Işığın Beşiği

Tarihi Kayaköy, Eski Yörük Köyü mü?

Basın ve Yayın organlarında, Anadolu Türkmen Yörük geleneğini ve kültürünü dünyaya tanıtan ve yaşatılması için savaşım veren değerli dostum ve kardeşim; “Fethiye Yörük Müzesi” kurucusu olan “Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı” Ramazan Kıvrak; Fethiye’de bulunan ve eski bir Mübadil Köyü olan Kaya Köy ile ilgili şu iddiada bulundu:  ”Kayaköy’ün esas adı Kayı’dır. Bunu Osmanlı arşivlerinden biliyoruz. Bizimde dedelerimiz hep kayı derdi. Burada Kayaköy’de Fethiye’de yaşayan 70-80 yaşındaki adamlara sorun babalarımız dedelerimiz ve kendileri Kayı’derdi. Kayı Oğuz Boyunun büyük boylarından biridir.

Yani Osmanlı Devletini kuran boydur. Burada Keçiler denen yerin gerçek adı, Karakeçili, Kaya’nın gerçek adı Kayı’dır. Bizde bu çalışma doğrultusunda burada yaşayan Kayı halkına Kayı boyluklarını belgelerle gösteriyoruz. Eren Fehmi Eroğlu kardeşimiz ve Ünal Şöhret Dirlik kardeşimiz ve Ömer Karayumak hocamız, bir çok büyüklerimizle birlikte belgelerle Kayı köyü olduğunu belgeliyoruz. Ve Kayı köyünün adının Kayı olarak verilmesini istiyoruz. Keçiler’ede Karakeçi verilmesini istiyoruz. Karakeçiliği ile kayı aynı boydur. Osmanlıyı kuran boydur. Kayı geçmişiyle gurur duyulacak köydür. Bu adın burada değişmesini istiyoruz. Bütün halkımızdan destek bekliyoruz. Bu çalışmaların neticesinde Belediyemizde Belediye meclisinde görüşülecek. Yeni çıkan yasalara göre artık köy ismi değiştirmek çok kolay. Herkes özüne dönecek. Bizde Türküz Türklüğümüze döneceğiz. Hiçbir zaman tarih boyunca burada Rum adı olmamıştır.

Osmanlı arşivlerine bakıyoruz.15. yüz yılda 11. yüz yılda bir önemli konuda burada 2002 yılında burada mezar taşlarına gittik çalışmalar yaptık. Ömer Karayumak hocamızla mezar taşlarını okuduk. Orda hicri 1100 yılından beriye mezar taşları bulduk. Mezarları bulduk. Burada medreselerde var o dönemlerde. Fakat gördük ki bu gün bizim tespit ettiğimiz fotoğrafını çektiğimiz mezar taşlarının çoğu kaybedilmiş. Çalınmış. Kayı köyü yani bu köy Keçiler köyü mezarlarına da sahip çıksınlar. Birileri buradaki mezar taşlarını kaybediyorlar. Bu dağların taşlarında Kayı damgaları var. Kayı damgaları Y ve I şeklindedir. Bu taşlarda mezarlarda dahi bu damgaları biz tespit ettik. Yüzde 50 bura Kayı’dır. Rumlar burada bir dönem yaşamışlar. Gitmişler şimdi şöyle bakarsak Fethiye’den 8 Bin İngiliz ev almış. 8 Bin tane İngiliz ev aldı diye Fethiye bir İngiliz Kenti mi diyeceğiz. Yunanistan 530 sene bizim himayemizde yaşamış. Osmanlı döneminde 3 kıtaya hükmetmişiz. Şimdi Yunanistan bizim diyen var mı da Kayaköy’ü Rum diyecekler. Türk Yurdunun adı Türk kalmalı Kayı kalmalı" diye konuştu.

Fethiye Kayaköy’ü ziyaret etmeniz için 10 neden

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan 'Hayalet köy' olarak bilinen terk edilmiş Kayaköy’ün eşsiz görsel manzarasıyla ilginç görüntüleri var. Kayaköy Muhtarlığı öncülüğünde, her yıl Ağustos ayında, geleneksel olarak yapılan “Kayaköy Kültür ve Sanat Etkinlikleri”; Türk- Yunan barış ve dostluğunun da simgesi durumundadır…

Türkiye’nin en önemli tatil beldelerinden olan Fethiye, doğal güzellikleriyle de görenleri kendine hayran bıraktırıyor. Kadim kültürlerin izlerini taşıyan Fethiye, birden çok tarihi alana da ev sahipliği yapıyor. Rumlar döneminden kalan terk edilmiş Kayaköy, havadan görüntülendi. Çekilen görüntülerde doğal güzelliklerin arasında çatıları olmayan yüzlerce evin görüntüsü ilginç manzaralar oluşturdu. Terk edilen köyün zirvesinde yer alan Türk Bayrağı ile bütünleşen manzara kendine hayran bırakıyor. Bölgeyi ziyaret için yurt içinden ve yurt dışından çok kişi geliyor.

Bir tepenin yamacına kurulmuş Rumlar döneminden kalma Kayaköy, 1923 yılındaki mübadele ile birlikte terk edilmiş ve burada Türkler yaşamaya başlamış. Türklerin de bir dönem sonra köyü terk etmesinden ve 1957 Fethiye Depremi ile köyün hasar görmesinden sonra köyde bir daha yerleşik yaşam kurulmamış. Kayaköy’de yaklaşık 500 hane bulunuyor. Her biri 50 metrekare büyüklüğünde, iki katlı, birbirlerinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edilen köy, 2 Yunan Ortodoks Kilisesi ile birlikte koruma altına alınmış durumda ziyaretçilerini bekliyor.

Devamı yarın…