Suriye'deki iç savaşta 6 yıldan fazla bir süre geride bırakıldı. Terör örgütü DAEŞ'e karşı savaştığını belirten ABD ve Rusya ise ülkeyi kendi aralarında bölüşmenin derdi içerisine girişti. Suriye’de terör örgütü PKK’yı piyade gücü gibi kullanan ABD, işgal altındaki bölgede yeni bir üs kurmak için harekete geçti. PKK’nın denetimi altındaki Haseke’nin 40 km batısında kurulacak üsse yeni ABD’li askerlerin getirilmesi bekleniyor. ABD’nin kuracağı yeni üs de PKK’nın adeta terör merkezi haline getirdiği Fırat doğusunda yer alıyor. ABD, Rumeylan, Kamışlı, Ayn el Arap ve Tel Abyad’daki bölgelerde üslenmiş durumda.

ABD HAVALİMANLARINI ETKİN KULLANIYOR

Bin 300’den fazla özel kuvvet askeri ve eğitimci de ABD adına bu bölgede faaliyet gösteriyor. Bu askerler DEAŞ’a yönelik operasyonlara PKK’lı teröristlerle birlikte katılıyor. ABD’nin Türkiye’nin “kırmızı çizgi” olarak gördüğü Münbiç’te de ani müdahale güçleri yer alıyor. ABD, Rumeylan ve Ayn el Arap’a inşa ettiği askeri havaalanlarının yanı sıra Kamışlı’daki havaalanını da etkin bir şekilde kullanıyor. Kamışlı Havalimanı’ndan Suriye’nin başkenti Şam ve Lübnan’ı başkenti Beyrut’a düzenli uçuşlar da yapılıyor.

RUSYA SURİYE'Yİ 49 YILLIĞINA İPOTEK ALTINA ALDI 

ABD bu şekilde Suriye’nun kuzeyine yerleşmeye çabalarken Rusya Suriye’yi 49 yıllığına ipotek altına aldı. Rusya askeri polis teşkilatının Suriye içinde faaliyet göstermesinin de kapısını aralayacak olan anlaşma önceki gün Rusya parlamentosu tarafından onaylandı. Anlaşma gereği ayrıca Rusya, Suriye’nin Akdeniz kıyısında yeni üs inşa etme hakkı kazandı. Öte yandan zaten var olan Rus üslerinin kapasitesinin arttırılıp güçlendirilebileceği de anlaşma maddelerinden biri. Rus gemilireni Şam yönetiminin onayını beklemeden istedikleri gibi bu üsleri kullanabilecek.

PKK’DAN AYNI SENARYO

Suriye’yi parçalamak için bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalışan PKK, Tel Abyad’ı işgal ettikten sonra uyguladığı senaryonun aynısını Rakka’da da hayata geçirdi. PKK, çatışmalar ya da DEAŞ işgali nedeniyle şehirden kaçmak zorunda kalan Rakkalıların evlerine dönmesine izin vermiyor. Bölgedeki kaynaklar, çok sayıda evin PKK’lı teröristler tarafından yağmalandığını, yakıldığını ve ABD’li askerlerin bu yaşananlara göz yumduğunu bildirdi. PKK, Tel Abyad’da bu uygulamaya imza atmış ve sivillerin geri dönmesine izin vermemişti. Terör örgütü, şehirden çıkmayan Suriyelileri ise, “Evlerinizin koordinatlarını DEAŞ hedefi diyerek koalisyona bombalatırız” diyerek tehdit etmişti. (Yeni Şafak)