Karaman Bey’in kalbine yolculuk

Bu topraklarda, Kutsal Şaman izlerinin ulu kayaların, göğe tırmanan asırlık ağaçların ve taşların dile geldiği 5 bin yılllık Hitit-Tuvana Medeniyeti izlerine rastladık. MÖ: 3 bin - MS: 730 arası zaman dilimini kapsayan yeni bulgu tarihi eserlerin yanı sıra; Sümer, Hitit, Tuvana, Lulua, Frig, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Karamanoğlu anıtları bizi selamladı… 1919 Yılında Konya iline bağlanan Ermenek, 1989 yılında Karaman'ın il olması ile Karaman'a bağlı bir ilçedir. Bu gezimizde, verimli toprakları ve okuma yazma oranı yüksek olan Ermenek ve Mut coğrafyasında izleri bulunan, zamanın kahramanı olan ve Türkçe’nin Büyük Emektarı Karamanoğlu Mehmet Bey ve Mut’un Değirmenlik Yaylasında, asırlık ardıç ağaçlarının gölgesinde (ilgisizlikten ve bakımsızlıktan yıkılmakta olan) türbesi bulunan Mehmet Bey’in dedesi, Aksakal-bilge eren Nure Sofi’nin izini sürdük, yeniden…

Anadolu’nun doğal güvenlik kuşağı Toros Dağları’na yaptığımız tarihi yeniden keşfetme, alternatif turizm, endemik flora ve fauna ya da Dil Bayrağımız Türkçe’nin ana vatanı Karamanoğlu yurduna seyri seferimiz sürüyor… Deve, koyun ve keçi sürüleriyle bizi selamlayan Sarıkeçili Yörük Göçerlerin otağına selam olsun… Karaman, Ermenek, Göktepe, Güzelyurt, Balkusan ve Mut gezimizde, özümüze yürüdük, tarihe tanıklık ettik… “Dil Bayrağımız Türkçe, “Anadolu Aydınlanması Seferberliği ve Büyük Karaman Beyi Nure Sofi’nin Kalbine Yolculuk” adlı proje kapsamında yaptığımız gezide; rehberimiz Balkusan Köyü Karamanoğlu Mehmet Bey Kültür Derneği Başkanı Habip Çalışkan öncülüğünde, araştırmacı-tarihçi Kemal Soyer, Karamanoğlu soy ağacı takipçisi-turizmci Bülent Karamanoğlu ve Araştırmacı yazar-belgeselci Dursun Özden’den oluşan, ön araştırma gezi ekibine destek sağlayan; Karaman Valisi Fahri Meral, Ermenek Kaymakamı Batuhan Taşkın, Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu, Mersin ili-Mut Kaymakamı Muammer Köken, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Sarıveliler İlçesi-Göktepe Belde Belediye Başkanı Mustafa Doğan ve ekibine, Güneyyurt Beldesi aydınlarına, Mutlu dostlara, konuksever Gevne HES Barajı Müdürü Fikret Bayar, Göktepeli Karamanoğlu soyundan Kır İmam İbrahim Koçak (86) ve gözleme yapan boncuk gözlü eşine, tekstil atölyesi çalışanlarına, muhtarlara, arıcılara, nohut, ceviz, zeytin, elma, üzüm, kayısı, alıç, kiraz emekçilerine, tüm köylülere teşekkür ederiz…

Binlerce yıl süren baskılara karşın; ana diline, kendi soy ağaçlarına, özlerine ve kadim atalarına sahip çıkan, Toros Dağları Türkmen Yörük Aşiretinden olan ve binlerce yıllık tarihsel geleneklerinin kaybolmasına izin vermeyen, başı dik ve onurlu Karamanoğlu boylarının vatansever-yiğit evlatları, bu gün de her şeye karşın, kültürlerini korumak için direniyorlar… Ermenek Baraj Gölü’nün su toplama havzası altında kalan pek çok tarihi eser, köprü, değirmen ve bereketli tarım alanlarının onarılmaz durumu ise, bir başka sorun olarak tartışılmaktadır…

Doğal-Organik Tarım ve Şifa Otağı Göktepe (Fariske)

Genç, çalışkan, kültürlü, Göktepe sevdalısı ve bir Karamanoğlu soyundan gelen bir belediye başkanı olarak; Anadolu’da örnek doğal-organik tarım ürünleri kooperatifi ve halka önemli derecede istihdam sağlayan tekstil atölye çalışmasıyla adını duyuran; Karaman ili, Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Doğan ve ekibi; şimdilerde ise, organik tarım ve alternatif turizm potansiyeli projeleri hazırlamaktadır…

Dört mevsim, Toros Dağları serinliğinde ve Göksu Irmağı’nı besleyen bereketli pınarlardan akan suyun sesinden ve şifalı çamurdan, 5 bin yıldır derman bulan Türkmen Yörük göçerlerin yaylakı ve şimdilerde ise, yerleşik otağlarının bildik adresi olan Göktepe; Sarıveliler İlçesi’nin en şirin beldesi olup, ilçeye 8 km. uzaklıkta ve Güney Toroslar’ın eteklerinde, Taşeli Platosu’nda kurulmuştur. Göktepe diğer adıyla Fariske olarak bilinmektedir. Alanya’ya 70 km. Konya’ya 170 km. Karaman’a 245 km. mesafede olmasına karşın, denizden yüksekliği 1600 metre olan Göktepe, dört mevsimi olabildiğince yaşamaktadır. Bu rakımda nadir yetişen ladin ve sedir ormanları, beldeye ayrı bir güzellik ve zenginlik katmaktadır. Bu bağlamda, alternatif turizm potansiyeli için aranır mekandır Göktepe…Göktepe adını; Kasabanın batısında 2250 m. yükseklikteki Göktepe Dağı’ndan almaktadır. Göktepe’nin tarihi de Ermenek, Başyayla, Sarıveliler gibi aynı döneme rastlamaktadır. Hititler, Frigyalılar, Etiler, Sümerler, Hunlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi izleri bulunmaktadır.

Devamı haftaya…