Önce habere bakalım:

Dünya mirasımız Kapadokya Peribacalarının ortasına dikilmekte olan bir otelin inşaatı bakanlık kararı ile durduruldu. Yapılan açıklamada "Otel inşaatı şu anda mühürlendi. Daha sonra yıkılacak" denildi.

Göreme Belediye Başkanı ise otel yapımı konusunda "Peribacalarına müdahale olmadığı için izin verilmişti" açıklaması ile verilen kararı savundu.

Peribacalarının ortasında inşa edilen otel, herkesin yüreğini sızlatmıştı.

Mesit mevkiindeki peribacalarının yanında 2 ay önce otel inşaatına başlandı. İşadamı M.K. tarafından yaptırılan otelin 5 ayda tamamlanacağı açıklandı.

 Peribacalarının yanında yan yana 2 binadan oluşan otel inşaatına tepki yağdı.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, peribacalarına zarar verilmemesi koşuluyla bina yapımı için gerekli ruhsatın verildiğini açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise düğmeye bastı. Bakanlık, "Peribacalarına yakın bir noktada, 2 pafta 9423 parselde başlatıldığı belirlenen inşaat durdurulmuştur" açıklamasını yaptı.

Belediyenin hangi partiye mensup olup olmadığı bizi pek fazla ilgilendirmiyor. Böylesine tarihi bir mirasın ortasına kondurulmak istenilen bu beton yığınına nasıl izin verildiği düşündürücüdür.

Kültür Bakanı Mehmet Ersoy'un bu konuya el koyması ve yapılmakta olan otel inşaatını durdurması ve daha sonra otelin yıkılacağı haberini vermesini son derece olumlu buluyor ve bu kararı alkışlıyoruz. Bu olay ve konuyu bundan sonra atılacak yanlış adımları önlemesi bakımından da önemsiyoruz.

Biz, Peribacalarının tam orta yerine kondurulmakta olan inşaatın fotoğraflarını gördüğümüzde dehşete düştük.

Özellikle dünyanın hemen her tarafında büyük ilgi gören ve Fransız turistlerin gözbebeği konumuna gelen Göreme ve Peribacaları gibi tarihi bir miras ne pahasına olursa olsun sonuna kadar korunmalıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine tarihi ve turistik mirasların tahribatına izin verilmediği gibi göz de yumulmaz.

Konu kapatılmamalıdır.

Bu yapılaşmaya izin verenler de ortaya çıkarılmalı ve yargılanmalıdır.

Türkiye'nin her bölgesinin tarihi ve turizm açısından çok ayrı özellikleri, güzellikleri vardır. Biz, bunları korumak gelecek nesillere miras olarak bırakmak durumundayız.

Dikkat edilecek olursa, sahillerimiz elden çıkarılıyor, betonlaştırılıyor.

Bunların da genellikle iktidarlar, iktidarlara yakın olanlarca yapıldığı iddia ediliyor. Devlet eli ile betonlaştırılan ve yok edilen yerler de var. Bunları da önleyebilecek önlemlerin alınması devreye sokulması gerekiyor.

Göreme'de Peribacalarının ortasına yapılmakta olan bu yapılaşmanın durdurulması ve daha sonra yıkılacağı bunlara örnek olmalıdır.

Acımasız şekilde doğa katlediliyor.

Bu katlediliş sadece betonlaşma ile değil, derelerin, denizlerin kirletilmesi ile de sürdürülüyor. Hemen her gün bu konuda yeni bir haberle karşılaşıyoruz. Ancak, ilginç olan bu konularda önlemlerin alınmamasıdır.

Yeniden konuya dönelim:

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Göreme'de bulunan, 60 milyon yılda oluşan, birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kapadokya'da peri bacalarını biz bu anlayışla mı koruyacağız? Böyle bir şey olabilir m?

60 milyon yılda oluşan bu mirası birkaç ayda yok edebilecek karar nasıl alınabilir biz bunu halen anlayabilmiş değiliz?

Kaldı ki, bölge aynı zamanda tarihi, doğallığı ve inanç turizmine verdiği hizmetlerle de öne çıkan bir yerdir. Yapılan resmi açıklamalarda bölgeye yılda 2 milyonun üzerinde yabancı turistin geldiği ve Kapadokya'nın aynı zamanda Türkiye'nin adını dışarıda en iyi duyuran bölgelerden biri olduğu da vurgulanıyor. Elimizde böylesine bir hazine bulunuyor.

Uzun yıllar boyunca doğal etkenlerle oluşan bu görkemli yapılar aynı zamanda oldukça romantik ve antik bir görünüm yaratıyor. Turistlere ise görüntüsüyle adeta zamanda yolculuk yaptırıyor

Bütün bunları alt alta koyduğumuzda Turizm Bakanı'nın verdiği kararı olumlu buluyor ve yürekten alkışlıyoruz. Bunun da diğer katliam girişimlerine örnek olmasını diliyoruz.