15 Temmuz darbe girişimi sonrası konut kredilerinin düşürülmesiyle inşaat sektöründe canlılık hissedilmeye başladı. Yılın ilk 7 ayını yüzde 3,4 üretim artışıyla kapatan sektörün yeni taleplerin etkisiyle bu yükselişini sürdüreceği tahmin ediliyor. Darbe girişimi sonrasında milli birlik beraberlik çerçevesinde oluşan seferberlik havası hem konut sektörünü hem sektöre girdi sağlayan malzeme sektörlerini olumlu etkiledi. Bu bağlamda; İnşaat sektöründeki artış çelik sektörüne de yansıdı çelik üretiminde geçen yıl yüzde 7,4 gerileme olmuştu. Üretim rakamlarında son 3 yıldır ilk defa ilerleme görülüyor. Türkiye çelik üretiminde ilk 7 ayda yüzde 3,6'lık üretim artışını yakaladı. İnşaat sektöründeki kampanyaların ve faiz indiriminin etkisiyle bu üretim artışının devam etmesi bekleniyor.

TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜ DÜNYA LİGİNDE

Türk Çelik sektörü, 2015 yılında gerçekleştirdiği 31.5 milyon tonluk ham çelik üretimi ile dünyanın 9'uncu, Avrupa'nın ise 2'nci en fazla ham çelik üretimi gerçekleştirilen sektörü konumunda bulunuyor. Ancak son yıllarda özellikle Çin'in oluşturduğu haksız rekabet ortamı nedeniyle gerileyen sektör, sorunlarına çözüm bekliyor.

Çelik'te Üretim ve ihracat düştü, ithalat patladı.

İnşaat sektörüne girdi sağlayan malzeme sektörlerinin başında Çelik sektörü gelmektedir. Türk Çelik sektörü dünyadaki en dinamik ve rekabetçi sektörler arasında yer alıyor. Türk çelik sektörü devletten hiçbir destek almadan yatırımlarını sürdürüyor ve her yıl dünyanın 180 ülkesine ihracat yapıyor. Ancak son 3 yılda başta Çin olmak üzere devlet destekli ve ( damping ) düşük fiyatlı çelik ürünleri ihracatındaki artışın hem Türkiye pazarını hem de Türkiye'nin ihraç pazarlarını olumsuz anlamda etkilediği söyleniyor. Bu bağlamda; sektörün, devletten beklentileri var, devlet destekli ve düşük fiyatlı ürünlerle rekabet etmek durumunda kalan ve kapasitelerini etkin bir şekilde kullanamayan Çelik üreticileri ithalatın sınırlandırılmasını bekliyor.

ÇELİKSİZ SANAYİLEŞME, SANAYİSİZ KALKINMA OLMAZ

Çelik sektörü ekonominin tüm sektörlerini destekleyen stratejik bir konumda yer almaktadır. Bu bağlamda; Sektöre yapılacak yatırımlar ekonomik büyüme ve kalkınma açısından önem arz etmektedir. Türkiye'de sektörün büyümesine katkı sağlayan kuruluşların başında ( TÇÜD ) Türkiye çelik üreticileri derneği gelmektedir.

1970 yılında kurulan TÇÜD, Türkiye'nin ham çelik üretiminin % 95'ini gerçekleştiren ham çelik üreticisi 25 üye kuruluşu ile sektörün en önemli aktörü olarak hizmet veriyor. Yurt içinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ( DEİK ), Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği ( İMSAD ) ve Yapısal Çelik Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının üyesi olan TÇÜD, yurt dışında ise Dünya Çelik Derneği ( Worldsteel ) ,Avrupa Çelik Derneği ( EUROFER ) ve OECD nezdinde Türk çelik sektörünü temsil ediyor.

Türk çelik sektörünün dünya pazarlarındaki payını artırmak, küresel düzeyde sürdürülebilir bir rekabet gücü elde edilmesi ve ihracatın büyümesi ekonomiye

çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda; Türkiye'de sektöre katkı sağlayacak kuruluşların fazlalığı önem arz etmektedir. Türkiye Çelik İhracatçılar Birliği de bu anlamda sektöre hizmet veren stratejik bir kurum olarak ön plana çıkmaktadır. Ülkemizi dünya pazarlarında tanıtmayı ve pazar payımızı artırmayı birincil hedef olarak belirleyen Çelik İhracatçıları Birliği, aynı zamanda ürünlerimizin ithalatçı ülkelerin ihtiyacına uygun çeşit ve kalitede ürünler haline getirilmesini sağlamak ve ihracatçılarımızın yurtiçi ve yurtdışında karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

ULUSLARARASI REKABET İÇİN İNOVASYON ŞART

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar sağlayacak Türk demir-çelik sektörü özellikle Arge ve İnovasyon konusuna önem vermektedir. Bu bağlamda; Çelik İhracatçıları Birliği bünyesinde kurulan MATİL A.Ş ( Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş ) bu önemli misyonu üstlenmektedir. 13.11.2012 tarihinde ÇİB tarafından kurulan MATİL A.Ş  Ar-Ge, inovasyon, teknoloji geliştirme ve akredite laboratuvar hizmetleri konusunda faaliyet göstermektedir.

Çelik başta olmak üzere tüm metal ürünlerin test ve analizlerini yapan MATİL A.Ş kalite standardları kapsamında ISO 9001 Standardı şartlarına uygun olarak planlı, sistematik şekilde sürekli iyileştirme ve geliştirme prensibi içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu bağlamda; özellikle İTÜ Maslak kampüsü içerisinde kurulan ve işletilen Çelik Test ve Araştırma merkezi çelik sektörünün Arge ve İnovasyon üssü olarak hizmet vermektedir.

Türk çelik sektörünün gelişimi ve ihracatın artması için Arge ve İnovasyon ekseninde çalışmalarını sürdüren MATİL A.Ş işbirliklerine açık olduğunu beyan ediyor. Bu bağlamda; Genel Müdür Doç. Dr. Hüseyin SOYKAN geçtiğimiz günlerde İTÜ Maslak Kampüsünde ICAS Genel Müdürü Dr. Veysel Türkel ile bir araya geldi. Türk Standardları Enstitüsü tarafından 23.12.2014 tarihinde kurulan ICAS ( Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ) TSE'nin küresel dünyadaki yüzü olarak uygunluk değerlendirme sektöründe hizmet veriyor. MATİL A.Ş ve ICAS önümüzdeki günlerde Laboratuvar hizmetleri, Arge ve İnovasyon konularında işbirliğine yönelik bir sözleşme imzalayarak Metal sektöründeki kalite standardı çıtasını daha yukarılara taşımayı planlıyor.