Çivril, Çin'i solladı mı?

Kırmızı Konak'ta elma şarabı, Cafe Tren'de yorgunluk kahvesi içmenin tam zamanı. Denizi olmayan Denizli'nin gül ibikli horozları ötmeden, çivi çiviyi sökmeden, yamaç paraşütü ve alternatif dağ turizmine elverişli olan Akdağ'ın yamaçlarından fışkıran  Gümüşsu Şelalesi ceylanları Işıklı Göl'e varmadan ve yaban domuzları elma bahçelerine dalmadan önce, Çivril halkı bisikletle Çin'i nasıl solladı?

Çin Halk Cumhuriyeti denince ilk akla gelen, Çinlilerin bisiklet tutkusudur. Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Yeşilyaka Köyü (Mahallesi), artık 71. kuruluş yılını kutlayan 1, 6 milyar nüfusu bulunan Çin'in, pabucunu dama mı attı? 2 bini aşkın bisikletin bulunduğu 600 haneli Yeşilyaka'da; yediden yetmişe, kadın erkek herkesin bisikleti ya da motosikleti var. Evlerin, kahve ve dükkanların önünde özel bisiklet park yerleri ve köyün içinde bisiklet yolları bulunuyor. Öğrenciler ve öğretmenler okullarına bisikletle gidip geliyor. Bisikletli yaşlı dedelerin terkisinde, bize el sallayarak hasata giden güler yüzlü nineler, tam bir bisiklet tutkunu.

Yeşilyaka Köyünün aksakal bilge dervişleri, köylerini şöyle anlattı:

"Bizim arabamız ve otomobilimiz bisiklettir, bisiklet bizim yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Anadolu'nun en leziz elmasını biz üretiriz. Ramazanda orucu elma ile bozarız. Elmanın kırmızısına aşk şiiri yazarız. Elma insanı güzelleştirir ve ömür uzatır..."

"Bu köyde, bisikleti olmayan gençleri, kızlar almaz. Düğünlerde bisiklet konvoyları oluşur. Bisikletle elma ağacına bile çıkarız. Bu konuda Çin'i çoktan solladık..." diyen yetmişlik konuksever Alican Dede, bisikletle giderken çay bile içtiklerini vurguluyor.

İki Teker, Herkese Yeter

Denizli'nin bir şirin ilçesi olan Çivril'de; geleneksel olarak yapılan "Elma, Tarım ve Kültür Festivali" yanı sıra; Çivril Belediyesi ile Akdağ İzcilik ve Doğa Kulübü'nün (AKİDAK) birlikte organize ettikleri; "Çivril Bisiklet Festivali" 14- 16 Haziran arasında yapılacak. 300 bisiklet severin katılacağı festivalde, katılımcılar iki günde yaklaşık 150 kilometrelik parkuru bisikletle katedecekler. Festivali'nin birinci gününde, bisiklet severler şehir merkezi, Beycesultan Türbesi ve Ahmetçik Mesire yerinde tur atacaklar. Festivalin ikinci ve üçüncü günlerinde festivale katılanlar, Işıklı Gölü çevresi ile Akdağ Kocayayla mevkiinde, 77 kilometrelik mesafeyi kat edecek. Festivalin son gününde ise; yine ilçeye yakın Işıklı Gölü çevresinde, 56 kilometrelik bisiklet turu yapılacak. İşe, okula, eve, bahçeye ve gezmeye bisikletle gidip gelen Çivril halkı, bu festivale büyük ilgi gösteriyor...

Beyce Sultan Türbesi'nin erenleri bile; "kırmızı elma yanaklı meleklerden" söz ederler. Dünyanın en güzel ve en iyi elmasının Çivril'de üretildiğini söyleyen emekli öğretmen Aygül hanım ise; "Çin'i yalnızca  dünyaca ünlü elma  ve şeftali  üretimiyle ve bisiklet konusunda değil, akrobasi dalında da solladıklarını", espri yaparak ve takma dişlerini gıcırdatıp, kıs kıs gülerek, duygularını hoş sohbet dile getiriyordu.

"Tarihin yaygın göçlerle dolu bir zamanında, otu kekik, kuşu keklik olan yerden göç edenler; otu saz, kuşu gaz olan diyarlara gitmişler. Yani bu diyar, Çivril olmalı..." Ve biz "Tarlanın taşlısı, kızların saçlısı / Kızı kökten, şarabı küpten içeriz..." diyen; Denizli'nin şarabı ile ünlü ilçesi olan Bekilli'nin delileriyle vedalaşıp; Haşat Beli'ni geçerek, bereketli Çivril Ovası'na yolumuz düştü. Düşmedi, düşte düşkünler ve erenler yurdunda mola verdik...

Devamı haftaya…