İki Teker, Herkese Yeter

Efelerle harmandalı oynuyoruz, Zeybeklerle kılıç kalkan... Artık geleni ve gideni olmayan kör-tarihi tren garında bizi bekleyen ünlü Kırmızı Konak, buharlı lokomatif ve kara vagonda (Cafe Tren)'de, soğuk elma şarabı içerek, tüm yorgunluğumuzu attık.

Kent aydınlarının ikinci adresi olan Öğretmenevi bahçesinde bulunan Çivril Kültürevi'ndeki sergi ve etkinlikler, yerel sanatçılara teşvik ve destek oluşun en güzel göstergesidir. Etrafımızı çeviren elma yanaklı, kiraz dudaklı ve yüzü çilli Çivril güzelleri, yakışıklı civan delikanlıları ile Çivril'i, ülke ve dünya sorunlarını konuştuk. Havadan, sudan söz ettik.

Elma, şeftali, ceviz ve kirazı ile ünlü Çivril, modern ziraatçılıkta öncü ve bu verimli topraklarda ürettikleri sebze ve meyvelerle, ülke ekonomisine önemli gelir sağlıyor.

Çivril'de bulunan ve bölgenin en temiz, içilebilir kaynak suyunun merkezi olan Işıklı Göl, GAP gibi karartılıyor mu? Işıklı Göl suyunun İsrail'e satılacağı söylenen ve halkın sert tepkisine neden olan, endemik flora ve faunaların bulunduğu Işıklı Göl kıyısında; gün batımında mola verip, alabalık yemenin dayanılmaz hafifliğini yaşamanın ayrıcalığını deneyin.

Öte yandan, sevdalı ve başı dumanlı Akdağ yamaçlarından fışkıran Gümüşsu Şelalesi'nin süt-beyazı sularında; bayrak kırmızı renge bürünen kızılcık satıcısı kadınların gözlemesi eşliğinde, kana kana buz gibi su içmenin doyumuna ulaşın. Çivril kentinin kimlik belgesi özelliğinde bulunan Beyce Sultan Türbesi'nin bulunduğu Höyük'te kazı yapan, Prof. Dr. Eşref Akay başkanlığındaki, Ege Üniversitesi araştırmacılarının yeni bulguları, ülkemizin ve bölgenin tarihi dokusuna ışık kaynağı oluyor. 60 bin nüfuslu Çivril'de yapılan ve geleneksel hale dönüşen "Çivril Belediyesi Uluslararası Elma ve Kültür Festivali", geleneksel olarak her yıl Eylül ayı son haftasında; daha bir anlamlı kutlanıyor. Çağdaş, deneyimli ve örnek bir Çivril sevdalısı olan, eski Çivril Belediye Başkanı Av. İbrahim Hakkı Aslan; tüm zorluklara karşın, bu dönemde gerçekleşecek yeni atılımların ve çağdaş uygulamaların tartışılacağını ve de çalışkan-yurtsever Çivril halkının sanata doyacağını vurguluyor. Tıpkı Çivril halkı gibi, yeni Belediye Başkanı Niyazi Vural da tam bir Çivril sevdalısı, kültür, sanat, kitap, elma ve bisiklet tutkunu...

Denizli'ye uçakla ve Çivril'e her yerden otobüsle ve otomobille gelmek mümkün. Yeme-içme ve konaklamada sorun yok. Konuksever ve candan Çivril halkı sizi bekliyor. Gezi haritanızda, Denizli'nin bu şirin ilçesi Çivril'i işaretlemeyi unutmayın.

Devamı yarın…