6 aylık evliyiz eşimle tartıştık. İkimiz de boşanmak istiyoruz. Anlaşmalı boşanma yoluna başvurabilirmiyiz? Bir de şu anda farklı şehirlerde yaşıyoruz, davayı hangi şehirde açmamız gerekiyor?

Anlaşmalı boşanmanın şartları var. Bunlardan biri de evliliğin en az bir yıl sürmüş olmasıdır. Siz ya 6 ay daha bekleyeceksiniz veya çekişmeli boşanma yoluna başvuracaksınız. 6 ay bekledikten sonra artık anlaşmalı boşanma yoluna başvurabilirsiniz. Burada yapmanız gereken Anlaşmalı Boşanma Protokolü hazırlamanız, protokolde istediğiniz ili yetkili olarak kılabilirsiniz. Bu aşamadan sonra protokolü imzalayıp protokolde belirtiğiniz ilin Aile Mahkemesi’nde dava açtığınızda hâkim protokolü inceler. Bundan sonra eşinizle beraber duruşmada, hâkimin huzurunda bulunmalısınız. Protokolde gereken şartlar oluşmuşsa hâkim ikinizi de dinler sizler de protokolü hür iradenizle herhangi bir baskı altında kalmadan imzaladığınızı beyan edip ve boşanmak istediğinizi ifade ederseniz. Hâkim boşanmanıza karar verir. Beklemeden hemen davayı açmak isterseniz bu durumda ikamet ettiğiniz ilde davayı açabilirsiniz, eşiniz de davayı ikamet ettiğiniz ilde takip etmek zorunda kalır. Bu durumda çekişmeli boşanma usulüne göre davanız görülür.

Aynı statüde olan mahkemeler

Aynı statüde olan mahkemelerin kararları birbirlerine
karşı emsal karar olarak kullanılmaz mı?

Siz mahkemeye sunabilirsiniz elbette benzer kararları, ancak hâkim emsal kararı gözeterek aynı kararı vermek zorunda değildir. Kaldı ki statüleri aynı mahkemelerin kararları, hukukta emsal karar olarak kabul edilmez.

Apartman yönetimi sözleşmeye uymuyor

Kartal bölgesinde bir binanın iç kısım merdiven başı boya-badanası için konuştuk. İşe malzemeli girdim, aylık taksit üzerinden anlaştık. Bunu sözleşmeye döktüm ve bazı yerlerde sözleşmede olmayan yer seramiklerini de yaptırdılar, farkını vereceklerini söylediler. Fakat son iki taksidini ödemediler. İşe tamamlamış olduğum halde işi yokuşa sürdüler, şimdi yönetim değişti. Ama sözleşmede yönetim ve binada ikamet eden iki-üç kişinin imzası var. Sözleşmede şahit olarak gösterildiler.

Siz bir binanın yönetimi ile sözleşme yapıp ve sözleşme doğrultusunda işinizi yapmışsınız. Bina yönetimi aranızdaki sözleşmeye uyarak elbette hakkınızı (alacağınızı) vermek zorundadır. Vermediği takdirde hukuki yollara başvurup hakkınızı talep edebilirsiniz. Binanın yönetimindeki şahısların değişmesi sizi ilgilendirmediği gibi hak kaybına da neden olmaz. Siz davayı açtığınızda bina yönetimine karşı davayı açarsınız. Yani davalı x bina yönetimi olur. Dava açtığınız zaman yönetimde kimler varsa, binayı temsilen muhattabınız olurlar. Dava aşamasında bilirkişi marifeti ile yaptığınız iş ve aldığınız ücret hesaplaması yapılır. Bilirkişi raporu da mahkemede davanızın selameti yönünde kanaat oluşturur.

Hukuki konulardaki sorularınızı bize
yazın. Av. Cavit Karataş cevaplasın