Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dövizdeki artışa değinerek "Döviz kurlarındaki suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanmıyorum. Borsa rekor üzerine rekor kırıyor. Birilerinin faizdeki anlayışına katılmıyorum. Yüksel faizle borçlanmamız lazım anlayışını doğru bulmuyorum." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Ticaret Odası Ödül Töreni’nde döviz ve ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

'SİZİ BÖLMEK İSTEYENLER OLABİLİR'

İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

"Balkanları fetheden ecdadımız buraları elde edilen zenginlikleri başka bir yere taşımamıştır. Balkanlarda tarumar olmuş yerleri köprüleri camileri yeniden ihya ettik. 

İstanbul’u fetheden ecdadımız Ayasofya’yı yıkmayı aklından geçirmemiştir. Bunun yerine çok daha büyük çok daha görkemli eserler inşa etmiştir. Fener balat arasında demir kilise vardır. O kiliseyi biz ihya ettik. Öyle zannediyorum bu ay içinde Bulgaristan başbakanı ile birlikte açılışını yapacağız. Biz buyuz ya. Bizim farkımız bu. 'Parasını ver  de yapalım' yok. Biz yaptık.

Ticaret odamızın birliğini beraberliğini dayanışmasını çok önemsiyorum. Sizi bölmek parçalamak isteyenler olabilir. Bunlara sakın ha fırsat vermeyin. Çünkü buralar artık bir FETÖ darbesi daha asla yememeli.

DOLARIN 7500 LİRALARA ÇIKTIĞI GÜNLERİ NEDEN KONUŞMUYORSUNUZ?

Bugün “döviz 3 kuruş yükseldi, akaryakıt 2 kuruş arttı” diye karalar bağlayanlar 15-20 yıl öncesinin Türkiye’sini bilmeyenler olabilir. Ülkemiz ekonomisinin bir gecede yerle yeksan olduğu dövizin bir gecede beş on kat arttığı günlerden biz buralara geldik. Şimdi konuşuyorlar ,”kur şöyle arttı böyle baskı yaptı” bütün bunları konuşuyorsunuz da bir doların 7500 liralara çıktığı günleri neden konuşmuyorsunuz? Şu anda biz güçlüyüz."

Milli gelire göre dünyanın 17'nci, satınalma parametresiyle dünyanın 13'ncü büyük ekonomisine sahibiz. Hedefimiz 10 büyük ekonomi arasına girmek. Bunun için mevcut durumumuzu ikiye katlamamız yeterli olacaktır.

Geçtiğimiz 15 yılda neredeyse 3.5 kat büyümüş Türkiye'nin önümüzde 6-7 yılda 2 kat büyümesinin önünde hiçbir engel yoktur.

Nitekim kapasite kullanım oranlarının yüzde 80'i bularak son 10 yılın zirvesine çıkması, üretimdeki artışın ve büyüme eğilimin sürdüğüne işaret ediyor.

İstihdam konusunda ise aslında çok ciddi bir başarımız var. 2005 yılında 19.6 milyon olan istihdam edilen kişi sayısı bugün 28.8 milyona çıktı.

Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımı öyle yüksek seviyelere ulaştı ki işsizlik oranını hedeflediğimiz düzeye çıkaramadık. Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımının yükselmesi bizi daha da güçlü kılar. Bizim görevimiz, daha çok istihdam sağlayacak politikalar geliştirmek.

CUMHURBAŞKANI BÜYÜME TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Bu yıl ilk iki çeyrekte yüzde 5,2'yi yakaladık. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte çok daha büyük oranlar bekliyoruz. 2017 büyümesinin, yüzde 6'dan fazla muhtemelen yüzde 7 civarı olması kimseyi şaşırtmayacaktır.

İHRACATTA BİR REKORA GİDİYORUZ

Mesela ihracat son günlerde çok güzel haberler aldığımız başka bir alan. Yaşanan olumsuzluklar sebebi ile 143 milyar dolara kadar geriledi. Bir rekora doğru gidiyoruz. Ekim ayı itibarıyla 15 milyar dolarlık artışla 154.2 milyar doları buldu.

"BİRİLERİNİN FAİZDEKİ ANLAYIŞINA KATILMIYORUM"

Döviz kurlarındaki suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanmıyorum. Borsa rekor üzerine rekor kırıyor. Birilerinin faizdeki anlayışına katılmıyorum. Yüksel faizle borçlanmamız lazım anlayışını doğru bulmuyorum.

"KANAL İSTANBUL'DA İHALE AŞAMASINDA"

İstanbul’a kanal İstanbul projesi itibariyle bitme noktasına geldi artık ihale aşamasında. İnşallah Ankaramızda benzer projelerle hep konuşulan ama mesafe alınamayan fuar alanı meselesini de inşallah bu dönemde bitireceğiz.

Sayın belediye başkanımız, Oda başkanımız, TOBB bu adımı atarak hiç gecikmeden 1 yıl içinde bu fuar alanını bitirilmesidir. Bu fuar alanı Ankara’ya çok ciddi bir renklilik katacaktır. Aynı şekilde turizmde çılgın projelerle yolumuza devam edeceğiz.(Ajanslar)