Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olası Afrin operasyonuna ilişkin sorulan 'Rusya operasyona karşı mı?' sorusuna 'Karşı olmaması gerekiyor. Biz Suriye'nin, şu an rejimle bir ilişkimiz olmasa da, her zaman toprak bütünlüğünü savunduk. Hava sahası konusunda hem İran hem Rusya ile görüşüyoruz. Buradan havadan bir müdahale için koordinasyonu sağlamalıyız.' dedi. Bakan Çavuşoğlu katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları: 

- RUSYA OPERASYONA NE DİYOR?

Biz burada bir müdahale yaptığımızda koordineli yapmamız lazım, Afrin'deki Rus gözlemcilerin etkilenmemesi gerekiyor. Biz birçok adımımızı Rusya ile koordineli yürüttük. Bazı konularda görüş ayrılığımız olsa da, mesela Esad konusunda, ama birlikte çalışıyoruz. İdlib bölgesinde rejimin sadece ihlali değil, ilerlemesi de var. Bunun durdurulması gerekiyor. Soçi'ye muhalefetin gidebilmesi için ilerlemenin durdurulması lazım. Bir yerde çatışma varken rejim ile muhalefetin anlaşması gerçekçi değil. 

'YPG MASADA OLMAYACAK'

Soçi'de YPG masada olmayacak. PKK, Türkiye'deki Kürtlerin temsilcisi mi? Terör örgütünü Kürtlerin temsilcisi olabilir mi? Dünyaya da bunu anlatıyoruz. Siz sadece YPG'yi var sanıyorsunuz ama onların görüşlerini hiç benimsemeyen Kürtler grupları var. 

- RUSYA OPERASYONA KARŞI MI? 

Karşı olmaması gerekiyor. Biz Suriye'nin, şu an rejimle bir ilişkimiz olmasa da, her zaman toprak bütünlüğünü savunduk. Hava sahası konusunda hem İran hem Rusya ile görüşüyoruz. Buradan havadan bir müdahale için koordinasyonu sağlamalıyız. 

- OPERASYON İÇİN SÜRE VAR MI? 

Zamanlaması konusunda söz söylemesi gereken ben değilim. Milli savunma içişleri bakanlarımız var. Askerlerimiz var. Genelkurmay başkanımız var. Askerimiz her an hazırız diyor. Tabi bunun stratejisi ve koordinasyonu var. (Ajanslar)