2017 Dil tazminatı ne kadar arttı?

Kamu çalışanlarının merak ettiği konulardan birisi de 2017 yılı Temmuz ayından geçerli olacak dil tazminatı miktarındaki artışın ne kadar olduğu sorusu oldu. Peki 2017 yılı temmuz ayında dil tazminatı miktarında ne kadar artış oldu?

ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonucuna göre 70-79 puan alarak (C) seviyesinde dil bildiği belgelenen kamu görevlilerine 2017 yılının ilk altı aylık döneminde 24 TL olarak ödenen Yabancı Dil Tazminatının miktarı, yılın ikinci altı aylık döneminde 1 TL artışla 25 TL'ye yükseldi.

Yabancı dil tazminatından yararlananlar

Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinden, bilinen her bir yabancı dil için kamu görevlileri tazminat alabiliyor.

ÖSYM; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az 2 defa, diğer diller için ise yılda en az 1 defa Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıyor ve bu sınavlarda alınan puanlara göre ilgili personelin yabancı dil bilgi seviyesi belirleniyor.

YDS’de; 90-100 puan alanlar (A), 80-89 puan alanlar (B), 70-79 puan alanlar (C) seviyesinde yabancı dil biliyor sayılmakta ve yabancı dil bilen bu personele yabancı dil tazminatı ödenebiliyor.

Tazminatın miktarı

Ödenecek tazminatın miktarı, Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar’da belirlenen gösterge rakamlarının aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle hesaplanıyor. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

Ayrıca, personelin yabancı dil bilgisinden görevi sırasında yararlanılma durumu da ödenecek tazminatın miktarını etkiliyor. Personelin yabancı dil bilgisinden görevi sırasında yararlanıldığı hususu ilgili personelin atamaya yetkili amiri tarafından verilen onayla belirlenirken; hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanları ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetleri için yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), üniversite öğretim elemanları, öğretmenler ile mütercim ve tercümanlar ise amir onayına gerek olmadan görevlerinde yabancı dil bilgilerinden yararlanılıyor sayılıyor.

Bu çerçevede, 2017 yılının ikinci altı aylık döneminde yabancı dil tazminatının ödeme miktarları şöyle olacak:

PERSONEL

Yabancı Dil Tazminatının Aylık Net Miktarı (2017/2)

(A) Düzeyi (96-100 Puan)

(A) Düzeyi (90-95 Puan)

(B) Düzeyi

(C) Düzeyi

-Görevi sırasında yabancı dil bilgisinden yararlanılan

122 TL

92 TL

61 TL

31 TL

-Diğer

76 TL

76 TL

51 TL

25 TL

memurunyeri