bazen bulutlardaki kızıllık oranına göre de depremleri tahmin ettiğini, tahmin konusunda çok fazla sayıda kural olduğunu söylüyor.

KARINCALARI İZLİYOR 

Sütçü, "Karıncaların sıra dışı davranışlarına göre, eğer deprem İstanbul'da küçük artçı sarsıntı şeklinde ya da daha uzaklarda olacaksa, düşme, yollarını şaşırma, sağa sola devrilme, yuva ağzında kümelenme gibi normalde yapmadıkları eylemleri yapmaya başlıyorlar. Eğer depremin şiddeti daha yüksekse, karıncalar kasılma yapıyor. Eğer karıncalar yuvalarını terk eder ya da toplu bir şekilde ölürlerse, işte o zaman herkesin konuştuğu felaket senaryosu İstanbul adına gerçek olabilir" diyor.

Sütçü, bu kış neden kar yağmadığını ise "Depremleri olmadığı için kar yağmadı" sözleriyle açıklıyor. 2017 yılı Şubat ayında Türkiye'de 308 deprem olduğunu, bu yıl ise Şubat ayında sadece 25 deprem olduğuna dikkat çeken Sütçü, "2017 Şubat ayında depremlerin olması kar yağışını tetikledi ve biz karlı günlere uyandık. Normal şartlarda doğa Şubat ayında uyanacakken bunu Mart ayına erteledi. Bu yıl Şubat ayında ise depremler daha az oldu ve kar yağmadı. Doğa da şu anda uyandı. Çiçek açmış ağaçlar bile görebiliyoruz" açıklamalarında bulundu.

SARIYER RİSK ALTINDA 

Depremlerin havayı soğuttuğunu ve bunun hayatımızın her alanını etkilediğinin altını çizen Sütçü, önümüzdeki süreçte Marmara Denizi ve Sarıyer açıklarına denk gelecek şekilde Karadeniz'de bir deprem beklentisi olduğunu söylüyor. Şu anda karıncaların hareketini incelediğini aktaran Sütçü, "Karıncalar eğer ölürlerse bu deprem kapıda demektir. Şu anda hareketlerini gözlemliyorum. Karıncaların ölmesi durumunda bunu da kamuoyu ile paylaşacağım" dedi.

TEKİRDAĞ'DA RİSK VAR

Sütçü, yaptığı son araştırmalardan elde ettiği bulgular hakkında da bilgiler verdi. Sütçü, "Küçük depremler, büyük depremlerin habercisidir. Şu anda Tekirdağ açıklarında yüzde 45, Yalova'da da yüzde 35 oranında deprem olma riski var" şeklinde konuştu.

Olası bir İstanbul depreminde en çok sahil şeridinin etkileneceğini aktaran Sütçü, sahildeki yapılaşmalara da tepki gösterdi. "Sahilde 30 metreye kadar yapılaşma izni verilmemeli. Deprem kuşağında yaşayan bir ülkeyiz. Henüz Marmara Depremi'nin izleri silinmedi. Şu anda karıncalar Bakırköy ve Küçükçekmece açıklarında yüzde 10 olasılığında deprem olacağı sinyalini veriyor. Bu depremlerin 7.5 şiddetinde olacağını tahmin ediyorum. Bu şiddette bir sarsıntıda ise sahil şeridinde bina kalmaz. En son 1509 İstanbul Depremi'nde bu korkunç senaryo gerçeklemişti" ifadelerini kullandı.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER