Hemen hemen bütün kitaplarını tanıtıcı yazılar yazdım. Birine sunuş yazısı yazmıştım. Gülşen Şenderin hakkında yazdığım yazıların birine, şu satırları eklemiştim: “Gülşen Şenderin, Yavru Vatan Kıbrıs’ın Baf ilçesinde doğmuş, Limasol’da eğimini sürdürmüş. Anavatan’da evlenmiş, çoluk, çocuk torun sahibi olmuş. Hayatın gül dikenli yollarında acılar yaşamış, mutluluklar tatmış. Ama her zaman engin hoşgörüsü ve sevecenliği ile acıları bal eylemesini bilmiş. Böyle birinin şiirle hemhal olması doğal...” Yıllar sonra da aynı düşüncedeyim.  Onun şairliği, yazarlığı yanında vefa timsali olduğunu, hatırdan, gönülden geçici olmadığını belirtmeliyim.

“Turaç Gelinin Türküsü” ve “Son Dövenin Türküsü” Gülşen Şenderin’in yeni kitaplarının adları. 

Turaç Gelinin Türküsü, şiir kitabı. Çoğunlukla, tarihi, hamasi, toplumsal ve sosyal sorunları konu edinen şiirlerini bir araya getirmiş. Kitaba adını veren “Turaç Gelin’in Türküsü” şiirine toplumsal sorunların başında gelen, kadın ve aile içi ilişkilerin yansıması ve ağıtı diyebiliriz. Birkaç dörtlüğü aktarabilirim:

İftira kurbanı oldum ey gardaş
Dere
lerde yanık yanık öterim
Beşparmak Dağları sevdama yold
B
aharı sesimle ben müjdelerim.

……

Kötülük anası gülden ne anlar
Dedikodu derken, oldu olanlar
İy
ilik, güzellik özdedir canlar

Baharı sesimle ben müjdelerim.

Turaç gelin idim dönüştüm kuşa
Kıskançlıktan neler gelirmiş başa
Efsanenin aslı bi
r münakaşa
Turaç gelin idim dönüştüm kuşa.

…..

Kim kötülük yapmış kalmış yanına
E
vimden yuvamdan oldum kaynana

İbret olsun bu ders her bir insana
Baharı sesimle ben müjdelerim.

Çukurova, Kıbrıs ölümsüz yurdum
Seven gönüllere otağım kurdum
Neslim tükenmesin tek budur derdim

Baharı sesimle ben müjdelerim.

Turaç Gelinin Türküsü kitabının içeriğinde ilginç şiir denemeleri var. Bunlardan biri duble akrostiş diyebiliriz. Yalnız dize başı ilk harfle değil, dize sonu son harfle da akrostiş yapılacak kelimeler oya gibi işlenmekte.

Son Dövenin Türküsü, Gülşen Şenderin’in beş şiir kitabından sonra gelen ilk hikâye kitabının adı. Niçin öykü yazdığının gerekçesini şöyle açıklıyor: “İnsanlık günden güne değişmekte ve toplumlar büyük bir değişime uğrayarak yaşanılan kültürleri de zaman eritmektedir ne yazık ki. Çeşitli nedenlere dayanan göçlerin olması, gerek medeniyetlerin hızla gelişmesi ve gerekse küreselleşmedeki olumsuz etkenler. Baktım ki yaşım da yetmişe yaklaştı, gerek yetişip yoğrulduğum Kıbrıs'a ait köy kültürü, gerekse kent kültürü ve edinimler de çokça birikti. Sizlerle paylaşmak istedim, sizlerle geçmiş yolculuklara giderek, ilginizi çekecek, geçmişteki yaşananlardan, kültürlerden bilgilendirmek istedim kısacası. Geçmişle bağlantılı folklorik yapımızı, kültür değerlerimizi asla bir daha bulamayız, köy kültürüyle yetiştiğimiz o saf doğadaki, o saf beyinlerdeki gelenek görenek ve yaşantı biçimlerimizin devamı yok ne yazık ki ...”

İşte bu nedenlere kolları sıvamış, kendi deyimiyle anılar sandığından naftalin kokulu, nostalji büyülü yaşantıları, manevi değerlerimizi, biriken edinimleri aktarmak istemiş.

Kitap içeriğinde on altı öykü yer alıyor: “Son Dövenin Türküsü, Zeytuni Yakışlar, Can Evladı, Lâden Çiçekleri, Aban Orkide Çiçeği, (Tilki Kuyruğu), Güzel Bir Rast Geliş, Üç Aralık Dünya Engelliler Günü, Türkmen Kadını Gülşad, Sen Hiç 'Güneş Gülleri' Gördün mü? Hicran Buluşması, Öldürmeyen Allah Öldürmüyor, Dolunay Işığı, Testi Sızdırışları, Atatürk'ü Anlamak.”

Gülşen Şenderin’in birkaç cümle öz geçmişinden söz edeyim: 1952 yılında Kıbrıs'ta Baf’ın Dağaşan’ında doğdu. İlkokulu Dağaşan'da, ortaokulu Lefkoşa Bayraktar Ortaokulu'nda, liseyi ise '19 Mayıs Lisesi' Limasol'da bitirdi. 1974'de Lefkoşa'da hemşirelikten ayrılıp Bakırköy'e yerleşti. Üç çocuk annesi, iki de torun babaannesi. Ailesi aslen Güney Kıbrıslı. 1974 yılında Kuzey Kıbrıs tarafına, Girne'ye yerleşmişler. Şiire okul yıllarında başladı. Bir ara ara vermişti. 45 yaşından sonra yaşamın acı süzgeçlerinde, hoşgörü imbiklerinde olgunluğa sığınarak yeniden şiire gönül verdi. Başta aşk, memleket, sosyal yaşam konuları olmak üzere her alanda yazmakta. Şiir kitapları şunlar: Turkuvaz Düşlerdeki Bebek, Güneş Aşka Doğdukça, Gülşen-İ Aşk Rüyası, Zeytin Yeşilin Kanarsa, Turaç Gelinin Türküsü.