Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da özellikle trafikte dilendirilen çocukların para karşılığında Halep'teki ailelerinden kiralanarak getirildiği ihbarı üzerine çalışma başlattı. Beş ay boyunca teknik ve fiziki takibi sürdüren polis, çocukların Halep'teki ailerine bin lira para verilerek kiralandıklarını ve daha sonra İstanbul'da dilendirildiklerini tespit etti.

36 ÇOCUK KURTARILDI

İstanbul, Hatay ve Adana'da 93 adrese baskın düzenleyerek 12 çete üyesini gözaltına aldı. Polis zorla alıkonulan ve dilendirilen 36 çocuğu da kurtardı. Çete, kiraladığı çocukları sabah İstanbul'un belli noktalarına dağıtıyor, gün içerisinde de kontrol ediyordu. Çete, Suriyeli çocukları akşamları toplayıp, barındırdıkları izbe mekanlara götürüyordu.

ÇOĞU MENDİL SATICISI ÇIKTI

Polisin operasyonla kurtardığı çocukların trafik kavşaklarındaki ışıklarda "mendil satıcısı" gibi dilendirildiği, bazılarının da Metrobüs, Metro ve tramvay hatlarında mendil satıcısı gibi dolaştırıldığı tespit edildi. Gazetemiz, "Sahipsiz çocuklar" manşetiyle toplu taşıma araçlarında dilendirilen çocukların dramını haberleştirmiş ve yetkililerin dikkatini çekmişti.

İstanbul'da trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, Suriyeli dilenci çocuklar yanında bir de "cam silicisi çocuk" dramı yaşanıyor. Çoğu evlerinden kaçıp, metruk mekanlarda madde bağımlısı haline gelen çocuklar, isinsiz olarak camlarını sildiği araç sürücüleriyle sık sık tartışma yaşıyor. Para alamayan bağımlı çocuklar ise, çoğunlukla sürücülere saldırıyor.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZELHABER