İstanbulluların sadece mesire alanı olarak bildiği Büyükada, bir grup idealist insanın el ele vererek kurduğu kooperatifle, yeniden tarımla tanışıyor. Çoğu üst düzey yönetici olan 22 kişinin kurduğu Büyükada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin ürettiği istiridye mantarları tezgahlarda yerini alırken, kurulan kovanlardaki arılar da ilk ballarını vermek üzere. Kimyasal tarımla hiç tanışmadığı için organik kalmayı başaran Büyükada topraklarında yetişen delice zeytini de, kooperatif sayesinde yeniden işlenerek hakettiği yeri bulacak.

MANTARLAR TEZGAHTA

Ormanı ve deniziyle yaz günlerinin sayfiye yeri olarak tercih edilen Büyükada, bir asır sonra yeniden tarımla tanışıyor. Adanın, kirlenmemiş bitki örtüsü ve florasının ekolojik tarıma elverişli olduğunu fark eden 22 kişi, bir araya gelerek Büyükada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kurdu. Türkiye'nin kurucu kadrosunda yer alan ve bir dönem de Başbakanlık yapan Ali Fethi Okyar'ın Büyükada'da bulunan köşküne ait 100 dönümlük arazi de, torunu Fethi Okyar tarafından kooperatife tahsis edildi. 

Kooperatif, ilk olarak araziye istiridye mantarı üretim tesisi kurdu. Tamamen ekolojik şartlarda üretilen istiridye mantarı, Büyükada'da sofraları süslemeye başladı. Üretilen mantar şu anda sadece Büyükada'nın ihtiyacını karşılayabiliyor.

BAL VE ZEYTİN

Kooperatif üyeleri, zengin bitki örtüsüne sahip araziye 60 tane de kovan kurarak bal üretimi için harekete geçti. Hiç bir kimyasal maddenin bulaşmadığı toprak örtüsü ve floraya sahip arazide üretilecek bal, Büyükada'nın ilk doğal balı olacak. Türkiye'de sadece Artvin'de küçük bir alanda üretilen balla aynı özellikleri taşıyan karakovan balı, saf ırk arılar tarafından üretiliyor. 

Büyükada'nın doğal bitki örtüsünün bir parçası olan yabani zeytin ağaçlarında yetişen Delice zeytini de kooperatif aracılığıyla değerlendirilecek. Aşısız, katkısız doğal şartlarda yetişen Delice zeytininin yağı, süzme zeytinyağından daha değerli olduğu için tercih ediliyor. 

Kooperatif yöneticileri, "Büyükada toprağına bugüne kadar hiç bir kimyasal madde bulaşmadı. Egzos gazı ve emisyon da bulaşmadığı için bitki örtüsü ve toprak doğal haliyle insanların emrinde. Burada biz mantar üretimi, arıcılık yanında doğal bitki örtüsünün bir parçası olan Delice zeytinini de değerlendireceğiz. Ayrıca lavanta da yetiştirerek yüzde 100 organik ürünleri insanlığın hizmetine sunacağız" diyor.

BÜYÜKADA ÜZÜMÜ

Büyükada'da bir asır önce üzüm bağları olduğunu bildiklerini belirten kooperatif yetkilileri, 100 dönümlük arazinin bir bölümünde bu üzüm bağlarını yeniden canlandıracaklarını ve Büyükada patentiyle vatandaşlarla buluşturacaklarını belirterek "Tüm ürünlerimiz Büyükada'nın adını taşıyacak. Her yıl burada yetişen tamamı doğal ürünlerin yer aldığı bir festivalle, ekolojik tarımın diğer adalara ve Türkiye geneline tanıtılmasını hedefliyoruz" diyor.

Kooperatif, evsel atıkların da dönüşümü için önemli projeler geliştirdiklerini ve önümüzdeki dönemde bunun da tüm Türkiye'ye örnek olacağını belirtiyor.

Arif GÜNDOĞDU / ÖZEL HABER