Avrupa Parlamentosu'nda dün görüşülen Türkiye Raporu bugün oylandı. Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye Raporu, 64'e karşı 477 oyla kabul edildi. AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye Raporu, Avrupalı parlamenterlerin geniş desteğini aldı. Raporda, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde” Türkiye ile üyelik müzakerelerinin “derhal ve resmen askıya alınmasi” için AB devletleri ve Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulunuldu

Karara Anayasa değişikliği paketinin kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması gerekçe gösterildi.  Raporda 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’de gerçekleşen terör eylemleri kınanırken, sorumluların adil yargılanması gerektiği belirtildi.

PKK SEMBOLLERİNİ YASAKLAMA ÇAĞRISI 

AB terör örgütleri listesinde olduğu hatırlatılan raporda PKK’nin “yeniden şiddete başvurması” da kınandı.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporunda ilk defa AB üye ülkelerine PKK sembollerini yasaklama çağrısında bulunuldu.

TÜRKİYE ALEYHİNDEKİ DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİNE RET 

Aşırı sağcı grupların Türkiye aleyhindeki değişiklik önergeleri ise reddedildi.

"Fetullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmadığı" yönündeki önerge'nin yanı sıra Türkiye'nin Ermeni soykırımını tanıması çağrısını" içeren değişiklik önergeleri kabul edilmedi.

"Türkiye ile müzakerelerin derhal ve koşulsuz olarak sona erdirilmesi" talebi de reddedildi. 

MÜZAKERELERİ "DONDURMA" ÇAĞRISI DA YAPMIŞTI 

Avrupa Parlamentosu Kasım 2016’da aldığı kararında da Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin “dondurulmasi” çağrısında bulunmuştu. 

Kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak Avrupa Parlamentosu tarihinde ilk kez bir ülke ile genişleme müzakerelerini dondurma çağrısı yapmış oldu. (NTV)