Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yapıyor. Kızey Irak'taki referandum kararıyla ilgili konuşan Kalın, 'Erbil'in bu yanlış karardan bir an önce dönmesini bekliyoruz. Bu karar sorunları daha da karmaşık hale getirecektir. İsrail dışında tek bir ülke yok. Bağdat'ın aldığı karar da bu çerçevede önem arz ediyor' dedi. 'Kerkükle ilgili gelişmelere sessiz kalmayız' diyen Kalın'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

KERKÜK'ÜN REFERANDUMA DAHİLİ

Kuzey Irak ile iyi  ilişkiler içinde olduk ama bunu baltalayacak adımlardan uzak durmaları gerekiyor. Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi de kabul edilemez. Her türlü adıma karşı olduğumuzu ve sessiz kalmayacağımızı da ifade etmek isteriz. 

S-400 AÇIKLAMASI

Sayın Cumhurbaşkanı'nın S-400 açıklamaları yine belli çevrelerde temelsiz tartışmalara yol açmış görülüyor. Türkiye ulusal güvenliğinin gerektirdiği bütün adımları bundan sonra da atmaya devam edecektir. NATO'nun yaptığı açıklamayı da memnuniyetle karşıladık. Bizce bu tartışmanın artık bitirilmesi gerekir.

SİHA TARTIŞMASI 

SİHA'lar sadece teröristleri ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Ne zaman terörle mücadelede belli bir adım atılsa bu tür konulşar gündeme getiriliyor. 

AYSEL TUĞLUK'UN ANNESİNİN CENAZESİNDE YAŞANAN OLAY 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesinde yaşanan hadiseyi, Cumhurbaşkanlığı adına en net şekilde kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Bu gayri insani tutumu kabullenmek, mümkün değildir. Bu, bizim inanç, kültür ve medeniyet değerlerimizle asla bağdaşmayan bir tutumdur. Çirkin bir yaklaşımdır. 

ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ

Sayın Trump ile Sayın Cumhurbaşkanımızın New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir görüşmesi olacak. Şu anda gün ve saati üzerinde çalışıyor.

KORUMALARA YÖNELİK DAVA

Siyasi olduğu çok açık. Washington'da yaşanan hadisede oradaydık. Yani bir konuk devlet başkanına göstericilerin 30-35 metre mesafede tutulması gerekirken 10 metre mesafeye kadar gelebilmesi, oradan bırakın slogan atmalarını, su şişlelerini fırlatmaları kabul edilebilir bir şey değil. Bizim korumaların görevini yapmalaları ile ilgili dava açılması kabul edilebilir bir şey değil. Trump Türkiye'ye gelse böyle bir şeye müsaade eder miyiz? Oradaki güvenlik zaafı bu neticeyi doğurmuştur. Kendi kusurlarını örtbas etmeye çalışıyorlar. Orada bulunmayan arkadaşlarımız da bu davaya dahil edildi, akılalmaz bir şey. Bununla ilgili hukuki süreçleri en etkin şekilde kulnamaya devam edeceğiz.

İDLİB'İN ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ  HALİNE GELMESİNİ BEKLİYORUZ 

Astana sürecinin altıncı toplantısı Kazakistan'da başlıyor. Bu bizim başlattığımız Rusya ve İran'ın katıldığı bir süreçtir. Cenevre'ye alternatif olarak değildir. İdlib bizim sınırımıza çok yakın olduğu için doğrudan bizi ilgilendiriyor. Rus Savunma Bakanı ile bir temasımız oldu. Yarın ve öbür gün yapılacak toplantılarda bu konunun detayları konuşacak. Arkadaşlarımız pozisyonlarını hazırladılar. Bizim beklentimiz İdlib'in de diğer çatışmasızlık bölgeler gibi bir bölge haline gelmesidir. Sınırdaki hareketlilik yaşadığımız coğrafyanın gerçeğini dikkate alındığında her zaman almamız gereken tedbirlerdir. Bu farklı bir operasyon olabilir, sınır güvenliği, sınır ötesi olabilir. Daha önce de ifade ettik Suriye tarafından ister PYD bölgelerinden olsun ister başka yerden olsun kendisine yönelik bir saldırıda gerekli adımları atar. Terör koridoruna bugüne kadar izin vermediğimiz gibi bundan sonra da izin vermeyiz.

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN ÖNCE AYNAYA BAKMASI GEREKİYOR

Sayın Junger Türkiye'yi az çok tanıyan, sayın Cumhurbaşkanımızı bilen birisidir. Bu tür açıklamalarda daha dikkat etmesi gerekir diye düşünüyorum. Bir yeni sayfa açalım denilmiş ve mutabık kalınmıştı. AB üyesi ülkelerin yaptığı açıklamalar, tavırlar ve tutumlara baktığımızda AB kendi değerlerinden uzaklaşıyor. İslamofobi, ırkçı, yabancı düşmünlığını hangi AB değerleriyle uzlaştırabilirsiniz. Avrupa'nın hali ortada. Sürekli "Türkiye AB'den uzaklaşıyor" gibi zemmeden yaklaşımları kabul etmiyoruz. Bunlar Avrupa merkezli oryantalist yaklaşımlardır. Avrupa'nın aynaya bakması gerekiyor.(Milliyet)