Amerika'nın bölgedeki endişelerini ABD Ulusal İstihbarat Ajansı Direktörü Coast dile getirdi. Yapılan açıklamalara aşağıda geniş yer vereceğiz. Bunları değerlendirdiğimizde Amerika'nın bölgede, özellikle de Suriye'de kalıcı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Dikkat edilecek olursa, Amerika'nın üst yöneticileri de çoğu açıklamalarında Suriye'de kalıcı olacaklarının mesajlarını vermişlerdi.

ABD Ulusal İstihbarat Ajansı Direktörü Dan Coats, Türkiye'nin Afrin'deki "Zeytin Dalı Harekâtı''nın bölgedeki ABD askerlerinin güvenliğini riske attığını savundu. Coats, Senato İstihbarat Komitesi'nde "Dünya Genelindeki Tehditler" konulu panelde yaptığı konuşmada, harekâta değinerek, şunları söyledi:

"Türkiye, Orta Doğu'da Kürt hırsını engellemek için yollar arayacak ve Suriye'nin kuzeybatı bölgesinde devam etmekte olan Türk saldırısı DEAŞ'a karşı mücadeleyi bölgede karmaşık hale getiriyor ve alandaki ABD güçlerini riske atıyor."

Konuşmasında İran konusuna da değinen Coats, "İran terörü destekleyen temel devlet olmaya devam edecek" ifadesini kullanarak, ülkenin özellikle Irak, Suriye ve Yemen'de bu girişimlerde bulunmaya devam edeceğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:

"İran bölgedeki etkisini arttırmanın yollarını arayacak. DEAŞ'a karşı mücadeleyi kullanacak ve savaş alanındaki kazançlarını, güvenlik ve ekonomik anlaşmalara dönüştürmeye çalışacaktır. İran, Amerika'yı tehdit edecek askeri gelişmini devam ettirecektir. İran, aynı zamanda Ortadoğu'daki en geniş balistik füze gücüne sahip olan ülke konumundadır."

Coats, konuşmasında Rusya konusunu ABD seçimlerine müdahale bağlamında değerlendirerek, Rusya'nın 2016 başkanlık seçimleri sırasında "çok iyi bir iş" çıkardığını hissettiğini belirtti. "Hiç şüphemiz yok ki geçmişteki çalışmalarının çok başarılı olduğu kanısındalar ve 2018 ara seçimlerinde Rus etkisi muhtemel bir tehdit olarak önümüzde." diye konuştu.

Coats, Suriye muhalefetinin artık Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirecek güçte olmadığını, ancak önümüzdeki bir yıl içinde çatışmayı sürdürebilecek yetenekte olduğunu söyledi.

Öte yandan Sputnik'in haberine göre Coats, Suriye muhalefetinin artık Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirecek güçte olmadığını, ancak önümüzdeki bir yıl içinde çatışmayı sürdürebilecek yetenekte olduğunu söyledi.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin sitesinde yayınlanan Coats'un raporunda, "Suriye muhalefetinin 7 yıldır süren isyanı muhtemelen artık Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirecek veya giderek artan askeri geri kalmışlığı yok edecek güçte değil" ifadelerine yer verildi.

Sputnik'in haberine göre Raporda, "İsyancılar muhtemelen çatışmayı en azından önümüzdeki bir yıl daha sürdürecek gücü koruyacak" dendi.

Özetleyecek olursak::

Afrin operasyonu ile Türkiye, gelecekte Suriye için kurulacak masada eli güçlü oturacaktır. Suriye'nin geleceğinin masaya yatırılacağı görüşmelerde 3 milyona yakın sığınmacıyı da barındıran Türkiye, özellikle sınırda oluşturulacak güvenlik bölgesi ile terörist grupların tehdidinin dışında yer almayı hedefliyor. Daha sonra da güvenli bölge içinde kurulacak yerleşim birimlerine sığınmacıların ülkelerine geri dönmesinin yolunun açılmasını ikinci hedef olarak görüyor.

Eninde sonunda Suriye'nin geleceği diplomatik ve siyasi yollardan çözüme kavuşturulacaktır. Amerika, Rusya ve İran'ın yanında Türkiye'nin de belirleyici olacağı artık kaçınılmaz görünüyor.

Yapılan açıklamalar, ortaya çıkan tablo Esad'ın da Suriye'nin başında kalacağını gösteriyor. Atılacak adımlarda bunu da göz önünde bulundurmakta yarar görmekteyiz.