Çevremdeki insanların günlük siyasetten "buz" kestiğini her gün daha fazla hissediyorum. Siyasetin vitrininde yer alan figürlerin halka yansıyan görüntülerine bakınca, siyasetten ikrah getirenlere de daha fazla hak veriyorum. Artık siyaset "bi taraf olan bertaraf olur" mantığıyla değil, "yerimizi alalım, nasibimize bakarız" tarzı yapılıyor. Siyasi güce yakın durmayı başaranların "hormonlu" büyümelerini de gözönüne alınca, vatandaş en masum ifadeyle "bal tutan parmağını yalar" diye izah ediyor durumu ama bu söz bile "Neler olduğunun farkındayız" anlamını taşıyor.

TBMM'de bu hafta bütçe görüşmeleri vardı. Sizin aklınızda, bu görüşmelerden bütçe ile ilgili ne kaldı? Hangi ekonomik verilerin nasıl değişeceği, bütçe açığının, cari açığın nasıl kapatılacağı, yeni yılda "vergi ve harç artışı"yla yama yapılacak yırtıkların kapanıp kapanmayacağına dair bir fikriniz var mı? Veya yeni bütçenin işçiye, memura, emekliye zam yağmuru karşısında nasıl bir kalkan oluşturacağına dair bilgi alabildiniz mi TBMM'deki görüşmelerden.

Benim hafızamda, birbirine laf atan, hakaret eden, birbirini aşağılayan, hatta kenar mahalle bıçkınları gibi naralar atarak birbirinin üzerine yürüyen milletvekilleri kaldı. Halkımız yine çok toleranslı ve sabırlı davranıyor. Milletvekillerine, verdikleri görüntüden çok fazla itibar veriyor. Meclis'teki halleri hiç de saygı duymayı gerektirecek haller değil çünkü. Görüntüleri izlesinler, kendileriyle gurur duyup duymadıklarını bize de söylesinler.

En çok bağıran ve hırçınlaşan "haklı" olduğu için değil, "acziyetten" o halde, hepimiz biliyoruz artık...

* * * 

Siyasetin tavanı o haldeyken, tabanda da durum hiç iç açıcı, umut verici değil. Ya köşe başları tutulmuş, herkes tuttuğu yeri koruma savaşında, ya da "yer tutma" yarışında. İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı değiştikten sonra "büyük değişim" beklentisi içerisine girenlerin tamamının hevesi kursağında kaldı. Yeni Başkan Mevlüt Uysal, çok fazla taşları yerinden oynatmadı. İlçe belediyelerinde de "metal yorgunluğu" veya "metal doygunluğu" nedeniyle değişikler olacağı beklentisi çok fazlaydı. Anlaşılan büyükşehirlerde böyle bir hamle yapmayacak AK Parti. CHP'de ise, İstanbul'da farklı kriterler var. Aslında "baş ağrıtan" belediye başkanları olsa da, CHP'yi yönetenler "kol kırılır yen içinde kalır" demeyi tercih ediyor. 

Hatta CHP'de, Battal İlgezdi gibi görevden el çektirilen ilçe belediye başkanları olacağı beklentisi var. Bu operasyonların kendilerine "mağduriyet" söylemiyle siyasi alan açacağı inancında olanlar hiç az değil. Aslında İstanbul'da ilçe belediyelerinin birbirlerinden hiç farkı yok. "İmar oyunları" ise, hangi köşeye baksan benzer yöntemler, "ihaleler" desen, yine aynı tarz işler. Uygula 18'inci maddeyi, arazi üret, sonra o araziyi sat, sattığın arazinin imar durumunu artır ve sistemi tıkır tıkır işlet...

Ataşehir'e bakınca Esenyurt'u, Sarıyer'e bakınca Beykoz'u görüyorsunuz sanki. Küçükçekmece'ye gösterilen "tolerans"ın Avcılar'a gösterilmediğini de.

* * * 

Gelelim bir başka konuya. Son "siyasi" yazımda, İyi Parti'nin İstanbul yapılanmasına değinmiştim. Yanılmadım ve duyumlarımın birer birer gerçekleştiğini gördüm. Mesela; Büyükçekmece'de CHP'li Belediye Başkanı Hasan Akgün, İyi Parti'ye istediği atamayı yaptırdı. Maltepe'de Demokrat Parti Belediye Başkan adayı olan, Büyükçekmece'ye birkaç yıl önce taşınan, çok fazla kişinin de tanımadığı Gülay Ezibay, İyi Parti'nin Büyükçekmece Kurucu İlçe Başkanı olarak tayin edildi. Geçen ay, "Hasan Akgün adına yakın kurmaylarından Hasan Akkuş ilçe yönetimi listesi hazırlıyor" demiştim. Beni yalancı çıkarmadığı için Dr.Hasan Akgün'e teşekkür ederim.

İyi Parti, en büyük sürprizi Silivri'de yaptı. Eski Belediye Başkanları'ndan Erdinç Tabak, ANAP'ın eski ilçe başkanlarından Ahmet Refik Bek ve Av. Ozan Ersaraç'ın isimleri geçiyordu ilçe başkanlığı için. Mustafa Altınkök'ün atanıp görevden alınmasının üzerinden hayli zaman geçti ve İl Başkanı Ersin Beyaz, ilçe teşkilatını oluşturması için Av.Ozan Ersaraç'a görev verdi.

NOT: Yazının bu bölümü, Av.Ozan Ersaraç adına Er Hukuk Avukatlık ve Danışmanlık tarafından noter kanalıyla gönderilen ihtarname sebebiyle kaldırılmıştır. İyi Parti Silivri İlçe Başkanı Av.Ozan Ersaraç'ın konuyla ilgili düzeltme metnine, cevap hakkını kutsal bildiğim için kısa sürede yer vereceğim.