Ismarlama giyimin öncülerinden olan terziler, bugüne dek pek çok kişinin yaşamını ufak dokunuşları ile güzelleştirmeye devam ediyor. Son yıllarda kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında sayılan terzilik mesleğini yarım asırı aşkın bir süredir başarı ile yürüten Şinasi Günaydın ile mesleğin dününü ve bugününü konuştuk. Şinasi Günaydın, "modacılık" diye bir tabir icad edildiğini ve hiç bir şeyi beceremeyenlerin magazinciler tarafından modacı yapıldığını belirterek "Kişilere hakaret edilerek modacı olunmaz" diyor.

ÜNLÜLERİ GİYDİRİYOR 

1963 yılında adım attığı mesleğinde bugüne dek Bülent Ersoy, Erol Evgin, Mehmet Ali Erbil, İbrahim Tatlıses, Emrah, Nejat-Süheyl Uygur, Alp Kırşan ve Burhan Öcal gibi pek çok ünlü ismi de giydirmiş. Mesleğini severek yaptığını anlatan Günaydın, oğlu Ali Günaydın ile Levent'teki mekanında işlerini yürütüyor. Günaydın, mesleğinin kuşaktan kuşağa aktarılmasını da çok istediğini söylüyor.

'DEFİLE BİR ŞOVDUR' 

Geçtiğimiz günlerde 16.'sı düzenlenen Evlilik Hazırlıkları Fuarı'nda bir defile düzenleyen Günaydın'ın kıyafetlerini pek çok ünlü isim başarı ile taşıdı. Aralarında Bekir Aksoy, Çetin Altay, Nuri Alço, Prof. Dr. Orhan Kural, Şebnem Schaefer, Çılgın Sedat, Süheyl Uygur, Gurur Aydoğan ve Yavuz Seçkin gibi isimlerin bulunduğu defilenin bu yıl 4. düzenlendi. "Defileler benim için kazık gibi yürünen yerler değildir, bir şov olsun isterim" diyen Günaydın, Prof. Dr. Orhan Kural'ın defilede çuval giymesinin hikayesini de anlattı. Günaydın, "Önce hakiki çuvaldan bir kumaş diktim ve kime giydirsem diye düşünmeye başladım. Sonrasında idealist ve çevreci kimliği ile bilinen Orhan Hoca'ya bu teklifimi ilettim ve o da kabul etti" dedi.

'MODACI YOKTUR'

Modanın kendisi için ne ifade ettiği ile ilgili, "Ülkemizde ünlü modacı diye bir tabir vardır, modacılık ödülleri verilir. Ama modacı diye bir tabir aslında yoktur. Moda vardır sadece ve o da değişkendir. Bizim magazinciler ise, aykırı olanları, hiçbir şeyi beceremeyenleri modacı yaptı" ifadelerini kullandı. 
İnsanlara hakaret edilen moda programlarını doğru bulmadığını anlatan Günaydın, "Moda bir göz alışkanlığıdır. Bugün o modadır, yarın başka bir şey. Ama kişilere hakaret edilerek modacı olunmaz" dedi.

'50 YILLIK YOL ALDIK'

Türkiye'nin moda konusundaki seviyesine 10 üzerinden 8 veren Günaydın, "60'lı, 70'li yıllarda makine ve malzeme olarak Fransa, İtalya seviyesinde değildik. Son 15-20 senede 50 senelik yol aldığımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Dükkanına gelen kişilere müşteri değil de dost gözüyle baktığını belirten Günaydın,  "Biz de müşteri kavramı hiç olmadı" diyor. İnsanların giyinmek için giyinmemeleri gerektiğini ve giyinmenin de bir estetik olduğunu söyleyen Günaydın, "O zaman üzerinize bir parça alırsınız ve giyinmiş olursunuz. Örtünmek için değil, giyinmek için giyinin" ifadelerini kullandı.

BU YILIN MODASI 

Bu senenin erkek giyiminde moda renkler hakkında da bilgi veren Günaydın, "Çizgili kumaşlar, kruvaze yakalar bu seneye hakim olacak. Renk olarak da siyah, lacivert ve füme renkleri olacak" dedi. Günaydın, 4 yıldır Evlilik Hazırlıkları Fuarı kapsamında düzenlediği defilesinin bu yıl son olduğunu önümüzdeki dönemde yeni projelerde yer alacağını  belirtti.  

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER