Dünyanın en büyük kakao üreticilerinden olan Kamerun’da 600 binden fazla çiftçi kakao yetiştiriciliği yapıyor. Üretimin yüzde 40’nın başkent Yaounde’de yapıldığı kakaoda hala çok sayıda çiftçi ilkel yöntemleri kullandığından yüksek verim elde edemiyordu.

ÇİGTÇİLER TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR ETTİ

TİKA, ilkel yöntemlerle kakao üreticiliği yapmaya devam eden çiftçilere kakao hasadından sonra kakao taneleri için çok önemli olan fermantasyon ve kurutma tesisi kurdu. Tesis kakao tanelerinin hasattan sonra toz, toprak gibi istenmeyen maddelerle karışmasını ve yeterince kurutulamadığı için rutubetli kalmasını engelliyor. TİKA desteği sayesinde modern şartlarda ürettikleri son kakao hasadını işleyen çiftçiler Kamerun’da büyük bir gıda firmasının ürünlerini incelediğini ve en iyi kalitede kakao üretildiğini aktardılar.  Tesis sayesinde kazançlarının arttığını söyleyen çiftçiler Türk halkına ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Kamerun Kakao Kurumu (SODECAO) tarafından verilen bilgiye göre yıllık 300 bin ton civarında kakao üretimi olan Kamerun, ekipman ve tesis eksikliğinden dolayı Fildişi Sahilleri ve Gana gibi diğer üretici ülkelerin ürünlerine göre düşük kalitelide kakao üretiyor.