Amerika'nın Türkiye düşmanlığı bitmiyor.

Suriye'de, Türkiye'nin kararlılığını gören ve bölgedeki planları suya düşen Amerika'nın şimdi de Türkiye düşmanlığını Kıbrıs'a taşımakta olduğunu görüyoruz.

Amerika'nın eskiden bu yana âdetidir.

Bir yerde aldığı yenilginin acısını başka yerlerden misli ile çıkarmaya çalışır. Türkiye'nin Suriye ve bölgedeki kararlılığı Amerika'nın "kuyruk acısı" olarak da değerlendirilebilir.

Aslına bakılacak olursa Kıbrıs'ta Amerika bugüne kadar hiçbir zaman Türkiye'nin yanında yer almamıştır.

Bilindiği gibi Rumlar, Kıbrıs çevresinde petrol ve doğalgaz araması yapmaya başlamıştı. Akdeniz'e hakim olmaya çalışan ve Kıbrıs Türkleri'nin azınlık olarak gören Rumlar'a en büyük desteğin Amerika'dan gelmesi hiç kuşkusuz düşündürücüdür.

Güney Kıbrıs'a giden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Rum yönetiminin ada çevresinde petrol ve doğalgaz aramasına arka çıktı. Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Washington yönetiminin Rumlar'ın Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramasına destek verdiğini söyledi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Mitchell'in Rum lider Nicos Anastasiades ile Lefkoşa'da görüştüğünü bildiriyor. ABD'li bakan yardımcısı, söz konusu açıklamayı büyükelçi Kathleen Doherty'nin yer aldığı buluşmada gazetecilere yaptı.

ABD'li enerji şirketi ExxonMobil ve Katar şirketi Katar Petrolleri, Güney Kıbrıs ile 10 numaralı parselde arama yapmak için anlaşmıştı. Şirketlere ait iki gemi geçtiğimiz günlerde adanın güneyinde demirledi. Gemilerin Türk donanması tarafından engellenmeden faaliyet gösterebilmesi için Pentagon'un bölgeye 6'ncı Filo'yu gönderdiği haberleri ise resmen yalanlandı.

ABD enerji şirketi Exxon Mobil'in yöneticisinin ABD Başkanı Trump tarafından görevden alınan Eski Dışişleri Bakanı Tillerson olduğunun da altını çizelim.

Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs, bir süredir Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz aramaları nedeniyle karşı karşıya bulunuyor.

Rumlar adına doğalgaz araması yapan İtalyan şirketi Eni, geçen ay Türk savaş gemileri tarafından engellenmişti. İtalyan şirketi, buna rağmen Rum yönetimine arama faaliyetlerini sürdüreceğine dair güvence vermiş bulunuyor.

Güney Kıbrıs, ada çevresinde belirlediği 13 parselden altısında sondaj için Eni şirketiyle anlaşma imzalamıştı.

Şimdi bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda ortaya çıkan tabloya bakalım:

Amerika, yanına AB ülkelerini de alarak Kıbrıs konusunda Türkiye'nin önünü tıkamaya çalışacak. Zaten Akdeniz'de İsrail'in önünü açmaya çalışan Amerika'nın Rumlar'a olan desteği tam anlamı ile bir Türk ve Türkiye düşmanlığıdır.

Kıbrıs'ta iki toplum arasında yapılan görüşmelerde hep Türkiye düşmanlığını ve çözüm için ortaya konulan planları görmezden gelenler şimdi elele vererek petrol ve doğalgaz aramasında Rumların yanında yer alması bizim için hiç de sürpriz olmamaktadır.

Bu arada şu konuyu da unutmayalım:

Akdeniz'de gücünü artıran Rusya, aynı zamanda Kıbrıs konusunda bugüne kadar Türkiye aleyhinde çalışmış, Rumlar'a destek çıkmıştır. Rusya'dan yapılan resmi açıklamalarda Türkiye'nin işgalci olduğu, adadan askeri varlığını çekmesi istenmiştir.

Rusya'nın Kıbrıs politikalarında bugün de herhangi bir değişikliğin olmadığını görmekteyiz.