Adana'da bu yıl ilk kez düzenlenen 'Adana Lezzet Festivali' Adana kebabı başta olmak üzere, ciğer, şırdan, bici bici, analıkızlı çorbası, mumbar gibi yöresel Adana lezzetleri görücüye çıkarken, lezzet ustaları ve şefleri gastro şovlar ile Adana lezzetlerini konuklara tanıttı. Bu Festivalin belki de en dikkat çekici yanı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün Lezzet Festivali'ni takip etmek için Adana'ya gelen ulusal basın mensupları ile yakından ilgilenmesi oldu.

'SAKLI CENNET'

Her Adanalının bir kenarında anısının bulunduğu nice aşklara, terk edilişlere, vedalara ev sahipliği yapmış Adana'nın hak ettiği değeri görmeyen köhne güzelliği Meşhur Dilberler Sekisi'nde düzenlenen kahvaltı programı sadece Adana'nın lezzetlerinin sunulduğu bir yerin ötesinde, sakinliğin, dinginliğin ve huzurun saklı cenneti olarak keşfedilmenin mutluluğunu yaşadı.

SEYHAN'IN İHTİŞAMI

Dilberler Sekisi, kulağa hoş gelen afili ismi, kartpostallık görüntüsü ve muazzam ambiyansı ile söylenmemiş şarkıların, yazılmamış şiirlerin saklı bahçesi olarak Adana'da çok farklı anlamda bir lezzet arayanların hayranlık duyarak kendinden geçeceği bir nadide köşe.

Adana'ya hayat veren Seyhan nehrini tüm güzelliği ve ihtişamı ile seyredebileceğiniz, Adana'nın göbeğinde ana kentin taşlaşmış hantal yapısına inat, yeşilin doğa ile dans ettiği bu yer Adana'da gezilecek ve görülecek yerlerin arasında belki de ilk sıralarda gösterilmeli. Dilberler Sekisi, Seyhan nehri 'nin zamanla yüzeyi aşındırarak şekil verdiği ve teraslar oluşturduğu doğal bir manzara. Ressamlara ve şairlere ilham kaynağı olan huzurun kalplerde ferahlayarak iç geçirdiği bu yer. 

Adana'nın kendine has mandalina kokusu ile ılık sonbahar akşamında bizleri farklı bir diyara götürdü. 

Başkan Sözlü ulusal basın temsilcileri ile olan programını doğup büyüdüğü Ceyhan'ın Çokçapınar Köyü'nde sonlandırdı. Köydeki çiftlik evinde kurulan mangalın başına geçen Başkan Sözlü, yemeğin ardından ulusal basının temsilcileri ile bir araya gelmekten dolayı bahtiyar olduğunu ifade ederek bizlere tek tek bahçesinden topladığı mandalinalardan sıktığı mandalina suyunu ikram etti. 

DEVLET BAHÇELİ KÖPRÜSÜ

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ve ilk olarak bu yıl 24'ncüsü düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali'nde kullanılan alanda düzenlenen Adana Lezzet Festivali'nin açılış törenine ulusal basın temsilcileri ile birlikte katılan Başkan Sözlü, sonrasında alanı gazetecilerle birlikte gezdi ve kurulan stantları ziyaret ederek gazetecilere Adana lezzetlerini tattırdı.

Festivalin açılış töreni sonrası gazetecilerle birlikte bin 625 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde, kentin gelecekteki 30-40 yıllık ulaşımını rahatlatacak olan ve 2018 yılı içerisinde hizmete açılması planlanan Devlet Bahçeli Köprüsü şantiye alanına giden Başkan Sözlü, burada köprünün yapım aşamalarını, tamamlandığında hükümetin Adana'daki şehir plancılığı noktasında herhangi bir görüş alışverişinde bulunmadan yaptığı yatırımların da ulaşım yükünü omuzlayacağını aktardı.

Devlet Bahçeli Köprüsü'nün şantiye alanındaki bilgilendirme gezisinin ardından Adana'nın prestij projesi olarak bilinen Adnan Menderes Sahil Yolu'na gelen Başkan Sözlü, mevcut bulvarın bir şeridinin trafiğe kapatılarak yerine, bisiklet ve koşu yolu, kaldırım, sahil düzenlemesi ve rekreasyon uygulaması yapıldığını, daha önce burada seyyar satıcıların ve izinsiz kaldırım işgallerinin yoğun olduğunu ifade etti. 

ADANA DÜNYAYA LEZZETLE AÇILACAK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, beslenmenin bir ihtiyaç olduğunu ama Adana'nın beslenme konusunda çok geniş bir şehir olduğunu kaydederek, "Adana, Türk mutfağının omurgasını oluşturmaktadır. Ama Adana'nın her yerinde yemek sunumları farklıdır. Bunun sunumlarının hepsinin aynı olması gerekiyor. İtalya'da pizzanın tek sunumu vardır ama Adana'da aynı yemeğin sunumu her yerde farklıdır. Bunun içinde bütün ilgili kurumlarla ortak paydada buluşup çalışma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Adana'nın eşsiz tatlarından herkes haberdar olacak" diyerek sözlerine devam eden Sözlü "Sadece yiğidin değil, yemeğin de harman olduğu bereketli topraklardasınız. Adana mutfağı ve yemek kültürü, barındırdığı potansiyeli ile bir gastronomi merkezinde olması gereken tüm niteliklere sahiptir. Bize düşen bu potansiyeli açığa çıkararak, kent turizmini geliştirmek için gurme ve inanç koridorunda yer alan şehrimizi yakın gelecekte gastronomi kentine dönüştürmektir. Adana'yı tarihi, turistik, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin iç içe geçtiği festivallerle buluşturuyoruz. Bu kapsamda Adana Film Festivali, Adana Portakal Çiçeği Festivali, Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali bunlardan birkaçı. Şimdi ise Adana Lezzet Festivalini hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda festivalimizi uluslararası boyuta taşıyarak, Adana'nın eşsiz tatlarından dünya insanının da haberdar olmasını sağlayacağız" ifadesini kullandı.
 

Tekin CEBECİ / ÖZEL Haber