Cumhurbaşkanlığı Sözücüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin itirazı sonucunda, Rusya'nun Suriye Halkları Kongresi'ni ertelediğini ve yeni kongrede PYD'nin davet edilmeyeceğini açıklarken Almanya'da polisin PKK göstergisine yönelik tutumuna ilişkin "Dün Düsseldorf'ta polisin PKK paçavralarına müdahalesi olumlu bir gelişme. Bu kadar PKK'nın paravan örgütlerine siz alan açacaksınız, izin vereceksiniz. Alman istihbaratı bu vakıfların PKK'nın uzantısı olduğunu bilmiyor mu? Bunlara izin veriyorsunuz, bir yürüyüşte ilk defa müdahale yaptılar ama yeterli bulmuyoruz." dedi. 

'PYD KATILMAYACAK'

Katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kalın'ın açıklamasından satır başları: 

Suriye Halkları Kongresi toplamayı planladıklarını söylediler (Rusya). Biz de dedik ki bunula ilgili bize daha fazla bilgi verin. Onlar da tamam dediler. O arada bir tür emrivaki ile ilan edildiğini duyduk biz ve itiraz ettik. Bunun üzerine Kremlin bizimle temas etti, bu toplantıyı ertelendiklerini açıkladılar. Bizim Rusya ile temaslarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanı'nın da temasları olacak. Rusya, Suriye Halkalı Kongresi'ni erteledi, PYD katılmayacak. 

ABD ZİYARETİ

Sayın Başbakanın ABD ziyareti biz BM Genel Kurulu'na gitmeden konuşuluyordu. 8 Kasım'da Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesi olacak. Vize krizinden önce planlanan bir ziyaret. 

'YETERLİ BULMUYORUZ'

Dün Düsseldorf'ta polisin PKK paçavralarına müdahalesi olumlu bir gelişme. Bu kadar PKK'nın paravan örgütlerine siz alan açacaksınız, izin vereceksiniz. Alman istihbaratı bu vakıfların PKK'nın uzantısı olduğunu bilmiyor mu? Bunlara izin veriyorsunuz, bir yürüyüşte ilk defa müdahale yaptılar ama yeterli bulmuyoruz. Almanya, Avrupa'nın en önemli ülkelerinden bir tanesi, biz Almanya ile iyi ilişkiler içinde olmak isteriz. 

SUUDİ ARABİSTAN'DA BAKANLAR VE PRENSLERİN TUTUKLANMASI KARARI

Bu aldıkları yeni kararlar kendi tasarruflarıdır. Detayları da ortaya çıkmaya başlıyor. Eski bakan ve prenslerin de tutuklandığı haberleri geldi. Detaylar netleştikçe biz de daha net şeyler söyleyebiliriz. Suudi Arabistan da dönüşüm sürecinden geçiyor. Tepkiler ne durumda ona bir bakmak lazım. Dünyaya açık bir İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor. Bu Suudi Arabistan'ın selefi hareketlerle uzun geçmişi ele alındığında ona da bakmak gerekiyor. Zihniyet yapısı nasıl değişecek, bununla ilgili bir takım adımlar atmaya çalışıyorlar. Kral ve sonrası ile ilgili siyasi düzenlemeler yapılıyor. Petrole bağımlı olmayan bir ekonomik model üzerinde çalışıyorlar. Yemen meselesi var. Bizim için önemli ülkelerden bir tanesi Suudi Arabistan. (Ajanslar)