İletişim Fakültelerinin bir bütün olarak eğitim programının amacının gazeteci adayını mesleki donanımlı kılmak olduğu söylenebilir.  Oysa, teorik bilgilerle donanım yerine, pratik, ülke koşullarına adapte edici ve ülke koşulları içinde vücut bulmayı kolaylaştırıcı, donanımlara gerek olduğunu öne sürülebilir. 

Her ne kadar "Medya etiği" dersleri olsa da Özünü "Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi"nden alan her aşamasında karşı karşıya kalabileceği durumlarda rehber olacak mesleki ilkeler bilgiler ve pratiklerle gazeteci donanmalı. Eski deyime gazeteciliğin "Adab-ı muaşereti" öğretilmeli. 

Sözü edilen öğreti içinde Doğruluk İlkesi, Haberinin Doğruluğunun Kanıtı, Tarafsızlık İlkesi, Haber Kaynaklarıyla İlişki, Gazetecilik ve Çıkar İlişkileri, Ekonomi Gazeteciliği, Yargı Ve Sağlık Haberleri, Çocuklar ve Cinsel Saldırılar, Sosyal Ve Toplum Olguları ve Nefret Söylemleri Konusu, Özel Yaşamın Gizliliği İlkesi, Blogcular ve Etik İlkeleri benzeri başlıkların altı doldurulmalı. 

Gazetecinin, masasında bir ajanda, bloknot, sözlük ve imla kılavuzunuz, basın yasası ve Anayasa olmalı. Her ne kadar bu bilgilere internetten ulaşsa da bakma, doğrulama gereksinimi okuma yazmanın alfabesi benzeri, pekiştirilmeli. 
Cebinde her zaman bir yedek kelem bulunması, Fotoğraf makinesinin veya başka görüntüleme, ses alma gereçlerinin her zaman yanında olması gerektiği, yoksa hayatız boyunca yalnızca bir kez karşılaşabileceği durumu, şansını kaçırabileceği, makinesinin pilinin bataryasının dolu olup olmadığını her imkânda kontrol etmesi, yedek pil, batarya ve hafıza kartı bulundurması çok basit öğütler olarak algılanmamalı, öğretilmeli.  

İzlediğini toplantıları, yaptığı söyleşileri kayda alması, bu kayıtların olabilecek birçok sorundan onu kurtarabileceği anlatılmalı. 
Bir topluma giren insan kıyafetiyle karşılanır, işiyle veya fikirleriyle uğurlanır. İlk izlenim çok önemlidir. Gazetecinin giysileri, temizliği, niteliği, mesleğin gereği ile örtüşmeli. Acil durumlar için erkek meslektaşların gazetede ve bürosunda, tıraş takımı, ayakkabı boyası, bayanlar için gereksinimi karşılayacak malzemeler bir köşede bulundurulmalı. 

Spor giydiğiniz zamanda bile temsil gerektiren, resmi görüşmelerle karşı karşıya kalınabilir. Böylesi durumlar için çözüm hazırlanmalı. Doğa gazeteciyi her zaman sel, su baskını ve aşırı yağışlarla karşı karşıya bırakabilir. Onun için muhabirin evinde veya gazetede lastik çizmesi, hatta masasının gözünde tek kullanımlık naylon yağmurluk bulunmalı. 
İstihbarat ve haber takip tekniği donanımı, Gazetecinin haber yazma donanımı, Yazı konusu yaratma donanımı gibi birçok başlık çıkarılıp, altları pratik hayat, geçmişten günümüze gelen deneyimlerle doldurulmalı. 

Pratik, beceri kazandırmak amacıyla haber ve araştırma konuları önerilmeli. Çevresine haberci gözü ile bakmak, detaylardaki zenginliği yakalayabilmek becerileri kazandırılmalı. 

Bir bölümünü anlatmaya çalıştığım donanımlara sahip olan gazeteci, örneğin, çeşitli ilânlar, reklamları haber kaynağı yapabilir. Bilgi edinme hakkından bile habercilik anlamında yararlanabilir. Bölgenin ve ülkenin tarihi ile ilgili konuları, önemli olayların yıldönümlerini, siyasetçi, bilim adamı, gazeteci, kanaat önderi, şair-yazar gibi önemli kişilerinin vefat ve doğum günlerini not edebilir.

Üniversite, araştırma enstitüsü ve merkezlerinin verilerinden yararlanabilir, üniversitedeki araştırma, doktora tez konuları, enstitü ve araştırma merkezlerinin faaliyetleri çok zengin haber kaynağı olabilir.