Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile ilgili olarak  'Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'deki terör oluşumu projesinin kalbine soktuğumuz hançeri, yeni hamlelerle genişletmekte kararlıyız. Çok yakında bu konuda yeni ve önemli adımlarımız olacak. Suriye'deki meselenin bir terör örgütü ile mücadele sınırlarının çok ötesine taştığı artık açıkça ortadadır.' dedi.

'TERÖR ÖRGÜTÜ ÜZERİNDEN ÜLKEMİZİ KUŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her yönden yoğun bir saldırı altında olduğunu belirterek, "Güneyimizde bir terör devleti kurma çabaları sürüyor. Sürekli ismi değiştirilen bir terör örgütü üzerinden ülkemizi kuşatmaya çalışıyorlar. Bölücü örgüt, yurt içinde de eskisine göre çok azalmış olmakla birlikte, zaman zaman eylemler yapabiliyor. İnşallah çok yakında bu örgütün yurt içindeki faaliyetlerini tamamen çökertmiş olacağız. Bölücü örgütü, Suriye ve Irak'ta da asla rahat bırakmayacağız. Hem ülkemiz, hem bölgemiz için en büyük bataklık Suriye ve Irak'taki kaos ortamıdır. DEAŞ'tan, PKK'ya kadar tüm terör örgütleri bu bataklıktan besleniyor. Bölgedeki terör ile mücadele faaliyetleri uluslararası güçlerin çekişme arenası durumuna dönüşmüş durumda. Terör örgütleri bahanesi ile her güç etki alanını genişlemenin gayretinde. Bu oyunu bozacak tek ülke Türkiye. Bizi saf dışı  bırakamayacaklarını gördükleri için başımıza yeni dertler açmaya çalışıyorlar. FETÖ, ihanet çetesini, 15 Temmuz darbe girişimini bu gelişmelerden bağımsız görmemek lazım. Bu alçaklar eli ile ülkemize diz çöktürebileceklerini sandılar. Hamd olsun milletimiz ile birlikte bu girişimi boşa çıkardık" dedi.

'DARBECİLER BADEM İÇİNİN KOYUSU TULUM GİYECEK'

FETÖ sanıklarının duruşmalara tek tip kıyafet ile götürülmesi tartışmalarına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"15 Temmuz ihanetine ortak olanlar, şimdi mahkemelerde hesap veriyor. Yalan üstüne yalan. Hakim 'bu kim' diyor, 'ben değilim' diyor. Pantolon, gömlek aynı. Şimdi bunlara tek tip elbiseyi getiriyoruz. Tek tip elbise. Fakat bu tek tip elbise, renk olarak badem var ya badem. Badem içinin koyusu bir renk olacak. İki tip olacak, bir tulum olacak. Bir de ceket pantolon olacak. Bunların bir kısmı diyelim ki darbeciler tulum giyecek. Diğerleri de teröristler, ceket pantolon giyecek. Artık bundan sonra istedikleri gibi giyinip gelmek yok. Bunları tüm dünyaya bu şekilde tanıtılacak. Şovlarını da bundan sonra öyle yapacaklar. Hainler en iyi bildikleri şeyi yapıyor. Yalan, takiye ile kendilerince bir taktik uyguluyorlar. Artık mızrak çuvala sığmaz. Ellerine, bulaşan kan, yüzlerine bulanan kara leke açıkça ortadadır. Mahkemeler bu hakikatlere göre kararlarını vereceklerdir. Şimdi duruşmalarda soytarılık yapıyorlar. Yaptıkları ihanetin, işledikleri cinayetin karşılığı olan cezaları alıp hapishanelerde, tutuklu değil, hükümlü olarak gittiklerinde, gerçeğin soğuk yüzüyle tanışacaklar. Gittikleri yerlerde artık pişmanlık da fayda vermeyecektir. Hala el altından moral, belki de destek verenler yakında birer birer ortadan kaybolacaklar. O zaman mahkemelerde şov yapan bu hainler, göreceksiniz acı akıbetleri ile başbaşa kalacaklar. Üzüntüm o ki kendileri ile birlikte ailelerinin de mahvına bunlar yol açacaklar. Dört duvar arasında çürürken bütün bunları düşünecek çok zamanları olacak."

'BU SÜRECİ HATA YAPMADAN TAMAMLAMALIYIZ'

Darbecilerin cezalarının hukuk devleti sınırları dahilinde verileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülke olarak bu süreci hata yapmadan tamamlamak mecburiyetindeyiz. Hainlerin tüm hazırlıklarını inşallah iplerini ellerinde tutanlara göre, yaptıklarını biliyoruz. Süreci dikkatli bir şekilde yöneterek Allah'ın izni ile bu fırsatı da vermeyeceğiz. Bu eşkıyalara acımayacağız. Acıyanlara da izin vermeyeceğiz sabırlı olmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

'BU ELEKTRİK ENERJİSİ FİYATLARININ YAKINDA DÜŞECEĞİNİN SİNYALİDİR'

Türkiye'nin her geçen gün büyüyerek yoluna devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hem terör örgütleri, hem de ekonomik tehditler ile yürütülen saldırılara rağmen Türkiye her geçen gün daha da büyüyerek yoluna devam ediyor. Rüzgar enerjisi santrali ile ilgili bir ihale yapıldı değil mi? 8 dünya ülkesi, 4 tanesi Alman. Türk firmaları ile ortak ihalelere girdiler. Kısa bir süre önce güneş enerjisinde de başarılı bir ihale oldu. Bu elektrik enerjisi fiyatlarının yakında düşeceğinin sinyalidir" dedi.

'SURİYE'DE SÜREÇ BÖYLE DEVAM ETMEYECEK'

Konuşmasında Suriye'de yaşananlara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'deki terör oluşumu projesinin kalbine soktuğumuz hançeri, yeni hamlelerle genişletmekte kararlıyız. Çok yakında bu konuda yeni ve önemli adımlarımız olacak. Suriye'deki meselenin bir terör örgütü ile mücadele sınırlarının çok ötesine taştığı artık açıkça ortadadır. Suriye'de etkisiz hale getirilen terörist sayısında 50, 100 kat daha fazla sivil ölüm yaşanıyor olmasını kimse izah edemez. İnsanlığın ortak görevi bu katliama dur demektir. Üzerimize düşeni yapıyoruz. İstiklalimize ve istikbalimize yönelik senaryoları bozmanın bedelini kendi topraklarımızda ödemektense Suriye ve Irak'ta ödemeyi tercih ederiz. Buralarda yaşayan kardeşlerimizin feryatlarına kulak tıkama hakkına da sahip değiliz. Aynı durum ile karşılaşmamız halinde felaketi hesaplaması lazım. Az önce Recep Tayyip Erdoğan adında bir yavru ile tanıştım. Suriyeli, annesi de orada. Suriye'de bu süreç böyle devam etmeyecek. Bu FETÖ ihanetini nasıl başarısızlığa uğrattıysak, mücadelemizi durdurmak veya rayından çıkarmak için atılabilecek diğer adımları da akamete uğratacak güce ve inanca sahibiz. Tüm kurumlarını milli ve yerli bir anlayış ile yeniden düzenleyen Türkiye'nin hareket kabiliyeti artık çok daha fazla geniştir. Dostlarımız, müttefiklerimiz ile daha güvenli, huzurlu, daha müreffeh bir dünya için çalışmalarımızı yürüteceğiz."

'DEVLET İÇİNDE DEVLET ASLA'

Konuşmasında tek devlet vurgusu yapan Erdoğan, "Buna karşılık can evimizden vurmaya kalkanları da asla unutmayacak, affetmeyeceğiz. Nereden geldiğini, nerede durduğunu, nereye gideceğini bilen bir milletiz. Bugün kendisini dev aynasında görenler, yarın nerede olurlar bilemeyiz. Herkes emin olsun, biz burada olacağız. 780 bin kilometrekare ile tek vatan. Bunu kimse bölemez. Bölmeye çalışanların kimi yurt dışında kimi cezaevinde, kimisi dağlarda. İnlerine kadar güvenlik güçlerimiz kovalıyor. Kovalamaya devam edeceğiz, durmak yok. Milletimizin huzurunu kaçıramayacaklar. Vatanımızı bölmeye kalkanların akıbeti karanlık. Devlet içinde devlet asla. Bu devlet Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Devletimiz içinde devlet kurmak isteyenleri biliyoruz. Birisi Pensilvenya'ya gitmiş. Gelsene, niye gelemiyorsun, sığınıyorsun. Yanına aldın bütün alçakları. Dünyaya hükmetmeye çalışıyorsun. Kainatın imamıymış. Ne imamı? Bir kısmını da Almanya'ya gönderdiler. Bir kısmı da Avrupa'da. Almanlar ile de araları iyi. Bir kısmı Hollanda, Belçika'da hepsi birleşti. Tayyip Erdoğan'a oralardan meydan okuyorlar. Hepiniz toptan gelin. Bizim Rabbimizden başka hiçbir güce borcumuz yok. Tek devlet konusunda zaten hassasiyetimiz belli. O da Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Bunun dışında konuşulanlar laf-ı güzaftır. Kimse bize bir şeyler uydurmaya gayret etmesin." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından toplam 119 milyon 200 bin liraya yapılan eserlerin toplu açılış töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan törenin ardından Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın oğlu Emir Çakır'ın nikah törerine katıldı. Basına kapalı olarak yapılan törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nikah şahitliği yaptığı öğrenildi. Erdoğan'ın nikahın ardından uçakla Trabzon'a gideceği belirtildi.