Karaman Bey’in kalbine yolculuk

Anadolu’nun doğal güvenlik kuşağı Toros Dağları ve Anadolu’nun hububat anbarı bereketli Konya Havzasında bulunan, Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın memleketi olan Karaman’ın yanı sıra; Ermenek ve Mersin’e bağlı Mut ilçe, belde ve köylerine yaptığımız, bir alternatif turizm potansiyeli olan; “Anadolu Aydınlanmacılığı ve Torosların Kalbine Yolculuk” başlıklı, doğa ve kültür gezimiz sürüyor…

Ermenek Tarihi, kültür ve doğal zengin mirası

Anadolu’da Türklerin varoluşunun tarihini; 1071 Malazgirt Savaşı’na bağlarsak, bizi batılılar ve bölge halkları istilacı olarak görürler ve görmekteler. Oysa gerçek bu değildir… 1071 tarihinden çok önce de Anadolu coğrafyasında Türkler vardır…

Aslında tüm Anadolu coğrafyasının, Karaman iline bağlı Ermenek ilçesinin, kasaba ve köylerinin tarihi; Dr. Muazzez İlmiye Çiğ’ın “Sümer Tabletleri” çözümlemesinde ve Göbeklitepe bulgularında ortaya çıkan “13 bin yıllık Anadolu Medeniyeti”, Aslen Ermenek nüfusuna kayıtlı olan Zübeyde Hanım’ın oğlu Kemal Atatürk’ün kendi el yazmasında vurguladığı, “7 bin yıllık Anadolu Türk Medeniyeti” belgesi, Şikari’nin “Karamanoğulları Tarihi” kitabı, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı-Tabiat Varlıklarını Koruma eski Genel Müdürü Kemal Soyer’in “Anadolu Medeniyeti ve Alevi-Bektaşi Yörüklerin Hitit Kültürü” başlıklı sunumu ve ünlü arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık hocanın ileri sürdüğü; “Anadolu coğrafyasında bulunan tüm tarihi, arkeolojik ve antropolojik bulgu ve belgeselin orjini Helen, Roma, Bizans, Yunan, İtalyan, Pers ve Arap kültürü değil; bunların hepsi Anadolu Medeniyeti’nin zengin mirasıdır. Yani bizimdir…”

10 yıl önce, TRT Belgesel Kanalı ve Sinema Genel Müdürlüğü adına çektiğim “Anadolu Su Medeniyeti” ve “Anadolu Karızları” adlı belgesellerimde gündeme getirdiğim; Ermenek ilçesine bağlı Yukarı Çağlar Köyündeki 5 bin yıl önce Hititler tarafından yapılmış ve hala kullanılır durumda olan, Yeraltı Karız Su Kanalları Sistemi ve Ermenek merkezde bulunan Maraspolli Mağarası ve Su Sistemini keşfetme ve belgeleme katkımdaki tüm bulgular, uzman görüş ve iddialarını doğrulamaktadır.

İlk Ermenek yerleşimi; (şehir çekirdeği) olan (Marassa'nın) şimdiki 'Maraspolli' denilen mağaranın önündeki göçüklerin altından başlayarak 'İkidelik' denilen 'Firan Kalesi' önlerindeki yıkıntı ve göçük kayaların altında kaldığını gösteren işaretler vardır...

250 yıla yakın hüküm süren Karamanoğulları Beyliği'nin Başkenti, Kültür ve Sanat Merkezi olarak tarih sayfasında yer alan Ermenek’te, Kerimüddin Karaman Bey'den sonra beyliğin başına oğlu MEHMET BEY geçmiş, büyük imar ve idari işler yanında, 1277 Mayısında; “Bu günden sonra Divanda, Dergahta, Barigahta, Mecliste ve Meydanda Türkçe'den başka dil kullanılmayacaktır.” Fermanı ile Türk dilini Fars-Arap dilleri baskısından kurtarıp, Öz Türkçemizi Türk Milletine kazandırmıştır. 1960 yılından beri Karaman'da yapılan Türk Dil Bayramı Kutlama Programlarının açılışı, 1998 Mayısından beri Beyliğin Başkentinin Ermenek olması, kurucusu Kerümiddin Karaman Bey ve Türk Dilinin mimarı olan oğlu Mehmet Bey'in ve kardeşi Mahmut Bey'in Türbesi’nin Ermenek'e bağlı Balkusan Köyü’nde bulunması nedeniyle, yıllardır Balkusan Köyü’nde kutlanan Türk Dil Bayramı ve Karamanoğlu Mehmetbey Anması etkinlikleri; Karamanoğlu Mehmet Bey ve yakınlarının kabrinin (türbesini) bulunduğu Balkusan Köyü’nde bulunan; “Karamanoğlu Mehmet Bey Kültür Merkezi” kurucu başkanı Habip Çalışkan öncülüğünde geleneksel olarak yapılmaktadır.

Bu etkinliklerde, Balkusan yöresinde oynanan geleneksel “Sinsi Kurt Saya” oyunu ve Kazancı Beldesi folklor ekibi gösterileri, görülmeye değer… Balkusan, binlerce yıllık Anadolu Medeniyetinin izleri bulunan ve Orta Asya’dan Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan Anadolu’ya taşınan bir kültür yerleşkesidir. Ses-Dil Bayrağımız Türkçe’nin dalgalandığı, kutsal toprakların adıdır Balkusan… Balkusan Köyü halkı ve çevre köylülerin de desteği ile yapılan bu etkinlikler; bölgesel, ulusal ve uluslararası katılımcılarla daha bir anlam kazanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda, daha farklı ve zengin içerikte kutlanmasının çalışmaları sürüyor… Bu ön çalışmaların ardından, üç bölümlük bir belgesel film projesi ve kitabı için, çalışmalara başlandığının müjdesi verildi…

 

Devamı yarın…