Ankara 5. İdare Mahkemesi ,  görülen bir davada ileri sürülen Anayasaya aykırılık iddiasını ciddi görerek, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye 666 sayılı KHK’nın 1. maddesiyle eklenen; Ek 10. maddenin birinci fıkrasının, 6745 sayılı Kanun’la yapılan değişiklik öncesinde yürürlükte bulunan (c) bendinde yer alan “…müfettiş,…” ibaresi ile (III) sayılı Ücret ve Tazminat Gösterge Cetveli’nin, 6745 sayılı Kanun’la yapılan değişiklik öncesinde yürürlükte bulunan (1) numaralı sırasında yer alan “…müfettiş,…” ibaresinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Bu başvuru, Anayasa Mahkemesi tarafından 26 Temmuz 2017 tarihinde görüşülerek karara bağlanacak.

Aynı düzenleme bazı personel yönüyle daha önce iptal edilmişti

“Müfettiş” yönüyle iptali istenen düzenlemede yer alan “uzman” ibaresi, Anayasa Mahkemesi tarafından “Hazine Uzmanları” yönüyle daha önce iptal edilmişti.

Anayasa Mahkemesi’nin Hazine Uzman ve Uzman Yardımcılarını ilgilendiren söz konusu iptal kararı; yapılmış olan düzenlemenin 666 sayılı KHK’nın dayandığı Yetki Kanunu kapsamında yapılabilecek düzenlemeler olamayacağı gerekçesiyle verildiğinden, benzer bir kararın ilgili davaya konu müfettişler yönünden de verilebileceğini gösteriyor.

İptal kararı verilirse bu ne anlama gelecek?

666 sayılı KHK ile getirilen ücret sistemi (ücret ve tazminat göstergesi esas alınarak maaş ödenmesi), bazı kurumlarda 15 Ocak 2012 tarihinden sonra görev alan çeşitli unvanlardaki personelin maaşının bu tarihten önce aynı unvanlarda görev yapanlara göre daha düşük olması sonucunu da doğurmuştu.

Bu nedenle, 666 sayılı KHK’nın konuya ilişkin düzenlemeleri çeşitli davalara konu edilmişti.

Açılan bu davaların biriyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi tarafından Hazine Uzmanları yönüyle daha önce verilen iptal Kararı, 15 Ocak 2012’den sonra ve 7 Eylül 2016 tarihinden önce olan dönemde mesleğe başlamış olan Hazine Uzmanlarını (ve Uzman Yardımcılarını) etkilemişti. İptal Kararı, söz konusu dönemde mesleğe başlamış olan Hazine Uzman ve Uzman Yardımcıları hakkında, 666 sayılı KHK ile getirilen ücret sisteminin değil, aynı unvandaki personel hakkında daha önce geçerli olan ücret sisteminin uygulanmasını sağlamıştı.

375 sayılı KHK’nın ek 10/c maddesinde ve ek III sayılı cetvelinde yer alan “müfettiş” ibarelerinin,  6745 sayılı Kanunla yapılan değişiklik öncesi haliyle iptal edilmesi durumunda;

*İptal kararına konu müfettiş ve müfettiş yardımcılarından,15 Ocak 2012-7 Eylül 2016 tarihleri arasındaki dönemde mesleğe başlamış olanlar etkilenecek.

*Karardan etkilenecek personelin maaşları, ücret ve tazminat göstergesi esas alınarak değil, 15 Ocak 2012 tarihinden önce ilgili kurumlarda görev yapan aynı unvandaki personel hakkında geçerli olan ücret sistemi esas alınarak ödenecek.

lirlenir. Bu tarih emeklilik için kaç gün prim ödenmesi, ne kadar süre sigortalı olunması ve kaç yaşın doldurulması gerektiğini belirler. Bu üç koşulu birden sağlayan kişiler emekli olma hakkına kavuşurlar ve aylık bağlatabilirler. Normal emeklilik için de, yaştan emeklilik için de ilk kez sigortalı olunan tarih belirleyicidir. Bir kişi ne kadar erken sigortalı olmuşsa, o kadar kolay emekli olur.

YAŞTAN EMEKLİLİK HAKKI

Yaştan emeklilik, belli bir yaşa gelmiş ve normal emeklilik için gerekli prim ödeme sayısını dolduramamış kişilere sağlanan bir haktır. Bu hakkın arkasında belirli bir süre çalışması olan fakat yaşı nedeniyle çalışması çok daha zor olan kişilere emeklilik hakkı tanınması düşüncesi yatıyor. Prim gün sayısı yetmeyen ve bu nedenle emekli olamayan ancak yaşı nedeniyle prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından yararlanabilir.

3.600 GÜN YETİYOR

Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün haberine göre, yaştan emeklilik şartları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılışıyor. 9 Eylül 1981'den önce ilk kez sigortalı olmuş kadınlar ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3 Bin 600 prim günüyle emekli olabilirler. Diğer yandan 9 Eylül 1976'den önce sigortalı olmuş erkekler ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan erkekler 55 yaşında ve 3 bin 600 gün primle emekli olabilirler.

FARKLI KURALLARA TABİ

Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olmuş kişiler için de yaştan emeklilik hakkı bulunmaktadır. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için gerekli yaş şartı yükselmektedir. Sosyal güvenlik sisteminde 1 günün bile önemi büyüktür. . Bu nedenle çalışanların sigortalarının yatırıldığını kontrol etmeleri çok önemlidir.