CHP, 17-21 Kasım tarihleri arasında yapılması beklenen Meclis Başkanlığı seçimi için adayını açıkladı. CHP, seçim için  İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel aday gösterdi. AK Parti'nin Meclis Başkanı adayının da yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AK Partili milletvekilleri ile bir araya geleceği görüşmede gündeme gelebileceği belirtiliyor. Zekeriya Temizel kimdir? 

SEÇİN NE ZAMAN?

Meclis Başkanlığı seçiminin 17-21 Kasım tarihleri arasında yapılması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, öne çıkan tarihin 20 Kasım Pazartesi olduğu söylemişti.

AK PARTİ KİMİ ADAY GÖSTERECEK?

AK Parti'nin Meclis Başkanı adayının da yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AK Partili milletvekilleri ile bir araya geleceği görüşmede gündeme gelebileceği belirtiliyor. Habertürk Ankara'dan Çimen Çetin'in aktardığına göre, 12 Kasım'da da İsmail Kahraman'ın bir açıklama yapması bekleniyor.

TBMM BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

1. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk aranır)
2. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk aranır)
3. TUR: 276 oy (Salt çoğunluk aranır)
4. TUR: 3. turda en çok oyu alan 2 aday yarışır.

ZEKERİYA TEMİZEL KİMDİR?

1948'de Tokat Çırdak'ta doğdu.

Sivas Lisesi (1966) ve AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Lisans üstü eğitimini Fransa'da Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesinde yaptı (1982).

Avrupa Para Sistemi ve Avrupa Ortak Tarım Politikaları konularında araştırmalarda bulundu. OECD Mali İşler Bölümünde çalıştı (1985). Maliye Bakanlığında Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul Defterdarı, Gelirler Genel Müdürü olarak görev aldı (1970-1995). BDDK Başkanı olarak, kurumun kuruluşunu gerçekleştirdi. Basın İlan Kurumunda Yönetim Kurulu Üyeliği, çeşitli basın-yayın kuruluşlarında köşe yazarlığı, Ülke Politikaları Vakfında Başkanlık yaptı. 2005-2015 yıllarında ileri teknoloji ile üretim yapan 2 şirketin yönetim kurulu başkanlıklarını üstlendi. Ombudsman adlı araştırma kitabı ile Çekerek Kıyılarında adlı anı-romanı bulunmaktadır.

20. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 55 ve 56. Hükümetlerde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014'te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.

Fransızca ve Almanca bilen Temizel, evli ve 2 çocuk babasıdır.