Önce Ferit Ragıp Tuncor'un bir şiirini nakletmek istedim. Daha sonra bilgiler vereceğim: 

30 AĞUSTOS 

Hasmın diş geçiremez artık senin etine, 
Çünkü seni koruyan çelik kanatların var. 
O havada dolaşır, iner ve çıkar yine, 
Yurda zarar verecek birer tehlike arar.

Bu azim, iradeyle artık korkma yarından, 
Tuttuğun her iş böyle sonuna varacaktır. 
Her yıl göğe katılan çelik kanatlarından 
Bugün gurur duyarak, göğsün kabaracaktır.

Arkadaş, candan kutla büyük zafer gününü, 
Madem ki sen bir Türk'sün ve bu yurdun malısın. 
Bir zafer elde eden günün büyüklüğünü, 
Ta içinden, etinden, kanından duymalısın

Ferit Ragıp Tuncor'un adı, onlarca kitapta yaşıyor.  Milli Eğitimin, Türk kültürünün ölümsüz bir neferi olarak her zaman anılacak, eserleriyle yeni nesilleri aydınlatacak. 

Ama Cağaloğlu sokakları, kütüphaneler, arşivler ufuk tefek, her zaman ağırlığına yakın ağırlıkta yere sürüklenen çantasıyla tın tın dolaşan bedenini göremiyorlar. O yorulmak bilmezdi. Bilgisayar gibi bir beyni vardı. 
Önce size birkaç cümle ile Ferit Ragıp Tuncor'dan söz edelim.

1912 yılında Çanakkale'de doğan Ferit Ragıp, İzmir Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra, Aydın ve çevresinde uzun süre öğretmenlik yaptı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev aldı. Bu arada Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik bölümünü bitirdi. Bakanlığın Yayınlar Dairesi'nde çalıştı. 

1964 yılında Arşiv Kütüphanesi'ni kurdu. Şiir ve yazıları, Yücel, Varlık, Dokuz Eylül, Filiz, Kaynak, Orhun, Çığır, Uyanış gibi gazete ve dergilerde yayımlanıyordu. 1948 yılında ilk şiir kitabı "Sevgi Şiirleri" adıyla yayınlanmıştı. 
11 Mayıs 2005'de, 96 yaşında vefat eden araştırmacı-çevirmen-yazar ve kütüphaneci Ferit Ragıp Tuncor, Türk yazın ve basın tarihine büyük emekler vermişti. Çocuk hikayeleri ve şiir yazan, Fatma Aliye'nin Udi romanı başta olmak üzere 83 eseri Türkçe'ye kazandırmıştı.

Tuncor'un edebiyatımıza kazandırdığı değerler arasında neler yok ki. Çocuk hikaye ve şiir kitapları, araştırma ve inceleme kitapları, ünlü romanlarımızın günümüz Türkçesine uyarlamaları, Milli Eğitim Bakanlığı yayınları kataloğu, Türk ve Dünya büyükleri kitabı, bilmece kitapları, sevilen romanların piyes uyarlamaları ve daha başkaları. 
Bakırköy Basınköy'de oturan Tuncor, çevre okulların çocukları tarafından da tanınır çevresinde hemen bir sevgi halkası oluşurdu.  Çünkü kütüphanesini okul ya da dönem ödevi yapacak olan her çocuğa güler yüzle açardı. 
Ferit Ragıp Toncor'un şairlik yönü hep ikinci planda kalmıştı. Oysa o güçlü bir şairdi. Milli duyguları, milli günlerin önemini şiirlerinde yansıtmıştı. Bir zamanlar her okul dergisinde Ferit Ragıp'ın bir şiiri bulunurdu. 
En Güzel Çocuk Şiirleri seçkisinde şöyle demişti: 

"Muhakkak ki bugüne kadar derslerinize uygun ve sınıf seviyelerine göre ayarlanmış birtakım şiir kitapları elinize geçti. Bu şiirler içinde, derslerinize uydurulmak için zorlukla yazılmış veya seçilmiş parçalar da vardı. Ben bu kitapçıkta sizler için şiirlerden ibaret küçük bir demet hazırlarken, en uygun, en ahenkli ve en güzel şiiri seçmeye gayret ettim. Her üniteye şiir bulmaya çalışmadım. Bazı üniteler şiirsiz kaldı. Lakin seçilmiş şiirlerin, mevcutların en iyisi, en güzeli olmasını istedim. Bilmem başarabildim mi?"

MEB Kütüphanesi Dokümantasyon bölümünde Ferit Ragıp TUNCOR Arşiv bölümünde, binlerce kitabı, belgeleri eğitimimize katkı sunmaya devam ediyor.  Saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun. 

MEFKÛRE YOLCULARI 

Bir milletin ruhunu taşıyan elleriniz
Aşılmaz kayaların zirvelerine erdi. 
Denizler kadar engin, coşkun emelleriniz, 
Onda rehber olarak bizi galip getirdi. 

Arza nur saçmak için her an boğuşanların
Niyazları yükselir yerden semaya kadar. 
Aynı emel, mefkûre peşinde koşanların, 
Tarihlere şan veren bir büyük şenliği var.