Türkiye'de silahlanma giderek büyüyen bir sektör haline geldi. İnternet üzerinden 300 TL'den başlayan fiyatlar ile alınan silahlar, bireysel silahlanmayı hızlandırıyor. Her gün dizilerde onlarca şiddet sahnesi gören ve giderek tahammülsüzleşen insanlar, en ufak bir sinir anında ise silaha sarılıyor. Sadece 2017 yılında bin 722 kişinin silahla öldürüldü. Kadın cinayetlerinde de silahla öldürülme en başta yer alıyor. 2018 yılının ilk 3 ayında öldürülen 363 kadının 283'ünün ateşli silah yaralanması sonucunda hayatını kaybettiği biliniyor. 

SİLAH SİTELERİ ÖZENDİRİYOR 

İnternet üzerinden tek tuşla alınan silahları eğer sabıka kaydınız yoksa ruhsatsız bir şekilde taşımanın cezası 6 bin TL'ye denk geliyor. Ruhsat çıkarmanın bedeli ise 6 bin TL'ye denk geliyor. Çoğu kişi ise evrak işlemleri ile uğraşmaktansa cezayı ödemeyi tercih ediyor. Şu anda Türkiye'de 25 milyonu aşkın kişide silah bulunuyor. Bu silahların üzerine ruhsatsız olanlar da eklenince rakam giderek korkunç bir hal alıyor. Makine Kimya Endüstrisi(MKE) bürolarından ruhsatlı silah alınabiliyor. Silahlar için çeşitli aşamalar varken tüfek almak için, 'Bostanımı yabani hayvanlardan koruyacağım" demek bile yeterli oluyor. İnternetten yemek siparişi verir gibi kolayca alınan silahlar için, internet sitelerinde özendirici notlar da yer alıyor. 

Yerli sanayiyi desteklemek adına, 2018 yılının Mart ayında İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede, ruhsatlı silahı olanlar için tek silah için 200 mermi bulundurma zorunluluğu bine çıkarıldı. Bu önerge sonrasında konu ile ilgili meclise soru önergeleri verildi ve Türkiye silahlanıyor mu konusu gündeme oturdu.

BİR SINIR GETİRİLMELİ

Konu ile ilgili konuşan Bilişim ve Siber Suçları Uzmanı İsa Altun, silaha ulaşımın internet üzerinden çok kolay olduğunu belirterek, "İnternet üzerinden satışlara bir sınır getirilmeli. Her gün internet üzerinden alınan bir silah ile yaşanan bir cinayete üzülerek tanık oluyoruz. Bunda ülkemizin silah kültürünün kutsanmış olmasının da büyük payı bulunuyor. Silahlanma ile mücadele etmenin yolu, bir farkındalık ve bilinç yaratmaktan geçiyor" ifadelerini kullandı. Altun, "Türkiye'de 25 milyon kişi silah taşıyor. Silahlanmanın mutlaka bir yaptırımı olmalı. Mücadele eden kurumların sayısı da arttırılmalı. Şu anda Umut Vakfı bu konuya ciddi anlamda eğiliyor. Bunların çoğalması lazım" şeklinde konuştu.

Altun, sosyal medya hesapları üzerinde yüzlerce silah satışı yapan sayfalar olduğunun altını çizerek, "Bu sayfalar acilen kapatılmalı. Silah satın alan kişiler araştırılmalı. Çete mi, organize suç şebekesi öğrenilmeli. Ayrıca, kuru sıkı silahlar gerçek silaha çevrilebiliyor. Buna yönelik de tedbirler alınmalı. İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı" dedi. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER