Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 22. Dünya Petrol Kongresi'nde konuşan  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Türkiye özellikle petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerini,yatırımlarını artırma hedefindedir. Akdeniz ve Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanıyoruz. Sıvılaştırılmış Yüzer LNGSantrali) FSRU ünitemizi faaliyete aldık ve yakın zamanda ikincisi de hayata geçireceğiz. Türkiye bölgesel enerji projeleri için bir oyun kurucu ve güvenilir bir ortak olarak en önemli bölgesel aktörlerden biridir. Barışa, refaha ve arz güvenliğine katkı sağladığı sürece yatırımları desteklemeyece devam edeceğiz" dedi. 

"AYNI FAALİYETLERİ KARADENİZ'DE DE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Albayrak, şöyle devam etti: " Şu anda Akdeniz'de sismik arama faaliyetleri gerçekleştirmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aynı faaliyetleri Karadeniz'de de gerçekleştirmek istiyoruz. Akdeniz ve Karadeniz'de arama faaliyetlerimize odaklandık. Sismik çalışmalarımıza odaklandık. Bunlara müteakipileri arama ve sondaj faaliyeleri gerçekleştireceğiz. Böylece, arz güvenliğine katkıda bulunacağız"

Türkiye'nin yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketimi olduğunu ve 81 ildeki konutlar ile sanayideki tüketicilere gaz sağlayabildiğini belirten Albayrak, Türkiye'nin ilk sıvılaştırılmış yüzer LNG ünitesini hayata geçirdiğini belirtti. Albayrak, "Yakında ikinci ünitemizi de faaliyete geçireceğiz. Doğalgaz depolama kapasitemizi de arttırdık. Tabii aynı zamanda gaz depolama kapasitemizde çok önemli. Tuz gölü depolama tesisi ile yaklaşık 3,1 milyar metreküp depolamakapasitesine ulaştık. Bunu da 2023 yılında 11 milyar metreküpe ulaştırmayıdüşünüyoruz" diye konuştu.

Albayrak, "Enerji diplomasisi ile ne sadece ticari çıkarlar ne de sadece arzgüvenliği yönlendirmektedir. Geçmişte algılandığı gibi çatışmaya ve fakirliğedeğil, enerjinin barışı sağlayıcı ve refahı destekleyici rolünü vurgulamalıyız.Türkiye bölgesel enerji projeleri için bir oyun kurucu ve güvenilir bir ortakolarak en önemli bölgesel aktörlerden biridir. Barışa, refaha ve arz güvenliğinekatkı sağladığı sürece yatırımları desteklemeye devam edeceğiz.Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP)bunun en önemli örneklerindendir. Türk Akımı da bu projelerden biri olarakdüşünülebilir. 23. Dünya Enerji Kongresi'nde mottomuzu 'Barış için Paylaş' olarakbelirlemiştik. Bu kongrede 'Enerji için anahtar ülke Türkiye" sloganını mottoolarak belirledik. Bu etkinliğin, bize çok kapsamlı bir öngörü sağlayacağınıdüşünüyorum. Bölgesel ve küresel konuları tartışma imkanı bulacağız."

Dünya Petrol Konseyi Başkanı Dr. Jozsef Laszlo Toth da, petrol sektörünün ana amacının insanlığın kalkınması için güvenilir ve uygun fiyata enerji temin etmek olduğunu söyleyerek, "Gelecek 10 yılda petrol ve doğalgaz dünyanın önde gelen enerji kaynakları olarak kalmaya devam edecek. Petrol sektörü kilitkonularını tartışma fırsatı buluyor. Türkiye'deki organizasyon komitesine ve özellikle de Sayın Bakan Berat Albayrak'a şükranlarımı sunmak istiyorum. Aynızamanda Türkiye Petrolleri Anonim Oraklığı Genel Müdürü Besim Şişman ve komite üyelerine teşekkür etmek istiyorum" dedi.