Işığın Beşiği

Kayaköy’e girmeniz için 10 neden

1- Tarihi rum evlerinin arasında dolaşıp zamanı durdurmak.

Fethiye’nin en güzel yerleşim yerlerinden olan Kayaköy’ün hikâyesi, 11. yüzyılda (Bazı kaynaklar 14. yy olarak da belirtiyor.) başlıyor. Burası, Likya Uygarlığı’nın yerleşim yeri üzerine kurulmuş bir Rum köyü. Bu evler şimdilerde boş ve hayalet şehit olarak anılıyor. Bu evlerin arasından yürümeye başladığınızda tepede bulunan şapel’e mutlaka çıkın. Manzaranın büyüsüne kapılmamak imkânsız bir tarafta Kayaköy’ü kuş bakışı izleyebilirken diğer tarafta deniz manzarasının tadını çıkarın yanınıza su almayı unutmayın. Burayı gezmek için bahar ayları mükemmeldir.

2- Keşfedilmemiş Soğuksu koyuna yürümek.

Kayaköy evlerinin arasından Şapel’e ulaşıp muhteşem manzaranın keyfini çıkaranlar yürümeye hala devam edebilirim diyorsa işaretlenmiş taşları takip ederek soğuksu koyuna ulaşabilirsiniz. Sessiz sakin bir koyda yüzmek isteyenler için harika bir rota.

3- Adeta cennetten bir parça Darboğaz koyuna yürümek.

Kayaköy’ün Gemiler yolunda cennetten bir köşe Darboğaz koyuna 20 dakikalık bir patika yürüyüşüyle ulaşılıyor. Yürüyüş yolunda denizi hem sağınızda hem solunuzda gördüğünüz bir alan var ki gün batımı manzarası muhteşem olur. Bir tarafta denize gün batarken, diğer taraftaki dağlar mora boyanır. Darboğaz koyu denizi ve manzarasıyla mutlaka ziyaret etmeniz geren yerlerden.

4- Afkule manastırının manzarasında yeniden doğmak.

Hakkında çok fazla hikâye anlatılan af kule manastırı gemiler caddesinden sarı tabela ile gösteriliyor bu sarı tabelayı takip edip manastıra ulaştığınızda yürümeye değeceğinin garantisini verebiliriz. Uçsuz bucaksız muhteşem manzarası ve dağa oyulmuş olan manastırın balkonunda yeniden doğmaya hazır olun.

5- El işi tezgahlarına uğramak ve alışveriş yapmak

Seramik atölyelerinden alışveriş yapabilir, sadece kendi üretimlerinin sergilendiği tezgâh ve dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz.

6- Tadına doyulmaz gözlemelerden yemek

O kadar çok yapılacak şeyin ardından acıktıysanız gözleme yapan herhangi bir dükkânda gözleme yiyebilirsiniz. Gözlemenin yanı sıra tahin ve balla yapılan katmeri denemenizi öneririz.

7- Köy kahvesinde köylülerle sohbet edip çay içmek

Ulu bir çınarın gölgesi altında kahvede oturmuş sohbet eden çoğu yaşlı Kayaköylü insanlarla çay içip sohbet etmek ve soluklanmak için harika bir mekân. Önündeki su kuyusu ve yıllardır var olmasıyla huzurlu bir mekan.

8- Kayaköy evlerinin içinden geçen rotadan Ölüdeniz’e yürüyüş yapmak

Kayaköy birçok yürüyüş rotasına sahip bunlardan en sevdiğimiz Ölüdeniz’e yürüyüş rotası. Yine taşlardaki boyaları (likya yürüyüş yolu rota izi) takip etmekte fayda var. Kadim keçiboynuzu ağaçlarının arasından ormanın dingin serinliğinden yürümeye başladığınızda bir süre sonra inanılmaz deniz manzarası ile yürümeye devam ediyorsunuz. Ölüdeniz’e vardığınızda yürüyüşün tüm yorgunluğunu denize girip atabilirsiniz.

9- Kayaköy evleri manzaralı kafelerden birinde akşamüstü içkisi içmek

Hayalet şehrin tam önünde bulunan meydanda ki alışveriş tezgâhlarını gezdikten sonra dinlenmek için meydanda bulunan Roots’a uğrayabilir farklı bira çeşitlerinden tadabilir ve eğer şanslıysanız canlı müzik gecesine de denk gelebilirsiniz. Burada Babazula, Kuan gibi gruplar yaz aylarında konser veriyor. Ayrıca Kayaköy Sanat Kampındaki konser tarihlerine de bakabilirsiniz.

10- Tandırıyla ünlü Cinbal’de akşam yemeği yemek

Mangal ve tandır sevenler için 1989 dan beri Kayaköy’de hizmet veren bir mekan. Dostlarınızla güzel bir akşam yemeği yemek için uğranabilir. Kayaköy’ü asla tek güne sığmayacak aktiviteleriyle anlattık. Bu yüzden Kayaköy’de yer alan konaklama imkanları için sitemizdeki konaklama bölümünü incelemenizi tavsiye ederiz. Dünyanın 99 haline tanıklık etmiş ve bir turizm cenneti olan Anadolu medeniyeti coğrafyasını arşınlamış, bir gezgin derviş olarak; siz son bir dileğim var: Yaşama dokunmanız ve Yörük obalarında; Işığın Beşiği Fethiye’yi yeniden keşfetmeniz için, daha çok neden var…

Devamı haftaya…